Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 24. 14:13 Vállalat

Arra gyanakszik az EU, hogy közép-ázsiai reexporttal játsszák ki az Oroszországgal szembeni szankciókat

Nagyon megugrott az elmúlt időszakban néhány közép-ázsiai ország exportja Oroszország irányába, és az Európai Unió arra gyanakszik, hogy a nyugati szankciók által érintett vagy katonai célokra átalakítható termékek is eljutnak ilyen módon az országba – írja a Financial Times.

David O’Sullivan, az EU újonnan kinevezett szankcióügyi megbízottja a Financial Timesnak nyilatkozva nem nevezett országokat, és hangsúlyozta, hogy a megugró kereskedelmi forgalom értékelésekor az ártatlanság vélelméből indulnak ki, de úgy fogalmazott, hogy a megugró export felveti annak a kérdését, hogy a szankcionált termékek a “hátsó ajtón” jutnak be Oroszországba.

Elmondta, hogy az EU és partnerei, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság egy csütörtöki találkozón megosztják egymással a szankciók esetleges kijátszására vonatkozó információikat, és a szigorúbb ellenőrzés lehetőségeiről is egyeztetnek.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) elemzése szerint 

  • az EU-ból, az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból Oroszországba irányuló export a tavaly május-júliusi időszakban inflációval kiigazítva több mint felére esett vissza a 2017 és 2019 közötti átlaghoz képest. 
  • Ugyanebben az időszakban az Európából és az Egyesült Államokból Örményországba és Kirgizisztánba irányuló export több mint 80 százalékkal nőtt,
  • ezekből az országokból pedig duplázódott az Oroszországba tartó export.
  • Miközben a török export is 97 százalékkal ugrott meg Oroszország irányába május és július között.

Az EBRD szerint főleg a járművek, az elektronikai termékek és a mezőgazdasági gépek európai exportja ugrott meg közép-ázsiai irányba, és különösen Kazahsztánba. Ennek az egyik magyarázata, hogy a nyugati cégek önként visszafogják az Oroszországba irányuló közvetlen értékesítésüket, még abban az esetben is, ha a termékekre nem vonatkoznak szankciók.

Beata Javorcik, az EBRD vezető közgazdásza szerint viszont az olyan áruk forgalma is növekedett, amelyek “potenciálisan” szankciók hatálya alá tartozhatnak. Az örmény kormány a Financial Times megkeresésre azt mondta, mindent megtesznek a szankciók elkerülésének megakadályozásáért, Kirgizisztán nem válaszolt a megkeresésre. Javorcik szerint a török export esetében viszont nincs szó a hátsó ajtós megoldásról, inkább csak annyi történt, hogy

Törökország most mindenből többet ad el Oroszországnak.

Egyes termékek viszont a két kategória közé esnek. A háború kitörése után hónapokkal az ukrán hadsereg például arról számolt be, hogy olyan mikrocsipeket találtak a zsákmányolt orosz hadi eszközökben, amiket háztartási eszközökből kiszedve alakíthattak át. Az ilyen termékekből pedig jelentősen nőtt az európai export a térségbe, Kazahsztán például négyszer akkora értékben importált az EU-ból mosógépeket 2022 decemberében a háború előtt, 2021 decemberében. Kazahsztán szóvivője a lapnak elmondta, nem találtak rá bizonyítékot, hogy kazah cégek részt vettek volna a szankciók kijátszásában, de folyamatosan monitorozzák ezt, és meglesznek a következményei, ha ilyesmi történne.

Az EU már a héten elfogadhatja a tizedik Oroszország elleni szankciós csomagot, ami számos olyan intézkedést tartalmaz, aminek a célja a még meglévő kiskapuk bezárása, mint amilyen például a katonai célokra átalakítható termékek exportjának lehetősége Oroszországba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb országból vonul ki a McDonald’s az ukrajnai háború miattElképzelhető, hogy az is hozzájárult a döntéshez, hogy a bukott Nurszultan Nazarbajev köreihez tartozó franchise-partnert sikkasztás gyanújával őrizetbe vették.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat export Kazahsztán kirgizisztán közép-ázsia örményország Oroszország szankció Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.