Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 24. 14:13 Vállalat

Arra gyanakszik az EU, hogy közép-ázsiai reexporttal játsszák ki az Oroszországgal szembeni szankciókat

Nagyon megugrott az elmúlt időszakban néhány közép-ázsiai ország exportja Oroszország irányába, és az Európai Unió arra gyanakszik, hogy a nyugati szankciók által érintett vagy katonai célokra átalakítható termékek is eljutnak ilyen módon az országba – írja a Financial Times.

David O’Sullivan, az EU újonnan kinevezett szankcióügyi megbízottja a Financial Timesnak nyilatkozva nem nevezett országokat, és hangsúlyozta, hogy a megugró kereskedelmi forgalom értékelésekor az ártatlanság vélelméből indulnak ki, de úgy fogalmazott, hogy a megugró export felveti annak a kérdését, hogy a szankcionált termékek a “hátsó ajtón” jutnak be Oroszországba.

Elmondta, hogy az EU és partnerei, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság egy csütörtöki találkozón megosztják egymással a szankciók esetleges kijátszására vonatkozó információikat, és a szigorúbb ellenőrzés lehetőségeiről is egyeztetnek.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) elemzése szerint 

  • az EU-ból, az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból Oroszországba irányuló export a tavaly május-júliusi időszakban inflációval kiigazítva több mint felére esett vissza a 2017 és 2019 közötti átlaghoz képest. 
  • Ugyanebben az időszakban az Európából és az Egyesült Államokból Örményországba és Kirgizisztánba irányuló export több mint 80 százalékkal nőtt,
  • ezekből az országokból pedig duplázódott az Oroszországba tartó export.
  • Miközben a török export is 97 százalékkal ugrott meg Oroszország irányába május és július között.

Az EBRD szerint főleg a járművek, az elektronikai termékek és a mezőgazdasági gépek európai exportja ugrott meg közép-ázsiai irányba, és különösen Kazahsztánba. Ennek az egyik magyarázata, hogy a nyugati cégek önként visszafogják az Oroszországba irányuló közvetlen értékesítésüket, még abban az esetben is, ha a termékekre nem vonatkoznak szankciók.

Beata Javorcik, az EBRD vezető közgazdásza szerint viszont az olyan áruk forgalma is növekedett, amelyek “potenciálisan” szankciók hatálya alá tartozhatnak. Az örmény kormány a Financial Times megkeresésre azt mondta, mindent megtesznek a szankciók elkerülésének megakadályozásáért, Kirgizisztán nem válaszolt a megkeresésre. Javorcik szerint a török export esetében viszont nincs szó a hátsó ajtós megoldásról, inkább csak annyi történt, hogy

Törökország most mindenből többet ad el Oroszországnak.

Egyes termékek viszont a két kategória közé esnek. A háború kitörése után hónapokkal az ukrán hadsereg például arról számolt be, hogy olyan mikrocsipeket találtak a zsákmányolt orosz hadi eszközökben, amiket háztartási eszközökből kiszedve alakíthattak át. Az ilyen termékekből pedig jelentősen nőtt az európai export a térségbe, Kazahsztán például négyszer akkora értékben importált az EU-ból mosógépeket 2022 decemberében a háború előtt, 2021 decemberében. Kazahsztán szóvivője a lapnak elmondta, nem találtak rá bizonyítékot, hogy kazah cégek részt vettek volna a szankciók kijátszásában, de folyamatosan monitorozzák ezt, és meglesznek a következményei, ha ilyesmi történne.

Az EU már a héten elfogadhatja a tizedik Oroszország elleni szankciós csomagot, ami számos olyan intézkedést tartalmaz, aminek a célja a még meglévő kiskapuk bezárása, mint amilyen például a katonai célokra átalakítható termékek exportjának lehetősége Oroszországba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb országból vonul ki a McDonald’s az ukrajnai háború miattElképzelhető, hogy az is hozzájárult a döntéshez, hogy a bukott Nurszultan Nazarbajev köreihez tartozó franchise-partnert sikkasztás gyanújával őrizetbe vették.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat export Kazahsztán kirgizisztán közép-ázsia örményország Oroszország szankció Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.