Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A mécsesektől a díszgyertyákig szokatlanul nagy a kereslet a különféle gyertyákra Németországban. A kereskedők ezt leginkább az energiaválsággal és az áramszünettel kapcsolatos félelmekkel hoznak összefüggésbe. A Bauhausnál idén 25 százalékkal több gyertyát adnak el a tavalyi télhez képest, és hasonló tapasztalataik vannak más cégeknek is.

“Úgy tűnik, egy bizonytalan tél előtt az emberek feltöltik a gyertyakészleteiket”

idézi az angol Guardian az 1744-es alapításával a világ egyik legrégebbi, ma is működő gyertyakészítőjének számító Müller Kerzen vállalat vezérigazgatóját. “A családunk nyolc generáció óta dolgozik a gyertyaiparban, és úgy látjuk, a miénk egy nagyon válságrezisztens ágazat. Nehézségek idején az emberek különösen vágynak a gyertyaláng jelentette otthonosságra” – mondja Ann-Kristin Müller.

Amellett, hogy a háborús bizonytalanságok között erősödhet a “Gemütlichkeit” iránti vágy, a megugró kereslet mögött ott lehetnek az energiaválsággal kapcsolatos félelmek is. A Német Környezetvédelmi Hatóság nemrég arra kért mindenkit, hogy idén ne csináljanak amerikai stílusú karácsonyi fényárat a házukban, lehetőleg ne gondoljanak a kert ünnepi díszkivilágítására sem – a szűkös évek szerényebb ünnepet kívánnak. De a karácsonyi vásárokra készülő árusok is arra számítanak, hogy égősorok helyett idén többen szeretnének inkább gyertyákat venni a fára.

A gyertakeresletet a tartós áramkimaradástól való növekvő félelem is. A német katasztrófavédelem is közzétett a Twitteren egy videót, amiben arra készítik fel az embereket, hogy mit kellene tenni, ha nem lenne fűtés.

A felvételen egy nő alufóliával ragasztja le az ablakokat, mécsesekből és cserépből pedig sajátkezűleg készít agyagcserepes fűtőalkalmatosságot. erről a módszerről egy-két évvel ezelőtt valószínűleg még kevesen hallottak, de azóta a közösségi média tele van az agyagcserepes fűtésről szóló barkácsvideókkal és DIY-okosítókkal. Más kérdés, hogy a német tűzoltóság például kifejezetten óva int ezektől a “teamécses-kemencéktől”, melyek már több tűzesetet is okoztak. A viasztüzek főleg azért veszélyesek, mert akár méteres lángok keletkezhetnek, amiket ráadásul vízzel nem, csak tűzoltó takaróval lehet megfékezni.

Az energiaválságról szóló hírek ugyanakkor sokaknál bekapcsolták a vészcsengőt. Most lett igazán népszerű Marc Elsberg osztrák író alaposan dokumentált Blackout – A holnap már túl késő című, magyarul is már több éve megjelent fikciós regénye, melyből az HBO most sorozatot is készített, és a blackout a konteóoldalaknak is az egyik legnépszerűbb toposza lett 2022-ben. A több napig tartó áramszünet rémképe az ukrajnai háborúban felerősödött: ha nem is kezdtek el tömegek csatlakozni a közeli apokalipszisre fegyverrel, bunkerrel és mentálisan készülő prepper-szubkultúrához, megnőtt az igény az olyan tájékoztatókra, amelyek összefoglalják, hogyan érdemes összeállítani egy átmeneti időre ejó túlélő készletet.

A hivatalos német ajánlások szerint folyamatosan érdemes otthon tartani egy tíznapos élelmiszerkészletet, jól jön a bekészített zseblámpa tartalékelemekkel, a feltöltött power bank és a tartalék akkumulátorok, valamint a gyertyák, mécsesek, gyufák.

A német katasztrófavédelem szerint egy országos áramszünet esélye rendkívül csekély, de még tartományi szinten is alacsony ennek a valószínűsége: átmeneti kimaradások esetén többféle korrekciós mechanizmus is rendelkezésre áll a hálózat stabilizálására.

Pénz Világ áramszünet blackout energiaválság gyertya Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Torontáli Zoltán
2023. január 25. 12:59 Pénz, Világ

Brutálisan átrendezi az élelmiszerpiacot az infláció, a saját márkás termékek áraival nehéz versenyezni

Nagyon sokat lehet fogni az élelmiszereken, ha a vásárlók tudatosabbak, márpedig a magas infláció miatt egyre inkább azzá válnak.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.