Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 5. 19:55 Vállalat, Világ

Újabb országból vonul ki a McDonald’s az ukrajnai háború miatt

Hat év után kivonul a McDonald’s az Oroszországgal határos Kazahsztánból, mert a helyi franchise-partnere nem talált új húspogácsa-beszállítót az orosz beszállítója helyett – írja a Bloomberg névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.

A TOO Food Solutions KZ tulajdonában lévő 24 McDonald’s étterem még novemberben függesztette fel működését ellátási problémákra hivatkozva. A McDonald’s Ukrajna februári orosz invázióját követően döntött arról, hogy kivonul Oroszországból, más országokban pedig megtiltotta a helyi franchise partnereinek, hogy orosz beszállítóktól vásároljanak.

A kazah partner viszont nem tudott megfelelő új helyi vagy európai beszállítót találni, a lehetséges alternatívák ugyanis árban és szállítási költségekben annyival kedvezőtlenebbek voltak, hogy a váltást csak veszteségesen lehetett volna megvalósítani.

A kazahsztáni McDonald’s történetét a franchise-tulajdonos Kajrat Boranbajev személye is színesíti, aki az ország 2019-ben megbukott diktátora, Nurszultan Nazarbajev belső köreihez tartozott (az unokájának volt apósa). 

Kajrat Boranbajev az első asztanai McDonald’s étterem átadásán 2016-ban. Fotó: https://mcdonalds.kz/

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök tavaly júniusban hozott létre egy bizottságot azzal a céllal, hogy feltárják a Nazarbajev három évtizedes uralma alatt külföldre menekített pénzeket, és az illegálisan szerzett vagyonokat, hogy azokat visszaadják a költségvetésnek. Ennek előzménye, hogy 2022 januárjában brutális zavargások voltak az országban.

Ezek eredetileg az üzemanyag árplafonjának eltörlése miatt alakultak ki, azonban a jelenlegi és korábbi vezetéssel való elégedetlenség is a kiváltó okok között volt. Boranbajevet ezt követően márciusban őrizetbe vették sikkasztás vádjával, több más cégében indult azóta vizsgálat, ezekben rendre jelentős mennyiségű elsikkasztott pénzt találtak a nyomozó hatóságok.

Boranbajev még 2016-ban lett a McDonald’s kazah franchise partnere, és Fehéroroszországban is ő üzemeltette a McDonald’s éttermeit, amíg tavaly elvesztette az engedélyét.

A McDonald’s 1990-es megjelenése a Szovjetunióban az ország gazdasági nyitásának szimbólumává vált. Ezért is volt nagy jelentősége annak, hogy a cég májusban eladta oroszországi étteremportfólióját. Az invázió előtti csúcson a McDonald’s 853 éttermet üzemeltetett az országban. Alekszandr Govor, aki megvásárolta az éttermeket a McDonald’s-tól, új márkanév alatt, „Vkuszno i Tocska”, azaz „Finom és pont” néven nyitotta meg őket újra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjra tömött sorokban hagyják el Oroszországot a nagy nyugati cégekAz oroszországi tevékenység felfüggesztésének vagy feladásának első nagy hulláma közvetlenül Ukrajna lerohanása után következett be, de mostanra több olyan szereplőnek is elfogyott a türelme, amely eddig kivárt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ húspogácsa Kajrat Boranbajev Kazahsztán McDonald's Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2023. május 26. 14:32 Adat, Vállalat

Egyre inkább kiszorulnak a magyar vállalkozások az élmezőnyből a hazai e-kereskedelemben

Az Alza, a kifli.hu vagy akár az IKEA is szinte a semmiből jőve vált hirtelen vezető szereplővé. Meddig jut a Pepita.hu vagy a Pelenka.hu?

Torontáli Zoltán
2023. május 25. 15:36 Vállalat, Világ

Már a Lidlben és az Aldiban is lehet erkélynapelemet venni Németországban, nálunk nem kezdhetik meg a forgalmazást

Hazai pályán majdnem egyszerre indult el a két nagy diszkontlánc a forgalmazással. Ez nálunk tilos, ami végső soron szürkezónás magánimporthoz vezethet.

Stubnya Bence
2023. május 25. 10:22 Vállalat

Egy kiszivárgott dokumentum szerint Szerbiában terjeszkedne az MVM, a helyi minisztérium tagadja

Felmerült, hogy az állami tulajdonban lévő áramszolgáltató céggel hozzanak létre közös vállalatot 11 vízerőmű üzemeltetésére, de a tervet elvileg elvetették.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2023. május 29. 04:33 Világ

Megtérülő ravaszság vagy felesleges kockázat Orbánék stratégiája a külgazdaságban?

A befektetések egyre inkább „baráti" országokban koncentrálódnak, Európában Kína szerepe csökken, Amerikáé nő. Magyarország kilóg a sorból, ami egyes értelmezések szerint ravasz, mások szerint kockázatos dolog.

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.

Jandó Zoltán
2023. május 28. 04:32 Adat

Ősszel annyi gázunk lesz, hogy nem tudjuk majd hova tenni, az árak bezuhanhatnak

Ha ilyen ütemben folytatódik a betárolás, szeptember elejére elérhetjük a szinte teljes töltöttséget. Tavaly emiatt egy hónap alatt nyolcadára esett a gázár.