Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. szeptember 9. 16:06 Pénz

Most már arra is van tőzsdei mutató, hogy Trump mikor twitterezik

Aki a világ legnépszerűbb deviza- vagy tőkepiaci termékeivel kereskedik napi szinten, annak nagy eséllyel feltűnt már, hogy az utóbbi időben egy bizonyos politikus az egyik népszerű internetes szegletben néhány összefüggéstelen mondattal teljesen a feje tetejére tudja állítani a piacokat.

Természetesen az USA elnökéről, Donald Trumpról van szó, aki elnökségének eddigi két és fél évében átlagosan naponta több mint tízszer érezte szükségét, hogy megossza gondolatait Twitteren. Azaz néha nem is csak gondolatait, hanem nemzetbiztonsági titkokat (amiből amatőr elemzők leleplezték egy titkos amerikai kémműhold pályáját), és egyre gyakrabban piacmozgató információkat a kereskedelmi háború alakulásáról, vagy arról, ahogy éppen nyomást gyakorol a Federal Reserve elnökére. Ez utóbbiak a legnagyobb volumenben kereskedett dolgok árain és hatalmasat tudnak tudnak dobni, akár a dollár-euró devizapáron, az amerikai részvénypiacokon vagy kötvénypiacon, jókora veszteségeket okozva a gyanútlan daytradereknek.

Ezért a JP Morgan elemzői, hogy jobban megértsék az elsőre teljesen kiszámíthatatlannak tűnő jelenséget, létrehoztak egy új piaci indikátort, a Volfefe Indexet. A Volfefe szó a volatilitás*Tehát a piaci árfolyamok ingadozásának mértéke. és Trump legendássá vált elírása, a covfefe szavak ötvözéséből született. Az adatbázist, ami alapján készült, innen könnyen le lehet tölteni.

Az amerikai bank elemzéséből kiderül, hogy ezek a tweetek egyre gyakoribbak, és közzétételüket követően egyre nagyobb piaci mozgást okoznak. A piacmozgató üzeneteket egyébként az átlagnál kevésbé kedvelik az elnök követői, ennek ellenére egyre több van belőlük (bár tény, hogy a 4000 darab valódi Trump-tweetből csak 146 volt piacmozgató). Nem meglepő módon azok a twitteres üzenetek mozgatják a leginkább a piacokat, amiben szerepelnek a “China”, “billion”, “tariffs” szavak. Némi nehézséget okoz, hogy Trump gyakran tweetel késő éjszaka, akár hajnali háromkor is – márpedig ilyenkor a nappalinál sokkal vékonyabb a forgalom az amerikai eszközökben.

A lenti ábrán azt látjuk, hogy milyen gyakran történt Trump egy-egy piacmozgató üzenete utáni öt percben egy legalább öt bázispontos piaci mozgás:

Trump Twitteres piacmozgatása egyébként nem vicc, akár büntetőjogi ügy is lehet. A CNN szerint az elnök tanácsadói elismerték, a franciaországi G7-találkozó után azért talált ki egy egyébként nem létező “jó hangulatú telefonhívást” a kínaiakkal, hogy “jó hangulatot sugározzon” a megrettent piacok felé. Ez klasszikus piaci manipuláció, ami miatt, ha valaki tippet kapott előtte az elnöktől, és aztán a piacon megjátszotta, bajba kerülhet. Nem is lenne ezt teljesen példátlan a Trump-korszakban, hiszen ez megtörtént már a világ egyik leghíresebb befektetőjével, Carl Icahnnal is, egy republikánus képviselőt pedig le is filmezték, amikor a Fehér Ház gyepéről bennfentes kereskedett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.