Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A mécsesektől a díszgyertyákig szokatlanul nagy a kereslet a különféle gyertyákra Németországban. A kereskedők ezt leginkább az energiaválsággal és az áramszünettel kapcsolatos félelmekkel hoznak összefüggésbe. A Bauhausnál idén 25 százalékkal több gyertyát adnak el a tavalyi télhez képest, és hasonló tapasztalataik vannak más cégeknek is.

“Úgy tűnik, egy bizonytalan tél előtt az emberek feltöltik a gyertyakészleteiket”

idézi az angol Guardian az 1744-es alapításával a világ egyik legrégebbi, ma is működő gyertyakészítőjének számító Müller Kerzen vállalat vezérigazgatóját. “A családunk nyolc generáció óta dolgozik a gyertyaiparban, és úgy látjuk, a miénk egy nagyon válságrezisztens ágazat. Nehézségek idején az emberek különösen vágynak a gyertyaláng jelentette otthonosságra” – mondja Ann-Kristin Müller.

Amellett, hogy a háborús bizonytalanságok között erősödhet a “Gemütlichkeit” iránti vágy, a megugró kereslet mögött ott lehetnek az energiaválsággal kapcsolatos félelmek is. A Német Környezetvédelmi Hatóság nemrég arra kért mindenkit, hogy idén ne csináljanak amerikai stílusú karácsonyi fényárat a házukban, lehetőleg ne gondoljanak a kert ünnepi díszkivilágítására sem – a szűkös évek szerényebb ünnepet kívánnak. De a karácsonyi vásárokra készülő árusok is arra számítanak, hogy égősorok helyett idén többen szeretnének inkább gyertyákat venni a fára.

A gyertakeresletet a tartós áramkimaradástól való növekvő félelem is. A német katasztrófavédelem is közzétett a Twitteren egy videót, amiben arra készítik fel az embereket, hogy mit kellene tenni, ha nem lenne fűtés.

A felvételen egy nő alufóliával ragasztja le az ablakokat, mécsesekből és cserépből pedig sajátkezűleg készít agyagcserepes fűtőalkalmatosságot. erről a módszerről egy-két évvel ezelőtt valószínűleg még kevesen hallottak, de azóta a közösségi média tele van az agyagcserepes fűtésről szóló barkácsvideókkal és DIY-okosítókkal. Más kérdés, hogy a német tűzoltóság például kifejezetten óva int ezektől a “teamécses-kemencéktől”, melyek már több tűzesetet is okoztak. A viasztüzek főleg azért veszélyesek, mert akár méteres lángok keletkezhetnek, amiket ráadásul vízzel nem, csak tűzoltó takaróval lehet megfékezni.

Az energiaválságról szóló hírek ugyanakkor sokaknál bekapcsolták a vészcsengőt. Most lett igazán népszerű Marc Elsberg osztrák író alaposan dokumentált Blackout – A holnap már túl késő című, magyarul is már több éve megjelent fikciós regénye, melyből az HBO most sorozatot is készített, és a blackout a konteóoldalaknak is az egyik legnépszerűbb toposza lett 2022-ben. A több napig tartó áramszünet rémképe az ukrajnai háborúban felerősödött: ha nem is kezdtek el tömegek csatlakozni a közeli apokalipszisre fegyverrel, bunkerrel és mentálisan készülő prepper-szubkultúrához, megnőtt az igény az olyan tájékoztatókra, amelyek összefoglalják, hogyan érdemes összeállítani egy átmeneti időre ejó túlélő készletet.

A hivatalos német ajánlások szerint folyamatosan érdemes otthon tartani egy tíznapos élelmiszerkészletet, jól jön a bekészített zseblámpa tartalékelemekkel, a feltöltött power bank és a tartalék akkumulátorok, valamint a gyertyák, mécsesek, gyufák.

A német katasztrófavédelem szerint egy országos áramszünet esélye rendkívül csekély, de még tartományi szinten is alacsony ennek a valószínűsége: átmeneti kimaradások esetén többféle korrekciós mechanizmus is rendelkezésre áll a hálózat stabilizálására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ áramszünet blackout energiaválság gyertya Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.