Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 26. 15:33 Vállalat, Világ

Nem tud mit kezdeni az Oroszországból rázúduló pénzzel egy német cég

Jókora pénzügyi és gazdaságpolitikai csapda kellős közepén találta magát a Wintershall DEA nevű német energetikai vállalat. A társaság 67 százalékban a német BASF óriásvállalat tulajdona, 33 százaléka pedig áttételesen Mihail Fridman orosz oligarcha kezében van.

Ahogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung írja, az orosz gázmezőkben érdekelt Wintershall az idei harmadik negyedévben gigantikus méretű, 2,6 milliárd eurós (jelenlegi árfolyamon mintegy 1000 milliárd forintos) adózás előtti nyereséget ért el, de nem nagyon tud vele mit kezdeni. A társaságnak ugyanis már 2 milliárd eurója van a háború miatt blokkolt bankszámlákon, és az összeg napról-napra csak emelkedik.

A lap megfogalmazása szerint, „ha hihetünk a Wintershall igazgatóságának”, akkor a cég mindennél jobban szeretne kilépni az orosz üzletből, de nem tud. A váláshoz ugyanis el kellene adnia az oroszországi gázlelőhelyek kitermelésére vonatkozó engedélyeit, ám ezt az orosz kormánynak is jóvá kellene hagynia. Moszkvában azonban nem teszik meg ezt a szívességet. A cég így lényegében az orosz kormány fogja, nem is indultak el tárgyalások arról, hogy elhagyja az országot.

A lap szerint a helyzet feloldása érdekében a BASF ajánlatot adott Fridmannak. Eszerint a német vegyipari óriás megvenné Fridman Wintershall-részvényeit, de Fridman tartaná meg a kitermelési jogokat. Így jogilag megszűnhetne a Wintershall orosz kötődése, és kivonulhatna az országból, illetve be lehetne vezetni a céget a frankfurti tőzsdére, ahogy azt korábban tervezték. Azt azonban nem tudni, hogy Fridman egyáltalán nyitott-e az ajánlatra, és mennyit kér a részesedésért.

A Wintershall egyébként az orosz-ukrán háború kitörése óta nem fektet be további tőkét Oroszországban, de mivel nem tud onnan kivonulni, szerződéses kötelezettségeit teljesítenie kell. A cég azzal is érvel, hogy ha el is tudna jönni Oroszországból, a Szibériában meglévő euró milliárdokat érő bányászati engedélyei automatikusan visszaszállnának az orosz államra, és a cég semmilyen kárpótlást nem kapna.

Ráadásul a cégnek még a kereskedelemben is meg van kötve a keze: az Oroszországban kitermelt gázt kötelezően a Gazpromnak kell eladnia, és semmilyen befolyása nem lehet arra, hogy a Gazprom utána mit kezd vele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy éve nem volt ilyen olcsó a gáz a holland tőzsdénTavaly ilyenkor nagyobb volt a pánik a gázpiacon, mint most, ám akkor már a rövidtávú kilátások is kedvezőbbek voltak a jelenleginél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség EurópábanNem megalapozott attól tartani, hogy Európa az orosz földgáz helyett az amerikai LNG importjának lesz kiszolgáltatva - mondta Miklós László az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiderült, hogy milyen arányban csúszik át az áram- és gázfogyasztás a drágább kategóriábaA Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint is több millió fogyasztót érintenek a „lakossági piaci" árak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ gáz gazprom Mihail Fridman orosz gáz orosz-ukrán háború Wintershall Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.