Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 8. 18:15 Vállalat, Világ

Magyarország bejelentkezett a Közel-Kelet legújabb gigaprojektjébe

Hatalmas infrastrukturális gigaprojektbe kezd az iraki állam, amellyel új nemzetközi kereskedelmi útvonalat létrehozva pezsdítenék fel az ország gazdaságát, és egy szerdai sajtóhír alapján állami közvetítéssel magyar cégek is szívesen részt vennének a programban.

Mi történt? Május végén jelentették be Irakban a 17 milliárd dolláros keretösszegű Fejlődés Útja (Development Road) nevű projektet, amely az ország déli részén épülő Al Faw kikötőt kötné össze 1200 kilométer hosszan, vasúti és közúti útvonalakon keresztül a török határral.

  • A projekt célja, hogy elősegítse a háború alatt nagy veszteségeket elszenvedő iraki gazdaság fejlődését azzal, hogy a Szuezi-csatorna felőli útvonal versenytársát létrehozva lerövidíti Ázsia és Európa között a szállítási időket.

Alulnézet: Irak közlekedési infrastruktúrája jelenleg elég elmaradott, a kormány pedig akár 300 km/órás sebességre is képes nagysebességű vasútvonalakkal kötné össze a helyi gazdasági és olajipari központokat, valamint új csővezetékek is épülnének.

  • A projektről szóló konferenciára Szaúd-Arábiát, Törökországot, Szíriát, Jordániát, Kuvaitot, Bahreint, Katart, az Egyesült Arab Emírségeket, Ománt és Iránt is meghívták.
  • Kína iraki nagykövete pedig jelezte, hogy Kína készen áll tanácsokkal segíteni a projektben, amit az Övezet és út projektet “jól kiegészítő” kezdeményezésnek tekint.

Igen, de: A török Daily Sabah egy véleménycikkének szerzője szerint a gigantikus projektet számos tényező akadályozhatja, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy az egyes térségekben aktív fegyveres csoportok veszélyt jelentenek az árufuvarozás biztonságára.

  • A másik jelentős probléma, hogy az iraki kormánynak nincs pénze a projektre, ezért külföldi befektetőkre és cégekre kell majd támaszkodnia finanszírozási és kivitelezési oldalon is.

Magyar szál: Habár a külföldi szereplők kilétéről egyelőre sok konkrétumot nem tudni, egy iraki hírportál szerdán arról számolt be, hogy az iraki magyar nagykövet, Tar Attila felajánlotta az iraki miniszterelnöknek, hogy magyar cégek is részt vegyenek a fejlesztésekben.

Előzmények: Nem példa nélküli, hogy magyar állami vagy magáncégek külföldi infrastrukturális beruházásokban vegyenek részt. 

  • A magyar közbeszerzéseken nagyon sikeres Duna Aszfalt korábban például Kongóban épített utakat, Lengyelországban pedig hidakat.
  • Idén februárban pedig a korábbi 1300 vasúti kocsin felül még 50-et rendelt Egyiptom egy magyar konzorciumtól a Világgazdaság cikke szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ irak kereskedelem közlekedés magyar cég magyar cégek útépítés vasút Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2023. szeptember 21. 04:34 Vállalat

Darabokban árulják az egyik legnagyobb magyar céget

Garázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 19:41 Közélet, Vállalat

Nem emelheti kedve szerint az új autó árát a kereskedő, amíg a vevő vár a szállításra

Sok esetben tisztességtelen volt az autókereskedők eddigi szerződési gyakorlata, amellyel a nehéz gazdasági helyzet ellen próbáltak védekezni.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 09:53 Vállalat, Világ

Kis e-autók gyártásával is méltányos profit mellett tudna versenyezni Kínával az európai járműipar

Európai gyártók is készíthetnének olyan olcsó e-autókat, mint a kínaiak, de egyelőre nem akarnak, és ez végzetes hiba lehet.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.