Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. november 11. 15:03 Tech, Vállalat

Elon Musk hajnali fél hármas levelétől valószínűleg az összes Twitter-dolgozóban meghűlt a vér

Egymás után kapják a pofonokat a Twitter dolgozói, amióta Elon Musk 44 milliárd dollárért többségi tulajdont szerzett a közösségimédia-platformot működtető vállalatban.

Már az átvétel napján lehetett sejteni, hogy új szelek fújnak majd a Twitternél, és ezek a szelek elég hidegek lesznek – ahogy Musk betette a lábát a cégbe, repült az ügyvezető, a pénzügyi igazgató és a cégpolicy-ért felelős felsővezető is. Pár nappal később egy csoportos létszámleépítés keretében követték őket cirka négyezren, ami a cég alkalmazottainak közel fele. Majd amikor rájöttek, hogy enélkül a fejlesztések, amelyeket Musk látni akar, nehezen kivitelezhetőek, többtucat lapátra tett munkatársat megpróbáltak gyorsan visszahozni. 

Miközben a belső feszültség nőtt, a cég egyik új terméke, a kék igazoló ikon (amelyet nyolcdolláros előfizetői díjért lehet igényelni – korábban még 20 dollárról volt szó -, és amely elvileg garantálja, hogy a profil ellenőrzött) bevezetése igencsak kínosra sikerült: egyrészt hírességek, köztük például Stephen King író is kritizálta a lépést, másrészt kiderült, hogy nem sok munka van a profilok valódiságának ellenőrzésében.

A nyilvánosság előtt zajló káosztól a hirdetők is megrettentek, visszalépett a General Motors, a General Mills, az Audi amerikai leányvállalata, a Mondelez International, a Pfizer és a Ford is, komoly bevételkiesést okozva a cégnek.

Ezek után november 11-én, hajnali fél háromkor Musk körlevelet küldött az összes Twitter-alkalmazottnak, amely elképesztően komor képest fest a vállalat jövőjéről.

A levelet a Bloombergnek szivárogtatták ki. Musk már az elején közli, hogy nem fog finomkodni.

Sajnálom, hogy ez az első levél, amit a teljes cégnek elküldök, de nincs lehetőség arra, hogy szépítsük a dolgokat

– kezdte. Ezután a cég bevételszerzési stratégiáját, illetve az abban rejlő buktatókat ismertette, és kiemelte, hogy a Twitter bevételeinek felét az előfizetői bázisból kell előteremtenie. És ekkor jött a második csapás:

Az elmúlt tíz nap során a Twitter Blue Verified előfizetés elindítása volt a legfontosabb. Előfizetői bevételek nélkül esély van arra, hogy a Twitter nem fogja túlélni az elkövetkezendő időszakot.

A csőd belengetése után pedig rátért arra, hogy most mindenkinek megfeszített erőbedobással kell majd dolgoznia, ehhez pedig az kell, hogy mindenki visszatérjen az irodába, így eltörölte a távmunka lehetőségét, és – nyomós indok hiányában – kötelezte az összes alkalmazottat, hogy minimum heti 40 órát bent legyen az irodában.

A munkatempó felpörgetését jól jelzi, hogy Musk az első intézkedései egyikeként szüntette meg azokat a pihenőnapokat, amelyeket elődei az alkalmazottak kiégésének megakadályozására vezettek be, majd nem sokkal később a közösségi médiában futott nagyot egy kép, amin egy Twitternél dolgozó menedzser az iroda padlóján alszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegszerezheti a világ leggazdagabb embere a világ egyik legfontosabb médiacégétElon Musk a Twitter kapujában áll, és ha sikerül megvennie, akkor azt ígéri, hogy sok mindent a saját szája íze szerint alakít át.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓriási pancserségnek tűnik a nagy híresember-hekkÚgy tűnik, egy Twitter-alkalmazott segítségével posztoltak a híres emberek nevében, és egészen kevés pénzt szereztek ezzel. Sokkal rosszabbul is elsülhetett volna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyugaton a közélet uralja a Twittert, nálunk valami egészen másA trendszetterek helyett inkább a pornó dominál a legnagyobb magyar Twitter-oldalakon, bár Palvin Barbara nagyon kiemelkedik.

Tech Vállalat cégügyek elon musk Twitter vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Bucsky Péter
2022. november 23. 13:16 Támogatói tartalom, Tech, Vállalat

Kisvállalkozások a kiberbűnözők célkeresztjében

A koronavírus-járvány óta háromszorosára növekedett a kibertámadások száma. A támadások automatizációja és a hibrid munkavégzés terjedése miatt egyre nagyobb a digitális vállalati szolgáltatások fenyegetettsége is. A vállalkozások kiberbiztonsági kérdésekben ma már a nagy technológiai cégek szakembereit is segítségül hívhatják.

Kolozsi Ádám
2022. november 21. 15:23 Tech

A második pilótán spórolnának a légitársaságok, ez veszélyes irány a pilóták szerint

A légitársaságok takarékossági okokból a jövőben csak egyetlen pilótával repülnének az utasszállító járatokon a ma általános kettő helyett.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.