Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. október 19. 11:08 Vállalat

Itthon is elterjedhet a csúsztatott fizetés, ami túlvásárlásra ösztönöz

Kedden indult el Magyarországon a Klarna, az egyik legnagyobb részletfizetésre specializálódott startup. A svéd gyökerű vállalkozás a legértékesebb európai startup volt nemrég, értéke azonban rengeteget esett tavaly.

Hogyan működik? A Klarna alkalmazásával nem azonnal fizetünk egy termékért, hanem három részletben: az elsőt vásárláskor, a következőt 30 nap múlva, majd az utolsót újabb 30 nap elteltével. A kereskedők a vásárláskor hozzájutnak az eladott termék teljes árához.

  • A Klarnát alapvetően kiskereskedő partnereinél lehet használni (az USA-ban ilyen például a Nike vagy a H&M). Magyarországon első körben főleg ruházati webáruházakban lehet fizetni, de a cég szerint a következő hetekben bővülni fog az elfogadóhelyek száma.

Számokban: a 2005-ben alapított cégnek 150 millió felhasználója van, és 24 országban van jelen. A régióban Lengyelország, Csehország és Románia után léptek be a magyar piacra. Világszerte 500 ezer kereskedő használja a Klarnát, és naponta kétmillió tranzakciójuk van.

Hogyan éri meg? A törlesztés kamatmentes és más díja sincs Magyarországon, bevételhez pedig így a kereskedőktől jutnak. Az USA-ban nagyjából 5 százalék körüli jutalékot fizetnek a kereskedők a Klarnának. Emellett azért is kapnak jutalékot, ha felhasználóit vásárlási szokásaik alapján rávezeti egy kereskedő termékére.

  • A Klarna ugyanis sokat fektet a mesterséges intelligenciába, mivel működésének alapja, hogy minél több adattal rendelkezzen a vásárló szokásairól.
  • A vállalatot ugyanakkor több bírálat éri azért, mert túlfogyasztásra sarkall. A Klarna saját adatai szerint az alkalmazásukat használóknál 41 százalékkal nőtt a kosárérték.

Alulnézet: Svédországban az online boltok közel 80 százalékában lehet Klarnát használni. Saját adatai szerint az összes online vásárlás 50 százalékát Klarnán keresztül rendezték Svédországban. 

Tágabb kontextus: a Klarna 2019-ig minden évben nyereséges volt, tavaly azonban 1 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel, miközben bevétele 2 milliárd dollár volt. Emiatt egy év alatt 45 milliárd dollárról 6,7-re csökkent a cég értékelése.

  • A cég szerint a veszteségessé válás hátterében a költséges amerikai terjeszkedés állt, ami miatt végül a munkaerő 10 százalékát leépítették. A nehézségeihez a globálisan magasabb kamatkörnyezet is hozzájárulhatott. Az USA-ban például nem kamatmentes a szolgáltatás (kivéve, ha a felhasználó fizet egy havi fix költséget).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsan terjed a csúsztatott fizetés, fel is figyeltek rá a hatóságokA Twitter alapítója is nagy lehetőséget lát a késleltetett fizetésekben, noha Európában épp mostanában kezdtek a szabályozó hatóságok is érdeklődni az új pénzügyi szolgáltatás iránt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat fintech klarna Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.