Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. október 19. 11:08 Vállalat

Itthon is elterjedhet a csúsztatott fizetés, ami túlvásárlásra ösztönöz

Kedden indult el Magyarországon a Klarna, az egyik legnagyobb részletfizetésre specializálódott startup. A svéd gyökerű vállalkozás a legértékesebb európai startup volt nemrég, értéke azonban rengeteget esett tavaly.

Hogyan működik? A Klarna alkalmazásával nem azonnal fizetünk egy termékért, hanem három részletben: az elsőt vásárláskor, a következőt 30 nap múlva, majd az utolsót újabb 30 nap elteltével. A kereskedők a vásárláskor hozzájutnak az eladott termék teljes árához.

  • A Klarnát alapvetően kiskereskedő partnereinél lehet használni (az USA-ban ilyen például a Nike vagy a H&M). Magyarországon első körben főleg ruházati webáruházakban lehet fizetni, de a cég szerint a következő hetekben bővülni fog az elfogadóhelyek száma.

Számokban: a 2005-ben alapított cégnek 150 millió felhasználója van, és 24 országban van jelen. A régióban Lengyelország, Csehország és Románia után léptek be a magyar piacra. Világszerte 500 ezer kereskedő használja a Klarnát, és naponta kétmillió tranzakciójuk van.

Hogyan éri meg? A törlesztés kamatmentes és más díja sincs Magyarországon, bevételhez pedig így a kereskedőktől jutnak. Az USA-ban nagyjából 5 százalék körüli jutalékot fizetnek a kereskedők a Klarnának. Emellett azért is kapnak jutalékot, ha felhasználóit vásárlási szokásaik alapján rávezeti egy kereskedő termékére.

  • A Klarna ugyanis sokat fektet a mesterséges intelligenciába, mivel működésének alapja, hogy minél több adattal rendelkezzen a vásárló szokásairól.
  • A vállalatot ugyanakkor több bírálat éri azért, mert túlfogyasztásra sarkall. A Klarna saját adatai szerint az alkalmazásukat használóknál 41 százalékkal nőtt a kosárérték.

Alulnézet: Svédországban az online boltok közel 80 százalékában lehet Klarnát használni. Saját adatai szerint az összes online vásárlás 50 százalékát Klarnán keresztül rendezték Svédországban. 

Tágabb kontextus: a Klarna 2019-ig minden évben nyereséges volt, tavaly azonban 1 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel, miközben bevétele 2 milliárd dollár volt. Emiatt egy év alatt 45 milliárd dollárról 6,7-re csökkent a cég értékelése.

  • A cég szerint a veszteségessé válás hátterében a költséges amerikai terjeszkedés állt, ami miatt végül a munkaerő 10 százalékát leépítették. A nehézségeihez a globálisan magasabb kamatkörnyezet is hozzájárulhatott. Az USA-ban például nem kamatmentes a szolgáltatás (kivéve, ha a felhasználó fizet egy havi fix költséget).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsan terjed a csúsztatott fizetés, fel is figyeltek rá a hatóságokA Twitter alapítója is nagy lehetőséget lát a késleltetett fizetésekben, noha Európában épp mostanában kezdtek a szabályozó hatóságok is érdeklődni az új pénzügyi szolgáltatás iránt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat fintech klarna Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.

Váczi István
2023. december 5. 04:34 Adat, Vállalat

Szapulták az autógumi-üzemeket, de az akkugyárak sokkal rosszabbak lehetnek

Olyan ágazatra fekszik rá az ország hatalmas erővel, amelynek nagyon alacsony a hozzáadott értéke. Ennél a korábbi mumus abroncsgyárak is többet tesznek hozzá a magyar gazdasághoz.

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.