Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 26. 15:33 Vállalat, Világ

Nem tud mit kezdeni az Oroszországból rázúduló pénzzel egy német cég

Jókora pénzügyi és gazdaságpolitikai csapda kellős közepén találta magát a Wintershall DEA nevű német energetikai vállalat. A társaság 67 százalékban a német BASF óriásvállalat tulajdona, 33 százaléka pedig áttételesen Mihail Fridman orosz oligarcha kezében van.

Ahogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung írja, az orosz gázmezőkben érdekelt Wintershall az idei harmadik negyedévben gigantikus méretű, 2,6 milliárd eurós (jelenlegi árfolyamon mintegy 1000 milliárd forintos) adózás előtti nyereséget ért el, de nem nagyon tud vele mit kezdeni. A társaságnak ugyanis már 2 milliárd eurója van a háború miatt blokkolt bankszámlákon, és az összeg napról-napra csak emelkedik.

A lap megfogalmazása szerint, „ha hihetünk a Wintershall igazgatóságának”, akkor a cég mindennél jobban szeretne kilépni az orosz üzletből, de nem tud. A váláshoz ugyanis el kellene adnia az oroszországi gázlelőhelyek kitermelésére vonatkozó engedélyeit, ám ezt az orosz kormánynak is jóvá kellene hagynia. Moszkvában azonban nem teszik meg ezt a szívességet. A cég így lényegében az orosz kormány fogja, nem is indultak el tárgyalások arról, hogy elhagyja az országot.

A lap szerint a helyzet feloldása érdekében a BASF ajánlatot adott Fridmannak. Eszerint a német vegyipari óriás megvenné Fridman Wintershall-részvényeit, de Fridman tartaná meg a kitermelési jogokat. Így jogilag megszűnhetne a Wintershall orosz kötődése, és kivonulhatna az országból, illetve be lehetne vezetni a céget a frankfurti tőzsdére, ahogy azt korábban tervezték. Azt azonban nem tudni, hogy Fridman egyáltalán nyitott-e az ajánlatra, és mennyit kér a részesedésért.

A Wintershall egyébként az orosz-ukrán háború kitörése óta nem fektet be további tőkét Oroszországban, de mivel nem tud onnan kivonulni, szerződéses kötelezettségeit teljesítenie kell. A cég azzal is érvel, hogy ha el is tudna jönni Oroszországból, a Szibériában meglévő euró milliárdokat érő bányászati engedélyei automatikusan visszaszállnának az orosz államra, és a cég semmilyen kárpótlást nem kapna.

Ráadásul a cégnek még a kereskedelemben is meg van kötve a keze: az Oroszországban kitermelt gázt kötelezően a Gazpromnak kell eladnia, és semmilyen befolyása nem lehet arra, hogy a Gazprom utána mit kezd vele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy éve nem volt ilyen olcsó a gáz a holland tőzsdénTavaly ilyenkor nagyobb volt a pánik a gázpiacon, mint most, ám akkor már a rövidtávú kilátások is kedvezőbbek voltak a jelenleginél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség EurópábanNem megalapozott attól tartani, hogy Európa az orosz földgáz helyett az amerikai LNG importjának lesz kiszolgáltatva - mondta Miklós László az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiderült, hogy milyen arányban csúszik át az áram- és gázfogyasztás a drágább kategóriábaA Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint is több millió fogyasztót érintenek a „lakossági piaci" árak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ gáz gazprom Mihail Fridman orosz gáz orosz-ukrán háború Wintershall Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.