Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. november 11. 15:03 Tech, Vállalat

Elon Musk hajnali fél hármas levelétől valószínűleg az összes Twitter-dolgozóban meghűlt a vér

Egymás után kapják a pofonokat a Twitter dolgozói, amióta Elon Musk 44 milliárd dollárért többségi tulajdont szerzett a közösségimédia-platformot működtető vállalatban.

Már az átvétel napján lehetett sejteni, hogy új szelek fújnak majd a Twitternél, és ezek a szelek elég hidegek lesznek – ahogy Musk betette a lábát a cégbe, repült az ügyvezető, a pénzügyi igazgató és a cégpolicy-ért felelős felsővezető is. Pár nappal később egy csoportos létszámleépítés keretében követték őket cirka négyezren, ami a cég alkalmazottainak közel fele. Majd amikor rájöttek, hogy enélkül a fejlesztések, amelyeket Musk látni akar, nehezen kivitelezhetőek, többtucat lapátra tett munkatársat megpróbáltak gyorsan visszahozni. 

Miközben a belső feszültség nőtt, a cég egyik új terméke, a kék igazoló ikon (amelyet nyolcdolláros előfizetői díjért lehet igényelni – korábban még 20 dollárról volt szó -, és amely elvileg garantálja, hogy a profil ellenőrzött) bevezetése igencsak kínosra sikerült: egyrészt hírességek, köztük például Stephen King író is kritizálta a lépést, másrészt kiderült, hogy nem sok munka van a profilok valódiságának ellenőrzésében.

A nyilvánosság előtt zajló káosztól a hirdetők is megrettentek, visszalépett a General Motors, a General Mills, az Audi amerikai leányvállalata, a Mondelez International, a Pfizer és a Ford is, komoly bevételkiesést okozva a cégnek.

Ezek után november 11-én, hajnali fél háromkor Musk körlevelet küldött az összes Twitter-alkalmazottnak, amely elképesztően komor képest fest a vállalat jövőjéről.

A levelet a Bloombergnek szivárogtatták ki. Musk már az elején közli, hogy nem fog finomkodni.

Sajnálom, hogy ez az első levél, amit a teljes cégnek elküldök, de nincs lehetőség arra, hogy szépítsük a dolgokat

– kezdte. Ezután a cég bevételszerzési stratégiáját, illetve az abban rejlő buktatókat ismertette, és kiemelte, hogy a Twitter bevételeinek felét az előfizetői bázisból kell előteremtenie. És ekkor jött a második csapás:

Az elmúlt tíz nap során a Twitter Blue Verified előfizetés elindítása volt a legfontosabb. Előfizetői bevételek nélkül esély van arra, hogy a Twitter nem fogja túlélni az elkövetkezendő időszakot.

A csőd belengetése után pedig rátért arra, hogy most mindenkinek megfeszített erőbedobással kell majd dolgoznia, ehhez pedig az kell, hogy mindenki visszatérjen az irodába, így eltörölte a távmunka lehetőségét, és – nyomós indok hiányában – kötelezte az összes alkalmazottat, hogy minimum heti 40 órát bent legyen az irodában.

A munkatempó felpörgetését jól jelzi, hogy Musk az első intézkedései egyikeként szüntette meg azokat a pihenőnapokat, amelyeket elődei az alkalmazottak kiégésének megakadályozására vezettek be, majd nem sokkal később a közösségi médiában futott nagyot egy kép, amin egy Twitternél dolgozó menedzser az iroda padlóján alszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegszerezheti a világ leggazdagabb embere a világ egyik legfontosabb médiacégétElon Musk a Twitter kapujában áll, és ha sikerül megvennie, akkor azt ígéri, hogy sok mindent a saját szája íze szerint alakít át.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓriási pancserségnek tűnik a nagy híresember-hekkÚgy tűnik, egy Twitter-alkalmazott segítségével posztoltak a híres emberek nevében, és egészen kevés pénzt szereztek ezzel. Sokkal rosszabbul is elsülhetett volna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyugaton a közélet uralja a Twittert, nálunk valami egészen másA trendszetterek helyett inkább a pornó dominál a legnagyobb magyar Twitter-oldalakon, bár Palvin Barbara nagyon kiemelkedik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat cégügyek elon musk Twitter vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.