Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 10. 13:03 Vállalat

Elmagyarázta a DM és a Rossmann, miért kell árat emelni, és hogy mire figyeljünk

A német sajtó rendszeresen foglalkozik a kiskereskedelmi árak trendjeivel és összehasonlításokkal, ám ahogy például a Focus írta nemrég, a drogériákat különösen nehéz monitorozni. Az újság szerint a DM üzleti modelljében például benne van, hogy az egyes boltokat önálló pénzügyi egységként kezelik, vagyis egy drágább bérleti díjú vagy magasabb egyéb költségekkel üzemelő boltnak több bevételt kell elérnie, hogy legyen fedezet a haszonra. Ennek következtében a német városok központjában lévő üzletekben egyes termékek drágábbak, mint például a városszéli bevásárlóközpontokban.

A Ruhr24 most megkérdezte a drogériákat, hogy mi okozza náluk az áremeléseket. A Müller nem válaszolt az újságnak, a DM és a Rossmann viszont igen, és a szokásos okokat említették: nagyon drágulnak az alapanyagok, illetve sokszor nagyon kevés az alapanyag, a költségeket pedig az ellátási láncok zavarai emelik magasabbra. Emelkednek a szállítási és az energiaköltségek is.

A DM azt hangsúlyozta, hogy 1984 óta alkalmaz egyes termékeknél úgynevezett tartós árakat, amelyeknél vállalja, hogy legalább négy hónapig nem változtat rajtuk. A cég azt mondja, hogy ezt a vállalását még a mostani inflációs környezetben is tartja. A régebb óta tartós árú termékekre rá is írja azt a dátumot, amióta az ár nem változott.

A Rossmann azt emelte ki, hogy az inflációs hatást megpróbálják ellensúlyozni a saját márkás termékekkel, amelyek iránt egyébként az utóbbi időben nagyon megnőtt a kereslet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden eddigit felülmúló tempóban drágultak az élelmiszerek szeptemberbenMár a sima vizes zsemle kilója is 1000 forint, és az inflációt az árstop sokszor csak papíron húzza le.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába emelnek bért év közben is, megeszi a magyar fizetéseket a drágulásA kétarcúvá váló munkaerőpiacon az emberek egy része már annak is örül, ha megmarad a munkahelye. Az infláció miatt elszállnak a bérigények, ebből jövőre nagy konfliktusok, de brutális reálbércsökkenés is lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj konkurenciát kaptak a nagy drogériák, a Kifli.hu után újabb cseh szereplő érkezett a magyar piacraA Pilulka leginkább egy drogéria áruválasztékát fedi le, a raktárbázisa pedig Szlovákiában van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat áremelkedés dm drogéria infláció Rossmann Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Fontos

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.