Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. február 16. 11:17 Közélet, Vállalat

Egymilliárdért árulják a bukott magyar ásványvízkirály luxusjachtját

Árverésre bocsátanák az ország egykori vezető ásványvízgyártójának utolsó vagyontárgyát, egy 34 méteres luxusjachtot. A hajó az Aquarius-Aqua csoport bukásának emblematikus szereplője volt, egymilliárd forintos kikiáltási ára pedig egyáltalán nem magas. Ennek ellenére első körben a jelek szerint senki nem jelentkezett be érte.

Olcsó ásványvíz és áfacsalási ügy

Két évvel ezelőtt többrészes cikksorozatban mutattuk be, hogyan dőlt be az ország egyik legnagyobb ásványvizes cége, miként került ezt követően némi hátszéllel, áron alul Mészáros Lőrinc tulajdonába, és mit kezdhet vele a felcsúti milliárdos.

Az albertirsai Aquarius-Aqua ugyan rendkívül jól időzített piacra lépésével a 2000-es évek elejére a hazai ásványvízszektor legnagyobb szereplője lett, ezt követően azonban rossz üzleti döntések, kétes ügyletek és tulajdonosi viták eredményeként teljesen fizetésképtelenné vált, fő tulajdonosát pedig áfacsalás gyanújával tartóztatták le. A cég problémáinak alapja az volt, hogy a legolcsóbb szegmensbe pozicionálta magát. Arra törekedtek, hogy minél több áruházlánc saját márkás termékét ők gyárthassák. Ez eleinte nem volt rossz stratégia, hiszen vezető pozíciójukat is jórészt ennek köszönhették, ám a Lidl, az Aldi, a Spar és a hasonló cégek kegyeiért nagyon éles verseny zajlott, gyakran fillérek döntöttek arról, mely cég szállíthat ásványvizet a vezető láncoknak.

Ezeken az ügyleteken így sokat nem lehetett nyerni, sőt esetenként még bukott is rajtuk az Aqarius-Aqua. Ekkor pedig a cég egy nagyon furcsa lépéssel próbálta javítani az eredményességét: egyik évről a másikra jelentősen felpörgette az exportját, de nem ásványvizet vagy üdítőt értékesített külföldön, hanem főleg étolajat és cukrot. Ezek pedig tipikusan azok a termékek, amelyek exportjával ebben az időszakban nagy összegű áfacsalásokat követtek el Magyarországon, kihasználva az uniós államok áfája közötti különbséget. Nem csoda, hogy az ügyletek az adóhatóság érdeklődését is felkeltették, a vizsgálódásból pedig nyomozás, majd letartóztatás és vádemelés lett.

A botrány lényegében meg is pecsételte az Aqarius-Aqua sorsát. A NAV a 2012 és 2016 közötti időszakra több mint 3 milliárd forintnyi adóhiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapított meg a cégnél. Ezt pedig az amúgy is működésképtelen üzleti modellel nem lehetett kigazdálkodni.

Kedves hitelezők, van egy jachtunk

A társaság néhány évig még húzta, majd csődvédelembe próbált menekülni, és amikor ez sem működött, megindult ellene a felszámolás. Ebben a kiszolgáltatott helyzetben került maga a gyár igencsak jó áron Mészáros Lőrinc tulajdonába.

Ám még ebben a szakaszban is érték meglepetések az ügy érintettjeit, különösen az Aquarius-Aqua hitelezőit. A társaság megmentésére (még a felszámolás előtt) összeállított tervből ugyanis kiderült, hogy a vállalatnak van egy 34 méteres luxusjachtja*Igaz, papíron ekkor a hajó elvileg még nem volt a cég tulajdonában. A jachtot lízingelték, az ügylet pedig csak később zárult le, így jogilag a hajó tulajdonosa a bank volt.. Már ekkor azt írták, hogy a vállalat pénzügyi helyzetét részben ennek eladásából rendeznék. Mint fogalmaztak:

Tervekben szerepel a társaság horvátországi leányvállalatának tulajdonában lévő hajó értékesítése. A nettó eladási árat 1 milliárd forint összegben határozta meg társaság.

A jacht azonban nem csak ezért emblematikus szereplője az Aquarius-Aqua történetének. A cég bedőlésének idejére a tulajdonosok viszonya is igencsak megromlott. Ebben pedig komoly szerepe volt, hogy az áfacsalási ügy miatt letartóztatott főrészvényes elég nagy lábon élt, ráadásul, ahogy a jacht is mutatja, esetenként a cég kontójára, amit a tulajdonostársak elég nehezen viselték.

Most tényleg eladnák

A jachtot már tavaly nyáron is közvetlenül az Aquarius-Aqua birtokolta, ám a felszámoló végül csak most szánta rá magát az értékesítésre. Az árverést elvileg január 27-én hirdették meg, és ma indult volna a licit, ha február 15-ig van jelentkező. A jelek szerint azonban nem volt, az aukciót ugyanis eredménytelennek minősítették.

A Cassiopeia hátsó fedélzete. Fotó: EÉR

Hasonló esetekben a felszámoló általában újra nekifut az árverésnek, jellemzően alacsonyabb kikiáltási árral. Nem lenne meglepő, ha a Cassiopeia nevet viselő jacht esetében is ez lenne az ügymenet.

A mostani árverésben egyébként kifejezetten részletes leírást adtak a luxushajóról, és rengeteg képet is közzétettek (pdf). Ebből kiderül, hogy a 2009-ben gyártott, horvát zászló alatt hajózó jachtot a közelmúltban felújították: a főmotor, a generátorok, a víztisztító és elektromos berendezések karbantartása is megtörtént. A jármű stabilizátoraira azonban így is el kell költenie a vevőnek még durván 50 ezer eurót, ha használni akarja a hajót. Ezen kívül azonban a kiírás szerint csak esztétikai beavatkozásokra van szükség. Mint fogalmaznak:

esztétikailag a külső részek újrafestést és új teakfát igényelnek, míg a belső terek egy részleges felújítást az alsó fedélzeten és a legénységi területeken.

A kiírásban piaci ár-összehasonlítást is közölnek. A hasonló típusú jachtokat 2,3 és 4,5 millió euró közé értékelik, így az egymilliárd forintos, azaz körülbelül 2,6 millió eurós kikiáltási ár valóban nem magas. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy tizenegy évvel ezelőtt némi kedvezménnyel még 6,9 millió angol fontért, azaz akkori árfolyamon nagyjából két és fél milliárd forintért árulták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának történeteEgy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy 34 méteres jacht és több ezer hektó ecet maradt a magyar ásványvízkirály birodalmábólTaláltak még 2750 hektoliter ecetet annál a cégnél, amelyből az értékes vagyontárgyakat Mészáros Lőrinc vásárolta ki tavaly, illetve egy jacht is előkerült időközben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alulHa Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc lerohanhatná az ásványvízpiacot, de valószínűleg nem fogjaMire jó egy olcsón megszerzett ásványvízüzem a rendkívül nyomott magyar piacon? Lehet belőle például üdítőitalgyár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa a kormány besegít, Mészáros Lőrinc a PET-palackokon is hatalmasat kaszálhatAz egész országban egyedülálló műanyag-feldolgozót szerzett meg Mészáros Lőrinc. A kormányzat épp most dolgozik a piac szabályozásán, amivel nagyon jó helyzetbe hozhatja a milliárdost.

Közélet Vállalat Aquarius-Aqua ásványvíz jacht luxusjacht Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2023. március 10. 04:34 Adat, Közélet

Hiába mentek milliárdok a férőhelyek bővítésére, még mindig csordultig vannak az ország bölcsődéi

Még mindig durván 50 ezer kisgyerek lakóhelyén nincs bölcsőde.

Bucsky Péter
2023. március 9. 04:34 Közélet

Európa egyik legnagyobb ingázó közössége az Ausztriába járó nyugat-dunántúli magyaroké

Mítosz-e az, hogy a magyarok mobilitása alacsony? Hová mennek a Pest megyei lakosok?

Bucsky Péter
2023. március 7. 16:44 Közélet

Megvenni és bérelni is kiemelkedően nehéz a magyar lakásokat, ami miatt pénzügyileg is egyre megfontoltabbak a magyarok

Számításaink szerint 2022 harmadik és negyedik negyedévében már a lakásvásárlások értékének legalább 40 százalékát hitelből fizették a vevők. Ez új rekord.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.