Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. november 11. 15:03 Tech, Vállalat

Elon Musk hajnali fél hármas levelétől valószínűleg az összes Twitter-dolgozóban meghűlt a vér

Egymás után kapják a pofonokat a Twitter dolgozói, amióta Elon Musk 44 milliárd dollárért többségi tulajdont szerzett a közösségimédia-platformot működtető vállalatban.

Már az átvétel napján lehetett sejteni, hogy új szelek fújnak majd a Twitternél, és ezek a szelek elég hidegek lesznek – ahogy Musk betette a lábát a cégbe, repült az ügyvezető, a pénzügyi igazgató és a cégpolicy-ért felelős felsővezető is. Pár nappal később egy csoportos létszámleépítés keretében követték őket cirka négyezren, ami a cég alkalmazottainak közel fele. Majd amikor rájöttek, hogy enélkül a fejlesztések, amelyeket Musk látni akar, nehezen kivitelezhetőek, többtucat lapátra tett munkatársat megpróbáltak gyorsan visszahozni. 

Miközben a belső feszültség nőtt, a cég egyik új terméke, a kék igazoló ikon (amelyet nyolcdolláros előfizetői díjért lehet igényelni – korábban még 20 dollárról volt szó -, és amely elvileg garantálja, hogy a profil ellenőrzött) bevezetése igencsak kínosra sikerült: egyrészt hírességek, köztük például Stephen King író is kritizálta a lépést, másrészt kiderült, hogy nem sok munka van a profilok valódiságának ellenőrzésében.

A nyilvánosság előtt zajló káosztól a hirdetők is megrettentek, visszalépett a General Motors, a General Mills, az Audi amerikai leányvállalata, a Mondelez International, a Pfizer és a Ford is, komoly bevételkiesést okozva a cégnek.

Ezek után november 11-én, hajnali fél háromkor Musk körlevelet küldött az összes Twitter-alkalmazottnak, amely elképesztően komor képest fest a vállalat jövőjéről.

A levelet a Bloombergnek szivárogtatták ki. Musk már az elején közli, hogy nem fog finomkodni.

Sajnálom, hogy ez az első levél, amit a teljes cégnek elküldök, de nincs lehetőség arra, hogy szépítsük a dolgokat

– kezdte. Ezután a cég bevételszerzési stratégiáját, illetve az abban rejlő buktatókat ismertette, és kiemelte, hogy a Twitter bevételeinek felét az előfizetői bázisból kell előteremtenie. És ekkor jött a második csapás:

Az elmúlt tíz nap során a Twitter Blue Verified előfizetés elindítása volt a legfontosabb. Előfizetői bevételek nélkül esély van arra, hogy a Twitter nem fogja túlélni az elkövetkezendő időszakot.

A csőd belengetése után pedig rátért arra, hogy most mindenkinek megfeszített erőbedobással kell majd dolgoznia, ehhez pedig az kell, hogy mindenki visszatérjen az irodába, így eltörölte a távmunka lehetőségét, és – nyomós indok hiányában – kötelezte az összes alkalmazottat, hogy minimum heti 40 órát bent legyen az irodában.

A munkatempó felpörgetését jól jelzi, hogy Musk az első intézkedései egyikeként szüntette meg azokat a pihenőnapokat, amelyeket elődei az alkalmazottak kiégésének megakadályozására vezettek be, majd nem sokkal később a közösségi médiában futott nagyot egy kép, amin egy Twitternél dolgozó menedzser az iroda padlóján alszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegszerezheti a világ leggazdagabb embere a világ egyik legfontosabb médiacégétElon Musk a Twitter kapujában áll, és ha sikerül megvennie, akkor azt ígéri, hogy sok mindent a saját szája íze szerint alakít át.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓriási pancserségnek tűnik a nagy híresember-hekkÚgy tűnik, egy Twitter-alkalmazott segítségével posztoltak a híres emberek nevében, és egészen kevés pénzt szereztek ezzel. Sokkal rosszabbul is elsülhetett volna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyugaton a közélet uralja a Twittert, nálunk valami egészen másA trendszetterek helyett inkább a pornó dominál a legnagyobb magyar Twitter-oldalakon, bár Palvin Barbara nagyon kiemelkedik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat cégügyek elon musk Twitter vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.