Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. július 16. 14:41 Pénz

Óriási pancserségnek tűnik a nagy híresember-hekk

Először érdekes egyszeri jelenségnek tűnhetett, hogy egy-két híres ember Twitterjén magyar idő szerint szerda késő este megjelent ugyanaz az üzenet, amiről a kicsit is gyakorlott szem rögtön leolvashatta, hogy egy béna átverésről van szó. Nem sokkal később viszont világossá vált, hogy egy példa nélküli, átfogó és szervezett akció áll emögött, ugyanis lényegében az összes jelentős táborral rendelkező amerikai Twitter-fiók posztolta a kriptopénzt kicsaló üzenetet, ami szerint a küldő „úgy döntött, hogy visszaad valamit a közösségnek”, ezért minden neki küldött bitcoint megduplázva küld vissza (egészen tízmillió dollárig).

Az érintett hírességek és vállalatok köre nagyon széles, az Apple-től és az Ubertől kezdve Warren Buffetten és Bill Gatesen át egészen Kim Kardashianig és Kanye Westig, de Barack Obama 120 millió követőjének falán is megjelent az üzenet. A Twitter kicsit lassan reagált az eseményekre, Elon Musk oldalán például legalább egy órán át fent volt az üzenet, mielőtt törölték volna. Később is volt némi káosz, az oldal üzemeltetői ugyanis néhány órára nem engedték tweetelni a kiemelt felhasználókat (őket onnan lehet megismerni, hogy kék pipa jelzés van a nevük mellett), ami miatt például több amerikai államban sem tudták kiküldeni a tornádó riasztásukat helyi meteorológusok.

A világ nagy szerencséje, hogy a hekkernek a jelek szerint nem voltak különösebb céljai, azon túl, hogy gyorsan egy kis pénzt szerezzen, ráadásul ilyen átlátszó módon. Nem is jött be olyan sok pénz. A bitcoin legnagyobb – ha nem egyetlen – előnye pénzként, hogy nincs olyan központi adatbázis, amivel a pénzmozgásokat valódi emberekhez lehetne kötni, ami jól jöhet, ha valaki azonosítatlanul próbál pénzt küldeni különböző helyekre, például adózási vagy jogi okokból. Azt viszont pontosan látni lehet, hogy egy-egy bitcoin pénztárcába mennyi pénz került. Ezért azt is könnyen megnézheti bárki, hogy az ebben a csalásban megadott helyre tegnap este óta 12,8 Bitcoin érkezett, ami mostani árfolyamon 36,8 millió forintot ér.

Ennél nagyságrendekkel többet érhet egy olyan hozzáférés, amivel bárkinek a Twitter-fiókjába be lehet lépni. A tettes például – mivel a kívülről látható jelek szerint egyszerűen böngészőből belépve posztolta az üzenetet – letölthette a felhasználók fiókjához tartozó magánüzeneteket is, amivel aztán zsarolhatta volna az ismert és nagyhatalmú embereket. Az akció szervezettségét látva rögtön megjelentek a szakértői találgatások, miszerint esetleg észak-koreai vagy iráni hekkerek állnak mögötte, de a csalás faék egyszerűségű jellege és amatőr kivitelezése ez ellen szól.

A jelek abba az irányba mutatnak, hogy a fiókokat nem kívülről törték fel, hanem a szervezeten belülről segítettek a csalóknak. Maga a Twitter jelezte, hogy a támadók egy munkavállalójuktól szereztek hozzáférést, a Motherboard értesülései szerint a hekkerek „meggyőztek”, illetve lefizettek egy hozzáféréssel rendelkező Twitter-dolgozót, hogy az bejuttassa őket egy olyan segédprogramba, aminek segítségével belülről tudtak bárkinek a nevében posztolni. Ebben az esetben viszont nem lesz nehéz azonosítani a tetteseket, akik sem pénzügyileg, sem jogilag nem nyernek sokat az akcióval.

Ha valóban egy Twitter-alkalmazott lenne a tettes – vagy legalábbis a kulcsfontosságú segítő -, akkor nem ez lenne az első eset, hogy a cég egy dolgozója belenyúl az oldal működésébe: 2017-ben egy huszonéves külsős munkavállaló utolsó munkanapján 11 percre leállította Trump fiókját. Az incidens óta az elnök fiókját különleges védelemmel látták el, ami meg is magyarázza, hogy miért éppen Trump maradt ki a szórásból.

Valóban itt a legnagyobb a veszély. Donald Trump Twitter-oldala napról napra szállítja a néha flúgosnak tűnő üzeneteket, amelyekről nagyon nehéz eldönteni, hogy mennyire kell őket komolyan venni. El lehet képzelni, hogy mekkora káoszt okozott volna valamilyen váratlan bejelentéssel, mondjuk arról, hogy megkezdték Kína megszállását, vagy államosítják a Goldman Sachsot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyugaton a közélet uralja a Twittert, nálunk valami egészen másA trendszetterek helyett inkább a pornó dominál a legnagyobb magyar Twitter-oldalakon, bár Palvin Barbara nagyon kiemelkedik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin hekker Twitter Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.