Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. december 21. 13:07 Vállalat

Ötszázmillió eurós cége van, de nem jár autóval, és épít egy saját szélerőművet

Amikor a német Die Welt újságírója befejezte az interjúját Felix Ahlersszel, a mirelit élelmiszereket forgalmazó Frosta cég tulajdonos-vezérigazgatójával, az új hamburgi székházból kilépve Ahlers az összecsukható kerékpárjára mutatott. Bár december van, és az eső is eshet, az 56 éves cégvezér azzal fog hazakerekezni a városon keresztül.

Ahlers már egy ideje úgy döntött, hogy nem használja tovább az autóját, kizárólag biciklivel, illetve közösségi közlekedéssel megy mindenhova. Ha a vidéken lévő saját zöldség-gyümölcs ültetvényeit megy meglátogatni, akkor vonatozik.

A lépés természetesen szimbolikus, és egy jóval nagyobb, Ahlers fejében lévő „csomag” része. Azt már régóta fontosnak tartja, hogy vertikálisan minél inkább integrált legyen a cége, vagyis a fagyasztásra szánt zöldségeket és gyümölcsöket minél nagyobb arányban a társaság tulajdonában lévő földeken termeljék meg. Az energiaválság azonban most arra késztette, hogy hasonló terveket készítsen az energiaellátásra is.

Elsőként építenek egy saját szélerőművet a bremerhaveni telephelyükön, aztán a hely geotermális energiáját fogják kiaknázni, a napelem pedig már régóta benne van a mixben. A befektetés értéke eurómilliókban számolva két számjegyű, ezzel megújuló energiából akarnak teljesen önellátóvá válni. A társaság kisebbségi része a tőzsdén van, többségi tulajdona pedig Felix Ahlersé és apjáé, Dirk Ahlersé.

Ahogy a lap írja, a német fagyasztottélelmiszer-piaci szereplők a megnövekedett alapanyag- és rezsiköltségeket áthárították a nagykereskedőkre, a német piacon így összességében 16 milliárd euró lesz a bevételük, amelynek fele a kiskereskedelemből, másik fele pedig a közvetlen nagy megrendelőktől, például a céges menzáktól vagy a kórházaktól folyik be.

Ahlers néhány fontos számot is elmond az inflációs környezetről: az energiaszámla nála 2021-ben 12 millió euró volt, 2022-ben azonban 30 millió lesz. Ez a gyártási költségek 5 százalékát teszi ki. A külső beszállítóknál az alapanyag a teljes költség 60 százalékára rúg, az alaszkai halfilé például a duplájára drágult idén.

A Frosta idén már háromszor emelt árat, termékei a szupermarketekben most 30 százalékkal drágábbak, mint tavaly. Az értékesítés azonban egyelőre még ennek ellenére sem esett be, így a cég idén 500 millió euró (több mint 200 milliárd forint) bevételre számít, amelynek felét a Frosta márka alatt értékesített termékek, másik felét a bérgyártásban készítettek adják majd.

Ahlers leginkább attól tart, hogy a klímaváltozás miatt nem lesz elég zöldség és gyümölcs az ültetvényein, a szárazság és a meleg miatt nem lesz mit lefagyasztani. Pedig a cég termékei iránti keresletet most nagyon felhajtja, hogy egyre többen saját maguknak akarnak főzni, otthon.

Bár a fagyasztott halételek továbbra is jól fogynak, Ahlers szerint egyértelműen látszik a vegetáriánus és vegán fogyasztók arányának növekedése, ezért a termékfejlesztéseknél ebbe az irányba mennek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a boltokba a halmentes halízű rúd, de mi van benne?A Frosta megpróbál előremenekülni a vegetáriánus halrudacskák bevezetésével, furcsa módon részben azért, mert egy környezettudatos lépés miatt romlottak a pénzügyi mutatói.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a kormány szerint is recesszió jön NémetországbanNegatívra módosította a 2023-as előrejelzését a német gazdasági minisztérium: 2023-ban most már recesszióra, a német GDP 0,4 százalékos csökkenésére számít.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságonA fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.

Vállalat Ahlers energiaválság Frosta gyümölcs mirelit szélerőmű zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Fabók Bálint
2023. március 21. 08:38 Vállalat

Példátlan, ahogy az eddigi egyik legnagyobb tranzakcióval kimentették a svájci bankot

Precedensértékű, hogy a svájci állam a részvényesek megkerülésével bírt rá egy magánintézményt a tulajdonosváltásra.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?