Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. november 11. 15:03 Tech, Vállalat

Elon Musk hajnali fél hármas levelétől valószínűleg az összes Twitter-dolgozóban meghűlt a vér

Egymás után kapják a pofonokat a Twitter dolgozói, amióta Elon Musk 44 milliárd dollárért többségi tulajdont szerzett a közösségimédia-platformot működtető vállalatban.

Már az átvétel napján lehetett sejteni, hogy új szelek fújnak majd a Twitternél, és ezek a szelek elég hidegek lesznek – ahogy Musk betette a lábát a cégbe, repült az ügyvezető, a pénzügyi igazgató és a cégpolicy-ért felelős felsővezető is. Pár nappal később egy csoportos létszámleépítés keretében követték őket cirka négyezren, ami a cég alkalmazottainak közel fele. Majd amikor rájöttek, hogy enélkül a fejlesztések, amelyeket Musk látni akar, nehezen kivitelezhetőek, többtucat lapátra tett munkatársat megpróbáltak gyorsan visszahozni. 

Miközben a belső feszültség nőtt, a cég egyik új terméke, a kék igazoló ikon (amelyet nyolcdolláros előfizetői díjért lehet igényelni – korábban még 20 dollárról volt szó -, és amely elvileg garantálja, hogy a profil ellenőrzött) bevezetése igencsak kínosra sikerült: egyrészt hírességek, köztük például Stephen King író is kritizálta a lépést, másrészt kiderült, hogy nem sok munka van a profilok valódiságának ellenőrzésében.

A nyilvánosság előtt zajló káosztól a hirdetők is megrettentek, visszalépett a General Motors, a General Mills, az Audi amerikai leányvállalata, a Mondelez International, a Pfizer és a Ford is, komoly bevételkiesést okozva a cégnek.

Ezek után november 11-én, hajnali fél háromkor Musk körlevelet küldött az összes Twitter-alkalmazottnak, amely elképesztően komor képest fest a vállalat jövőjéről.

A levelet a Bloombergnek szivárogtatták ki. Musk már az elején közli, hogy nem fog finomkodni.

Sajnálom, hogy ez az első levél, amit a teljes cégnek elküldök, de nincs lehetőség arra, hogy szépítsük a dolgokat

– kezdte. Ezután a cég bevételszerzési stratégiáját, illetve az abban rejlő buktatókat ismertette, és kiemelte, hogy a Twitter bevételeinek felét az előfizetői bázisból kell előteremtenie. És ekkor jött a második csapás:

Az elmúlt tíz nap során a Twitter Blue Verified előfizetés elindítása volt a legfontosabb. Előfizetői bevételek nélkül esély van arra, hogy a Twitter nem fogja túlélni az elkövetkezendő időszakot.

A csőd belengetése után pedig rátért arra, hogy most mindenkinek megfeszített erőbedobással kell majd dolgoznia, ehhez pedig az kell, hogy mindenki visszatérjen az irodába, így eltörölte a távmunka lehetőségét, és – nyomós indok hiányában – kötelezte az összes alkalmazottat, hogy minimum heti 40 órát bent legyen az irodában.

A munkatempó felpörgetését jól jelzi, hogy Musk az első intézkedései egyikeként szüntette meg azokat a pihenőnapokat, amelyeket elődei az alkalmazottak kiégésének megakadályozására vezettek be, majd nem sokkal később a közösségi médiában futott nagyot egy kép, amin egy Twitternél dolgozó menedzser az iroda padlóján alszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegszerezheti a világ leggazdagabb embere a világ egyik legfontosabb médiacégétElon Musk a Twitter kapujában áll, és ha sikerül megvennie, akkor azt ígéri, hogy sok mindent a saját szája íze szerint alakít át.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓriási pancserségnek tűnik a nagy híresember-hekkÚgy tűnik, egy Twitter-alkalmazott segítségével posztoltak a híres emberek nevében, és egészen kevés pénzt szereztek ezzel. Sokkal rosszabbul is elsülhetett volna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyugaton a közélet uralja a Twittert, nálunk valami egészen másA trendszetterek helyett inkább a pornó dominál a legnagyobb magyar Twitter-oldalakon, bár Palvin Barbara nagyon kiemelkedik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat cégügyek elon musk Twitter vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 04:34 Élet, Tech

Alig van Magyarországon hidrogén, mégis tudjuk, hogyan kellene átállni rá

A jelenlegi ipari termelés nagyon kevés és nem is zöld, de ennek ellenére is látszik már, hogyan fog elterjedni ez a technológia a közlekedésben.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Mészáros R. Tamás
2023. szeptember 19. 04:34 Tech, Világ

Akkora lesz a világ akkuigénye, hogy 28 Magyarország kellene a kielégítéséhez

A kínai cégek ma még messze az élen járnak, de a nyugati fogyasztói szokások és a konkurencia által ígért technológiai áttörések is átrendezhetik a piacot.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 28. 09:27 Világ

Kilométeres sorokban menekülnek a szülőföldjükről: az örmény exodus tragédiája

Karabah némileg hasonló helyet foglal el az örmény tudatban, mint a magyarban Erdély, vagy a szerbek számára Koszovó.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Fabók Bálint
2023. szeptember 27. 15:15 Adat

Budai kerületekben a 60 százalékot is meghaladja a diplomások aránya, 300 településen az 5 százalékot sem éri el

A magyar települések 40 százalékában 10 százaléknál kevesebb a diplomások aránya, a II. és a XII. kerületben viszont 66 százalék ez a mutató.