Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. október 13. 10:03 Pénz, Világ

Már a kormány szerint is recesszió jön Németországban

Negatívra módosította a 2023-as előrejelzését a német gazdasági minisztérium: 2023-ban most már recesszióra, a német GDP 0,4 százalékos csökkenésére számít. Fél évvel ezelőtt még 2,5 százalékos növekedést prognosztizáltak Berlinben. A 2022-es gazdasági előrejelzést is visszavágták, a korábban várt 2,2 helyett már csak 1,4 százalékos növekedést várnak idén.

A tegnap nyilvánosságra hozott minisztériumi előrejelzés a várható recesszióért alapvetően az energiaválságot teszi felelőssé: az emelkedő energiaárak csökkentik az ipari termelést és visszafogják a fogyasztást.

Ezek most komoly idők. A súlyos energiaválság egyre inkább gazdasági és társadalmi válságba fordul át

– kommentálta az előrejelzést Robert Habeck, a Zöldek által delegált gazdasági miniszter, és azt hangsúlyozta, hogy a válságot Putyin Ukrajna elleni háborúja indította be. „Évtizedeken át függésbe kerültünk, és zsarolhatóak lettünk. Jó úton haladunk afelé, hogy megszabaduljunk az orosz energiaimporttól” – mondta a német miniszter.

A német szövetségi kormányzati előrejelzés azzal számol, hogy 2024-re visszatér a növekedés, ennek mértékét most 2,3 százalékra teszik.

Az éves infláció az előrejelzés szerint idén nyolc, de még jövőre is hét százalékos lesz Németországban, még úgy is, hogy a német kormány által tervezett „gázárfék” inflációcsökkentő hatású. Az energiaválság következményeinek enyhítésére Németország két évre 200 milliárd eurós mentőcsomagot hoz létre, amelyből az energiaárak mérséklését és a vállalkozásoknak nyújtott támogatásokat kívánja finanszírozni. A csomag ellentmondásos európai fogadtatásáról és az általa vert politikai hullámokról itt írtunk részletesebben.

Az IMF kedden adott ki borúlátó gazdasági jelentést, melyben romló globális kilátásokról számolt be. Globálisan ők még 2,7 százalékos növekedést valószínűsítenek, de eközben arra számítanak, hogy a három legnagyobb gazdaság, az USA, az Európai Unió és Kína egyaránt stagnálni fog.

Röviden, a legrosszabb még hátravan

– áll a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves ülése előtt bemutatott világgazdasági kilátásokban. A jelentés szerint az euróövezet egészében az idei 3,1 százalék után jövőre csak félszázalékos növekedés lesz, az energiaválság által a többi nagy ipari országnál is súlyosabban érintett Németországban és Olaszországban pedig eszerint is gazdasági visszaesés következik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a saját gazdaságát próbálja menteni, de a kis országok nem bírják a versenytA 200 milliárd eurós német energiapajzs versenyelőnybe hozhatja a német gazdasági szereplőket azokkal az országokkal szemben, ahol nincs lehetőség ilyen bőkezű segítségre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa már a felrobbantása előtt kiváltotta az Északi ÁramlatotMúlt héten az orosz import újabb évtizedes mélypontra zuhant, az Európába érkező gáz mennyisége azonban így is emelkedett, és ez elég lehet a télre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoloda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő"Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

Pénz Világ előrejelzés energiaválság németország recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Krekó Péter
2023. március 22. 17:34 Világ

Magyarország külpolitikáját a tehetetlenségi erő viszi előre

A magyar külpolitika, öndefiníciójával ellentétben, nem realista, érdekelvű és rugalmas, hanem éppen hogy ideologikus, dogmatikus és rugalmatlan.

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.