Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. augusztus 8. 11:15 Vállalat

Állva hagyta európai versenytársait egy amerikai rapper befektetése

A legértékesebb európai pénzügyi startuppá vált a Klarna, amelyet a legutóbbi befektetési kör alapján már 5,5 milliárd dollárra értékelnek. A svéd alapítású fizetési szolgáltató 460 millió dollárt vont be, hogy a további egyesült államokbeli terjeszkedését finanszírozza, amelynek keretében jelenleg évente 6 millió amerikai ügyfélre tesz szert a cég közleménye szerint.

A Klarna az internetes kereskedők számára online fizetési szolgáltatást kínál, egyebek mellett a PayPalhoz hasonlóan. A vásárlóknak azonban nemcsak azonnali fizetést tesz lehetővé, hanem késleltetett és részletfizetésre is lehetőséget ad, mintha csak hitelkártyát használnánk vagy áruhitelt vennénk fel. Azzal az előnnyel megtoldva, hogy ha mégsem tetszik a termék, és visszaküldjük, akkor nem kell kifizetni.*Nincs oda-vissza pénzmozgás a számlánk és a kereskedő között. A Klarna nyugat-európai elterjedtségére jellemző, hogy a csak pénzért beszerezhető német cégadatokért is lehet rajta keresztül fizetni.

A már említett Paypalon kívül olyan versenytársai vannak, mint a Square és az Adyen. Az utóbbi értékeltsége még mindig jóval magasabb, Európában viszont már minden pénzügyi területen tevékenykedő (fintech) startupot maga mögé utasított a Klarna. A Bloomberg cikke szerint legközelebb hozzá az elsősorban pénzküldési szolgáltatásáról ismert, észt alapítású Transferwise és a német, a bankolás megújítását dolgozó N26 áll, amelyek értékeltsége jelenleg egyaránt 3,5 milliárd euró körüli.

A legutóbbi körben egyebek mellett egy svéd nyugdíjalap, egy ausztrál bank, valamint a világ legnagyobb befektetési alapja, a Blackrock tett tőkét a Klarnába. A híres amerikai rapper, producer és színész, Snoop Dogg már januárban beszállt a cégbe, amelynek a reklámarca is lett. Egyelőre úgy tűnik, hogy jól választotta ki a befektetési célpontot, a Klarna egy év alatt több mint a duplájára növelte az értékeltségét, hiszen tavaly augusztusban még csak 2,25 milliárd dollárra taksálták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért vergődik Európa a startupvilágban?Európát lekörözik az amerikaiak és a kínaiak, ha innovatív techcégekről van szó. Két egyszerű oka van ennek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat fintech klarna snoop dogg startup Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.