Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 5. 19:55 Vállalat, Világ

Újabb országból vonul ki a McDonald’s az ukrajnai háború miatt

Hat év után kivonul a McDonald’s az Oroszországgal határos Kazahsztánból, mert a helyi franchise-partnere nem talált új húspogácsa-beszállítót az orosz beszállítója helyett – írja a Bloomberg névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.

A TOO Food Solutions KZ tulajdonában lévő 24 McDonald’s étterem még novemberben függesztette fel működését ellátási problémákra hivatkozva. A McDonald’s Ukrajna februári orosz invázióját követően döntött arról, hogy kivonul Oroszországból, más országokban pedig megtiltotta a helyi franchise partnereinek, hogy orosz beszállítóktól vásároljanak.

A kazah partner viszont nem tudott megfelelő új helyi vagy európai beszállítót találni, a lehetséges alternatívák ugyanis árban és szállítási költségekben annyival kedvezőtlenebbek voltak, hogy a váltást csak veszteségesen lehetett volna megvalósítani.

A kazahsztáni McDonald’s történetét a franchise-tulajdonos Kajrat Boranbajev személye is színesíti, aki az ország 2019-ben megbukott diktátora, Nurszultan Nazarbajev belső köreihez tartozott (az unokájának volt apósa). 

Kajrat Boranbajev az első asztanai McDonald’s étterem átadásán 2016-ban. Fotó: https://mcdonalds.kz/

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök tavaly júniusban hozott létre egy bizottságot azzal a céllal, hogy feltárják a Nazarbajev három évtizedes uralma alatt külföldre menekített pénzeket, és az illegálisan szerzett vagyonokat, hogy azokat visszaadják a költségvetésnek. Ennek előzménye, hogy 2022 januárjában brutális zavargások voltak az országban.

Ezek eredetileg az üzemanyag árplafonjának eltörlése miatt alakultak ki, azonban a jelenlegi és korábbi vezetéssel való elégedetlenség is a kiváltó okok között volt. Boranbajevet ezt követően márciusban őrizetbe vették sikkasztás vádjával, több más cégében indult azóta vizsgálat, ezekben rendre jelentős mennyiségű elsikkasztott pénzt találtak a nyomozó hatóságok.

Boranbajev még 2016-ban lett a McDonald’s kazah franchise partnere, és Fehéroroszországban is ő üzemeltette a McDonald’s éttermeit, amíg tavaly elvesztette az engedélyét.

A McDonald’s 1990-es megjelenése a Szovjetunióban az ország gazdasági nyitásának szimbólumává vált. Ezért is volt nagy jelentősége annak, hogy a cég májusban eladta oroszországi étteremportfólióját. Az invázió előtti csúcson a McDonald’s 853 éttermet üzemeltetett az országban. Alekszandr Govor, aki megvásárolta az éttermeket a McDonald’s-tól, új márkanév alatt, „Vkuszno i Tocska”, azaz „Finom és pont” néven nyitotta meg őket újra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjra tömött sorokban hagyják el Oroszországot a nagy nyugati cégekAz oroszországi tevékenység felfüggesztésének vagy feladásának első nagy hulláma közvetlenül Ukrajna lerohanása után következett be, de mostanra több olyan szereplőnek is elfogyott a türelme, amely eddig kivárt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ húspogácsa Kajrat Boranbajev Kazahsztán McDonald's Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.