Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 7. 04:34 Adat, Vállalat

Tovább romlott a hangulat a gazdaságban, már a toborzási kilátások is negatívba fordultak

Habár az elmúlt hónapokban sokáig úgy romlott a gazdasági hangulat Magyarországon, hogy nemzetgazdasági szinten a foglalkoztatás bővülésére lehetett számítani, az Európai Bizottság gazdasági hangulati- és toborzási indexeinek friss adatai szerint szerint októberben már az eddig még pozitív kilátások is negatívba fordultak Magyarországon. Emellett pedig az általános gazdasági helyzetértékelés is borúsabb lett.

Az Európai Bizottság havonta vizsgálja vállalatok és iparágak széles körében a gazdasági és foglalkoztatási várakozásokat. Az ebből készülő gazdasági hangulatindexet (Economic Sentiment Indicator, ESI) és foglalkoztatási várakozási indexet (Employment Expectations Indicator, EEI) az alábbi ábrán ábrázoltuk a pénteken közölt friss adatokkal együtt.

 

A munkaerőpiaci kilátásokkal foglalkozó október közepén megjelent cikkünkben a szeptemberi adatok alapján még romló, de pozitív toborzási kilátásokról számoltunk be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán négyszer több munkanélkülit is el tud képzelni, de egyelőre nem látszik ekkora bajA lassulás jeleit lehet érezni a gazdasági változásokra lomhán reagáló munkaerőpiacon, de a helyzet egyáltalán nem olyan tragikus, mint amilyennek a hírek alapján tűnhet.

Az októberre vonatkozó adatok alapján viszont már az látszik, hogy a foglalkoztatási várakozási index is 100 alá csökkent. Ez azt jelenti, hogy a gazdasági hangulatot követve már a toborzási kilátások is negatívba fordultak (a cégeket arról kérdezik az index alapját képező felmérésben, hogy a cég létszámának milyen irányú változására számítanak a következő három hónapban.) 

Szeptemberről októberre egyébként nemcsak a toborzási index esett nagyot (100,4-ről 99,3-ra), hanem az általános gazdasági kilátásokról árulkodó gazdasági hangulatindex is (94,2-ről 87,4-re). A gazdasági hangulatindex 15 olyan mutatóból áll össze, amiket különféle iparágban tevékenykedő cégeknek feltett kérdések alapján számszerűsítenek (ezek jellemzően az elmúlt időszakbeli és közeljövőben várható forgalomra, rendelésállományra vonatkoznak).

A legnagyobb részben az ipar (40 százalék) és a szolgáltatások (30 százalék) bizalmi mutatói, kisebb részben a fogyasztói bizalom (20 százalék), az építőipar (5 százalék) és a kiskereskedelem (5 százalék) bizalmi almutatói adják ki a teljes hangulati indexet. Az alábbi ábrán ezek alakulását külön is ábrázoltuk. 

Az egyik legfeltűnőbb trend, hogy a vállalatok iparágtól függetlenül sokkal kevébé látják tragikusnak a gazdasági helyzetet, mint a lakosság. A fogyasztói bizalmi index július óta alacsonyabban van, mint a járvány első hulláma alatt, 2020 áprilisában.

Iparági lebontásban pedig egyértelműen a szolgáltatószektorban a legrosszabb a gazdasági helyzet megítélése, itt a bizalmi index szeptemberről októberre -7,9-ről -20,5 százalékra csökkent. Valószínűleg nem függetlenül attól, hogy az éves céges gázszerződések szeptemberben futnak ki, és sok cég októberben a korábbihoz képest sokszoros rezsiszámlákra számíthatott, amit ebben az iparágban jobban megéreztek a cégek, ahogy azzal több cikkben is foglalkoztunk.

A gazdasági hangulat iparágak közti eltéréseinek azért lehet nagy jelentősége, mert a G7-nek korábban nyilatkozó munkaerőpiaci szakértők szerint az látszik, hogy az energiaválság eltérő mértékben jelent kihívást az egyes iparágakban. 

Ilyen lebontásban viszont egyelőre nem látszanak az egyes iparági toborzási tervek között akkora különbségek, mint a hangulati indexek között, legfeljebb a trendek érdekesek. Például, hogy a szolgáltatószektorban hatalmas volt a visszaesés a toborzási kilátásokban szeptember és október között.

Ennek részben az lehet az oka, hogy még a nagyobb kategóriákon belül is eltérőek lehetnek a toborzási tervek. Az alindexeket is megvizsgálva mindenesetre a szolgáltatószektor folyamatai nem sok optimizmusra adnak okot: a szálláshely-szolgáltatások indexe szeptemberről októberre 6-ről -5-re csökkent, a vendéglátásnak megfelelő kategóriában a javulás azt jelentette, hogy -15-ről -14-re emelkedett a mutató, az üzleti szolgáltatóközpontoknak megfelelő kategóriában pedig 8-ról -17-re csökkent a mutató, komoly elbocsátási terveket előrevetítve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vállalatok még kevésbé, a lakosság viszont már javában érzékeli a gazdasági problémákatAz üzleti szférát még a viszonylagos optimizmus jellemzi, míg a lakosság körében eluralkodóban a borúlátás a gazdasági körülményekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég magasabb inflációt és gyárbezárásokat hozhat a mostani energiaár-robbanásAzok a cégek, amelyek nem tudják kigazdálkodni a költségnövekedést, vagy áthárítják a költségeket, tovább hajtva az inflációt, vagy felfüggesztik működésüket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat bizalmi index foglalkoztatási várakozási index foglalkoztatottság gazdasági hangulatindex munkaerőpiac várakozások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.