Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. október 13. 10:03 Pénz, Világ

Már a kormány szerint is recesszió jön Németországban

Negatívra módosította a 2023-as előrejelzését a német gazdasági minisztérium: 2023-ban most már recesszióra, a német GDP 0,4 százalékos csökkenésére számít. Fél évvel ezelőtt még 2,5 százalékos növekedést prognosztizáltak Berlinben. A 2022-es gazdasági előrejelzést is visszavágták, a korábban várt 2,2 helyett már csak 1,4 százalékos növekedést várnak idén.

A tegnap nyilvánosságra hozott minisztériumi előrejelzés a várható recesszióért alapvetően az energiaválságot teszi felelőssé: az emelkedő energiaárak csökkentik az ipari termelést és visszafogják a fogyasztást.

Ezek most komoly idők. A súlyos energiaválság egyre inkább gazdasági és társadalmi válságba fordul át

– kommentálta az előrejelzést Robert Habeck, a Zöldek által delegált gazdasági miniszter, és azt hangsúlyozta, hogy a válságot Putyin Ukrajna elleni háborúja indította be. „Évtizedeken át függésbe kerültünk, és zsarolhatóak lettünk. Jó úton haladunk afelé, hogy megszabaduljunk az orosz energiaimporttól” – mondta a német miniszter.

A német szövetségi kormányzati előrejelzés azzal számol, hogy 2024-re visszatér a növekedés, ennek mértékét most 2,3 százalékra teszik.

Az éves infláció az előrejelzés szerint idén nyolc, de még jövőre is hét százalékos lesz Németországban, még úgy is, hogy a német kormány által tervezett „gázárfék” inflációcsökkentő hatású. Az energiaválság következményeinek enyhítésére Németország két évre 200 milliárd eurós mentőcsomagot hoz létre, amelyből az energiaárak mérséklését és a vállalkozásoknak nyújtott támogatásokat kívánja finanszírozni. A csomag ellentmondásos európai fogadtatásáról és az általa vert politikai hullámokról itt írtunk részletesebben.

Az IMF kedden adott ki borúlátó gazdasági jelentést, melyben romló globális kilátásokról számolt be. Globálisan ők még 2,7 százalékos növekedést valószínűsítenek, de eközben arra számítanak, hogy a három legnagyobb gazdaság, az USA, az Európai Unió és Kína egyaránt stagnálni fog.

Röviden, a legrosszabb még hátravan

– áll a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves ülése előtt bemutatott világgazdasági kilátásokban. A jelentés szerint az euróövezet egészében az idei 3,1 százalék után jövőre csak félszázalékos növekedés lesz, az energiaválság által a többi nagy ipari országnál is súlyosabban érintett Németországban és Olaszországban pedig eszerint is gazdasági visszaesés következik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a saját gazdaságát próbálja menteni, de a kis országok nem bírják a versenytA 200 milliárd eurós német energiapajzs versenyelőnybe hozhatja a német gazdasági szereplőket azokkal az országokkal szemben, ahol nincs lehetőség ilyen bőkezű segítségre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa már a felrobbantása előtt kiváltotta az Északi ÁramlatotMúlt héten az orosz import újabb évtizedes mélypontra zuhant, az Európába érkező gáz mennyisége azonban így is emelkedett, és ez elég lehet a télre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoloda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő"Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ előrejelzés energiaválság németország recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 09:41 Világ

Egy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajon

Egy friss jelentés szerint az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Pálos Máté
2023. december 5. 12:42 Közélet

Sosem teljesítettek ilyen rosszul a magyar diákok matekból a PISA-teszten

A friss adatok szerint a magyar oktatási rendszer a nemzetközi átlagnál lényegesen kevésbé képes kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket.