Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 26. 15:33 Vállalat, Világ

Nem tud mit kezdeni az Oroszországból rázúduló pénzzel egy német cég

Jókora pénzügyi és gazdaságpolitikai csapda kellős közepén találta magát a Wintershall DEA nevű német energetikai vállalat. A társaság 67 százalékban a német BASF óriásvállalat tulajdona, 33 százaléka pedig áttételesen Mihail Fridman orosz oligarcha kezében van.

Ahogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung írja, az orosz gázmezőkben érdekelt Wintershall az idei harmadik negyedévben gigantikus méretű, 2,6 milliárd eurós (jelenlegi árfolyamon mintegy 1000 milliárd forintos) adózás előtti nyereséget ért el, de nem nagyon tud vele mit kezdeni. A társaságnak ugyanis már 2 milliárd eurója van a háború miatt blokkolt bankszámlákon, és az összeg napról-napra csak emelkedik.

A lap megfogalmazása szerint, „ha hihetünk a Wintershall igazgatóságának”, akkor a cég mindennél jobban szeretne kilépni az orosz üzletből, de nem tud. A váláshoz ugyanis el kellene adnia az oroszországi gázlelőhelyek kitermelésére vonatkozó engedélyeit, ám ezt az orosz kormánynak is jóvá kellene hagynia. Moszkvában azonban nem teszik meg ezt a szívességet. A cég így lényegében az orosz kormány fogja, nem is indultak el tárgyalások arról, hogy elhagyja az országot.

A lap szerint a helyzet feloldása érdekében a BASF ajánlatot adott Fridmannak. Eszerint a német vegyipari óriás megvenné Fridman Wintershall-részvényeit, de Fridman tartaná meg a kitermelési jogokat. Így jogilag megszűnhetne a Wintershall orosz kötődése, és kivonulhatna az országból, illetve be lehetne vezetni a céget a frankfurti tőzsdére, ahogy azt korábban tervezték. Azt azonban nem tudni, hogy Fridman egyáltalán nyitott-e az ajánlatra, és mennyit kér a részesedésért.

A Wintershall egyébként az orosz-ukrán háború kitörése óta nem fektet be további tőkét Oroszországban, de mivel nem tud onnan kivonulni, szerződéses kötelezettségeit teljesítenie kell. A cég azzal is érvel, hogy ha el is tudna jönni Oroszországból, a Szibériában meglévő euró milliárdokat érő bányászati engedélyei automatikusan visszaszállnának az orosz államra, és a cég semmilyen kárpótlást nem kapna.

Ráadásul a cégnek még a kereskedelemben is meg van kötve a keze: az Oroszországban kitermelt gázt kötelezően a Gazpromnak kell eladnia, és semmilyen befolyása nem lehet arra, hogy a Gazprom utána mit kezd vele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy éve nem volt ilyen olcsó a gáz a holland tőzsdénTavaly ilyenkor nagyobb volt a pánik a gázpiacon, mint most, ám akkor már a rövidtávú kilátások is kedvezőbbek voltak a jelenleginél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség EurópábanNem megalapozott attól tartani, hogy Európa az orosz földgáz helyett az amerikai LNG importjának lesz kiszolgáltatva - mondta Miklós László az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiderült, hogy milyen arányban csúszik át az áram- és gázfogyasztás a drágább kategóriábaA Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint is több millió fogyasztót érintenek a „lakossági piaci" árak.

Vállalat Világ gáz gazprom Mihail Fridman orosz gáz orosz-ukrán háború Wintershall Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.