Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. október 13. 10:03 Pénz, Világ

Már a kormány szerint is recesszió jön Németországban

Negatívra módosította a 2023-as előrejelzését a német gazdasági minisztérium: 2023-ban most már recesszióra, a német GDP 0,4 százalékos csökkenésére számít. Fél évvel ezelőtt még 2,5 százalékos növekedést prognosztizáltak Berlinben. A 2022-es gazdasági előrejelzést is visszavágták, a korábban várt 2,2 helyett már csak 1,4 százalékos növekedést várnak idén.

A tegnap nyilvánosságra hozott minisztériumi előrejelzés a várható recesszióért alapvetően az energiaválságot teszi felelőssé: az emelkedő energiaárak csökkentik az ipari termelést és visszafogják a fogyasztást.

Ezek most komoly idők. A súlyos energiaválság egyre inkább gazdasági és társadalmi válságba fordul át

– kommentálta az előrejelzést Robert Habeck, a Zöldek által delegált gazdasági miniszter, és azt hangsúlyozta, hogy a válságot Putyin Ukrajna elleni háborúja indította be. „Évtizedeken át függésbe kerültünk, és zsarolhatóak lettünk. Jó úton haladunk afelé, hogy megszabaduljunk az orosz energiaimporttól” – mondta a német miniszter.

A német szövetségi kormányzati előrejelzés azzal számol, hogy 2024-re visszatér a növekedés, ennek mértékét most 2,3 százalékra teszik.

Az éves infláció az előrejelzés szerint idén nyolc, de még jövőre is hét százalékos lesz Németországban, még úgy is, hogy a német kormány által tervezett „gázárfék” inflációcsökkentő hatású. Az energiaválság következményeinek enyhítésére Németország két évre 200 milliárd eurós mentőcsomagot hoz létre, amelyből az energiaárak mérséklését és a vállalkozásoknak nyújtott támogatásokat kívánja finanszírozni. A csomag ellentmondásos európai fogadtatásáról és az általa vert politikai hullámokról itt írtunk részletesebben.

Az IMF kedden adott ki borúlátó gazdasági jelentést, melyben romló globális kilátásokról számolt be. Globálisan ők még 2,7 százalékos növekedést valószínűsítenek, de eközben arra számítanak, hogy a három legnagyobb gazdaság, az USA, az Európai Unió és Kína egyaránt stagnálni fog.

Röviden, a legrosszabb még hátravan

– áll a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves ülése előtt bemutatott világgazdasági kilátásokban. A jelentés szerint az euróövezet egészében az idei 3,1 százalék után jövőre csak félszázalékos növekedés lesz, az energiaválság által a többi nagy ipari országnál is súlyosabban érintett Németországban és Olaszországban pedig eszerint is gazdasági visszaesés következik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a saját gazdaságát próbálja menteni, de a kis országok nem bírják a versenytA 200 milliárd eurós német energiapajzs versenyelőnybe hozhatja a német gazdasági szereplőket azokkal az országokkal szemben, ahol nincs lehetőség ilyen bőkezű segítségre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa már a felrobbantása előtt kiváltotta az Északi ÁramlatotMúlt héten az orosz import újabb évtizedes mélypontra zuhant, az Európába érkező gáz mennyisége azonban így is emelkedett, és ez elég lehet a télre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoloda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő"Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ előrejelzés energiaválság németország recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.