Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A mécsesektől a díszgyertyákig szokatlanul nagy a kereslet a különféle gyertyákra Németországban. A kereskedők ezt leginkább az energiaválsággal és az áramszünettel kapcsolatos félelmekkel hoznak összefüggésbe. A Bauhausnál idén 25 százalékkal több gyertyát adnak el a tavalyi télhez képest, és hasonló tapasztalataik vannak más cégeknek is.

“Úgy tűnik, egy bizonytalan tél előtt az emberek feltöltik a gyertyakészleteiket”

idézi az angol Guardian az 1744-es alapításával a világ egyik legrégebbi, ma is működő gyertyakészítőjének számító Müller Kerzen vállalat vezérigazgatóját. “A családunk nyolc generáció óta dolgozik a gyertyaiparban, és úgy látjuk, a miénk egy nagyon válságrezisztens ágazat. Nehézségek idején az emberek különösen vágynak a gyertyaláng jelentette otthonosságra” – mondja Ann-Kristin Müller.

Amellett, hogy a háborús bizonytalanságok között erősödhet a “Gemütlichkeit” iránti vágy, a megugró kereslet mögött ott lehetnek az energiaválsággal kapcsolatos félelmek is. A Német Környezetvédelmi Hatóság nemrég arra kért mindenkit, hogy idén ne csináljanak amerikai stílusú karácsonyi fényárat a házukban, lehetőleg ne gondoljanak a kert ünnepi díszkivilágítására sem – a szűkös évek szerényebb ünnepet kívánnak. De a karácsonyi vásárokra készülő árusok is arra számítanak, hogy égősorok helyett idén többen szeretnének inkább gyertyákat venni a fára.

A gyertakeresletet a tartós áramkimaradástól való növekvő félelem is. A német katasztrófavédelem is közzétett a Twitteren egy videót, amiben arra készítik fel az embereket, hogy mit kellene tenni, ha nem lenne fűtés.

A felvételen egy nő alufóliával ragasztja le az ablakokat, mécsesekből és cserépből pedig sajátkezűleg készít agyagcserepes fűtőalkalmatosságot. erről a módszerről egy-két évvel ezelőtt valószínűleg még kevesen hallottak, de azóta a közösségi média tele van az agyagcserepes fűtésről szóló barkácsvideókkal és DIY-okosítókkal. Más kérdés, hogy a német tűzoltóság például kifejezetten óva int ezektől a “teamécses-kemencéktől”, melyek már több tűzesetet is okoztak. A viasztüzek főleg azért veszélyesek, mert akár méteres lángok keletkezhetnek, amiket ráadásul vízzel nem, csak tűzoltó takaróval lehet megfékezni.

Az energiaválságról szóló hírek ugyanakkor sokaknál bekapcsolták a vészcsengőt. Most lett igazán népszerű Marc Elsberg osztrák író alaposan dokumentált Blackout – A holnap már túl késő című, magyarul is már több éve megjelent fikciós regénye, melyből az HBO most sorozatot is készített, és a blackout a konteóoldalaknak is az egyik legnépszerűbb toposza lett 2022-ben. A több napig tartó áramszünet rémképe az ukrajnai háborúban felerősödött: ha nem is kezdtek el tömegek csatlakozni a közeli apokalipszisre fegyverrel, bunkerrel és mentálisan készülő prepper-szubkultúrához, megnőtt az igény az olyan tájékoztatókra, amelyek összefoglalják, hogyan érdemes összeállítani egy átmeneti időre ejó túlélő készletet.

A hivatalos német ajánlások szerint folyamatosan érdemes otthon tartani egy tíznapos élelmiszerkészletet, jól jön a bekészített zseblámpa tartalékelemekkel, a feltöltött power bank és a tartalék akkumulátorok, valamint a gyertyák, mécsesek, gyufák.

A német katasztrófavédelem szerint egy országos áramszünet esélye rendkívül csekély, de még tartományi szinten is alacsony ennek a valószínűsége: átmeneti kimaradások esetén többféle korrekciós mechanizmus is rendelkezésre áll a hálózat stabilizálására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ áramszünet blackout energiaválság gyertya Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jobb lenne a minőségi, mint a gyors gazdasági növekedés Magyarországon

A korábbi gyors növekedés szerkezete nem alapozta meg sem a válságállóságot, sem pedig a válságból való kilábalást követő egyensúlyi helyreállást.

Gergely Péter
2024. március 10. 04:34 Élet, Pénz

Elmaradt eddig a roham, de a lakáskampány haszna csak évek múlva lesz igazán mérhető

Messze a korábban beharangozott alatt van a lakásbiztosítási kampányban eddig váltók száma, ennek ellenére nem pusztába szórt pénz a mostani kampányköltés.

Fabók Bálint
2024. március 9. 18:02 Pénz

Terjeszkedésének köszönhetően ontja a profitot az OTP

Hat-hét éve még a magyarországi tevékenységből származott az eredmény kétharmada, mostanra megfordult ez az arány.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.