Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2023. április 1. 08:35 Támogatói tartalom, Vállalat

Budapestről irányítják több európai gyártóvállalat energiabeszerzését, a legnagyobbak is közöttük vannak

A Schneider Electric várakozásai szerint a vállalatok egyre inkább erősítik fenntarthatósági törekvéseiket, és szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentését, éppen ezért számítanak egyértelmű növekedésre az elektromos áramon alapuló megoldásokban, a zöld energia térnyerésében és az energiahatékonysági fejlesztésekben. A társaság emiatt is épít újabb gyárat és bővíti szolgáltatási központjait Magyarországon.

Interjúnkban Manuel Angel Sanchez Vivas, a Schneider Electric európai HR-vezetője arról beszélt, hogyan tudják a vállalatok a tehetséges fiatalokat megszólítani, és hogy miért értékelődött fel és mélyült el a vállalatok és az egyetemek közötti kapcsolat.

– A világgazdaság nincsen túl jó helyzetben, mégis egyre jelentősebb kihívás a munkaerő megtalálása – mi ennek az oka?

– Nemcsak Magyarországon, de Európa legtöbb országában azt látjuk, hogy a munkanélküliség sokkal alacsonyabb, mint a korábbi években. A demográfiának közvetlen hatása van a munkaerőpiaci folyamatokra: különösen a nyugat-európai országokban, ahol minden évben kevesebben lépnek be a munkaerőpiacra, mint amennyien nyugdíjba vonulnak. Emellett a csökkenés mellett további nehézséget okoz, hogy ma még korlátoltan áll rendelkezésre az olyan újonnan megjelent, ugyanakkor nélkülözhetetlen tudás, mint a mesterséges intelligencia ismerete, az adatelemzés vagy a kiberbiztonság – ezek a területek mind olyan új szaktudást igényelnek, amivel ma még kevesen rendelkeznek.

– Nálunk megtalálják a megfelelő szakembereket?

– Magyarország kiemelkedően a legnagyobb létszámú országunk a régióban. Sőt, Magyarországon bővítettük a leginkább a létszámunkat. A globális beszerzésünk, illetve az energetikai és fenntarthatósági tanácsadó üzletágunk egy-egy központja is Budapesten működik. Ez azt jelenti például, hogy több, a legnagyobbak közé tartozó európai ipari konglomerátum energetikai beszerzését innen Budapestről kezeljük, vagyis itteni szakemberek támogatják ügyfeleinket energetikai átállásukban és a nettó zéró kibocsátás elérésében. Mindkét terület növekszik, évente 50-60 fővel tovább bővülünk.

– Mi a fő vonzerő Budapest mellett, az alacsony bérek?

– A pénzügyi szempont csak egy, és nem is a legfontosabb döntési szempont. Ennél lényegesebb a munkaerőpiac mérete, vagyis hogy van-e megfelelő számú és szaktudású elérhető szakember. Adatvezérelt, tudatos döntéseket hozunk minden beruházásunknál, a humán erőforrást érintő kérdésekben is. Például

fontosnak tartjuk azt a minőségi oktatást, amit a budapesti egyetemisták esetében tapasztaltunk, így például azon egyetemek esetében, melyekkel partneri együttműködést is kötöttünk. Ilyen a BME, ahol 20 ezer diák, és az Óbudai Egyetem, ahol 12 ezer diák érhető el.

Ezzel együtt Budapest egy igazán nemzetközi, a globális hálózatokba jól bekötött város, ami szintén nagyon fontos számunkra.

– Mit tehet egy vállalat a magasan képzett munkaerő megtalálásáért?

– Kiemelten fontosnak tartjuk az egyetemekkel az együttműködést, melyet hosszú távon és különböző célokkal alakítottunk ki a tehetségek vonzásától a munkaerő fejlesztéséig vagy akár az innovációk bemutatásáig. Ezekben az együttműködésekben közösen kell gondolkoznunk, oktatási tananyagokat készítenünk. Európában mindenhol azt látom, hogy a vállalatok és az egyetemek együttműködése korábban nem látott szintre emelkedik. A tananyag kialakításában az akadémiai és a vállalati oldalról is egyre nagyobb a nyitottság. Bizonyos esetekben a vállalatok még oktatókat is biztosítanak, és így gyakorlati tudást tudnak átadni a diákoknak.

– Az egyre több vállalati gyakornoki program is már a tehetségek minél előbb történő kiválasztását segíti?

– Az ESG céljainkkal összhangban szeretnénk lehetőséget biztosítani a fiatalabb generációknak, és megduplázni a számukra kínált lehetőségek számát, legyen szó gyakornokokról, tanulói szerződéses jogviszonyról vagy frissdiplomásokról.

Jövőre már például 60 gyakornoki helyet hirdetünk meg a budapesti irodánkban.

– Mennyiben mások a munkavállalók elvárásai, mennyire térnek el ezek országonként?

– Globális vállalatként nagyon fontos számunkra, hogy mindenhol megfeleljünk az elvárásoknak – az a célunk, hogy a leginkább helyi globális nagyvállalat lehessünk. De arra is törekednünk kell, hogy a Föld minden pontján ugyanazt az élményt nyújtsuk kollégáinknak.

A koronavírus-járványt követően néhány hónappal ki kellett találnunk, hogyan fogunk a jövőben dolgozni, és úgy döntöttünk, hogy világszerte megkérdezzük erről munkavállalóinkat. Több mint százezer kollégánk töltötte ki ezzel kapcsolatos felmérésünket – és nagyon eltérő eredményeket kaptunk. Habár a többség igényli a hibrid munkavégzési formát, mégis voltak különbségek a hangsúlyok között. Például az Egyesült Államokban munkavállalóink jelentős része csak otthonról szeretett volna dolgozni, míg Kelet-Ázsiában kifejezetten népszerű volt az állandó irodai munkavégzés is. Mi úgy gondoljuk, hogy vállalati kultúránk az egyik megkülönböztető jegyünk, és abban is hiszünk, hogy a személyes jelenlét kiemelt szerepet játszik abban, hogy ezt a vállalati kultúrát még tovább erősítsük és fejlesszük. Ezért kérjük arra kollégáinkat, hogy heti egy-két alkalommal legalább jöjjenek be az irodába – és ez régiónként változó. De a flexibilitásról tudjuk, hogy a fiataloknak és az idősebbeknek is fontos, ezért ezt maximálisan támogatjuk.

– Dunavecsén épít új „okosgyárat” a Schneider Electric, mi alapján választották a magyarországi helyszínt – és mitől lesz okos ez az egység?

– Ez az ötödik magyarországi gyártóbázisunk lesz. Összesen 2000-nél is több alkalmazottunk van, a gyárak mellett disztribúciós központunk is van, és a budapesti regionális központjainknak is kiemelkedő szerepe van a globális működésünkben – mindezek már önmagukban jól szemléltetik, hogy elégedettek vagyunk az itteni működésünkkel. Amit érdemes ennek kapcsán kiemelni, az a munkaerő színvonala, ez volt a legfontosabb tényező.

Amikor gyárat építünk, az már csakis okosüzem lehet ESG vállalásainkkal összhangban.

Mi szeretnénk lenni a világ leginkább fenntartható vállalata, 2030-ra nullára csökkentve a szén-dioxid-kibocsátásunkat

Ehhez pedig a legmodernebb technológiai megoldásokat használjuk fel. Ami még a magyarországi gyártás mellett szólt, az az Európa keleti és délkeleti piacain látható növekedés. A fenntartható energetikai ellátás óriási beruházási igényt jelent a villamosenergia-hálózatok esetében, és ezt fogják szolgálni az új egységünkben készülő középfeszültségű berendezések.

– Számos nagyvállalat épít Dunavecse vonzáskörzetében is új gyárat, nem félő, hogy egymástól kell a munkavállalókat elcsábítani?

– Erősen hiszek az iparban, a szektorunkban létrehozott munkahelyek ugyanis stabilabbak és magasabb hozzáadott értéket tudnak biztosítani, mint más területeken. Végső soron mindannyian ugyanazokat az értékeket keressük a munkánk során: stabilitást, megbecsülést, a kényelmes életvezetést lehetővé tevő fizetést. Ha egy munkáltató tisztességes bért fizet, megadja a munkavállalóknak a rugalmasságot, akkor nem okoz gondot a kollégák megtartása – a hét százalék alatti fluktuáció az európai átlagnak megfelelő, eddigi gyárainkban sem volt probléma a kollégák megtartása. Nagyon jelentős arányban vannak kollégáim, akik egy évtizednél is régebb óta a cégnél dolgoznak, ami szerintem jól mutatja, hogy sokan szeretnek nálunk dolgozni.

A Schneider Electric gyára

– Az európai gyártás mennyire lehet gazdaságos manapság?

– Számunkra a vásárlóink a legfontosabbak, ezért igyekszünk minél közelebb lenni hozzájuk. Fontosnak tartom, hogy el tudjanak jönni megnézni a gyártási helyszínt, hogy hol és hogyan termelünk. De az elmúlt évek azt is megmutatták, hogy egyetlen gyárból az egész világot ellátni már nem működőképes modell. A félvezetők és az elektronikai eszközök hiánya azt mutatta meg, hogy érdemesebb regionálisan szervezni a gyártást, közelebb a megrendelőkhöz és a piacokhoz.

– A mesterséges intelligencia és az automatizálás mennyiben fogja átalakítani a termelési folyamatokat?

– Már jó néhány éve minden termékünk hálózatba kapcsolható, egyre több adatot biztosítanak ezek a termék-  és a gyártásfejlesztéshez. Az egyre nagyobb adatvagyon abban segít, hogy csökkentsük a potenciálisan elkövethető hibák számát. Ma már több százmillió szenzor biztosít adatokat, és erre alapozva a mesterséges intelligencia tud segíteni a legjobb döntéseket meghozni. A jövőben tehát az emberek korábban soha nem látott mennyiségű információkra alapozva kell, hogy döntéseket hozzanak, ami elképzelhetetlen lenne a mesterséges intelligencia segítsége nélkül. A munkavállalóknak képesnek kell lennie az adatok megismerésére, megértésére, ami igen összetett feladat. Az automatizáció pedig abban segít, hogy minél kevesebb repetitív feladatot kelljen elvégeznünk, és a nagyobb értéket teremtő folyamatokra koncentrálhassunk.

– Nem félő, hogy kevesebb munkavállalóra lesz szükség az automatizáció és a mesterséges intelligencia miatt?

– A Schneider Electric európai üzemi tanácsának vezetőjeként számos ezzel kapcsolatos beszélgetésen vettem részt. A munkavállalói oldalról érezni lehet a félelmet, hogy milyen hatása lesz a munkahelyekre ezekre a technológiáknak. De ezzel együtt amikor látják, hogy a manuális és/vagy repetitív tevékenységeket automatizálva magasabb hozzáadott értékű tevékenységet lehet végezni, akkor már másként tekintenek az új technológiákra. Ezek a folyamatok mindenképpen meg fognak jelenni, ezért képzéssel, nyitottsággal kell felkészülni rájuk.

– A képzés fontos a vállalatoknak és a munkavállalóknak is – de lesz erre idejük, motivációjuk a kollégáknak?

– Munkáltatóként a társadalmi felelősségvállalásunk része, hogy fejlesszük a kollégáinkat, hogy megismertessük őket az új technológiákkal. A képzéseink mindegyikét el lehet végezni munkaidőben. De érdemes ennek kapcsán visszakapcsolódni a beszélgetésünk elejére: a továbbképzésünkben is együttműködünk az egyetemekkel. Ez már csak azért is így van, mert nem tudjuk évekre előre megmondani, hogy mikor és mennyi speciálisan képzett szakemberre lesz szükségünk. A big data terjedésével biztosan nem lesz elegendő frissen képzett szakember a piacon, de azon kollégáink, akik már eleve adatokkal dolgoznak, ismerik a folyamatainkat, a megfelelő átképzéssel kiválóan el tudják látni a szükséges feladatokat.

A cikk megjelenését a Schneider Electric Zrt. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom Vállalat fenntarhatóság HR interjú munkaerő schneider electric Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Debreczeni Anna
2024. július 24. 09:41 Támogatói tartalom

Megérkezett a bankkártyák Usain Boltja, amivel igénylés után szinte rögtön fizethetünk is

Ha valaki új kártyát igényel az Erste Banknál, akkor ezentúl nem kell megvárnia, amíg a plasztiklap elkészül, mert egy órán belül használhatja a mobilján keresztül.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.