Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 18. 09:51 Adat, Vállalat

Magyarország összeszerelőüzem lett a bicikliiparban

Közel félmillió biciklit gyártottak Magyarországon 2022-ben, ezzel a magyar termelés a 7. legnagyobb az Európai Unióban. A listát Portugália, Románia és Olaszország vezeti.

Főszereplők: a magyarországi gyártás zöme két nagy kerékpármultitól jön: évi 300 ezres gyártókapacitása van Szolnok mellett a holland Accelnek, ott szinte kizárólag e-bike-ok készülnek. A világ legnagyobb kerékpárgyártója, a tajvani Giant gyöngyösi gyára 2020 óta működik, náluk évi nagyjából 200 ezer biciklit szerelnek össze.

  • A magyar gyártók egy nagyságrenddel lejjebb jönnek: a néhány milliárdos árbevételű Neuzer, a Gepidát gyártó Olimpia és a Csepel.
  • A magyarországi kerékpárgyártás tovább bővülhet a következő években, hiszen az Accel is bővíteni akar, a Giant pedig nagyon ambiciózus, évi egymillió kerékpárra vonatkozó tervekkel érkezett Magyarországra.

Tágabb kontextus: az európai gyártás általában is felfutóban van, tíz év alatt közel harmadával nőtt a termelés. Ennek egyik oka a kínai biciklikkel szemben érvényben lévő 48,5 százalékos (e-bicikliknél ennél is magasabb) európai védővámok.

Igen, de: míg a kerékpárok összeszerelése már több mint 60 százalékban a kontinensen történik, az alkatrészgyártás java továbbra is a Távol-Keleten van. Az ebből következő logisztikai kihívás is hozzájárult ahhoz, hogy a Covid alatt hosszú várólisták alakultak ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat ipar kerékpár közlekedés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Stubnya Bence
2023. szeptember 19. 14:09 Adat

EU-s középmezőnybe kerültünk azzal, hogy kiemelkedően nőtt itthon egy fontos demográfiai mutató

Csak Csehországban nőtt jobban a 2010-es években a teljes termékenységi arányszám, mint Magyarországon.

Fontos

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.