Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 10. 13:03 Vállalat

Elmagyarázta a DM és a Rossmann, miért kell árat emelni, és hogy mire figyeljünk

A német sajtó rendszeresen foglalkozik a kiskereskedelmi árak trendjeivel és összehasonlításokkal, ám ahogy például a Focus írta nemrég, a drogériákat különösen nehéz monitorozni. Az újság szerint a DM üzleti modelljében például benne van, hogy az egyes boltokat önálló pénzügyi egységként kezelik, vagyis egy drágább bérleti díjú vagy magasabb egyéb költségekkel üzemelő boltnak több bevételt kell elérnie, hogy legyen fedezet a haszonra. Ennek következtében a német városok központjában lévő üzletekben egyes termékek drágábbak, mint például a városszéli bevásárlóközpontokban.

A Ruhr24 most megkérdezte a drogériákat, hogy mi okozza náluk az áremeléseket. A Müller nem válaszolt az újságnak, a DM és a Rossmann viszont igen, és a szokásos okokat említették: nagyon drágulnak az alapanyagok, illetve sokszor nagyon kevés az alapanyag, a költségeket pedig az ellátási láncok zavarai emelik magasabbra. Emelkednek a szállítási és az energiaköltségek is.

A DM azt hangsúlyozta, hogy 1984 óta alkalmaz egyes termékeknél úgynevezett tartós árakat, amelyeknél vállalja, hogy legalább négy hónapig nem változtat rajtuk. A cég azt mondja, hogy ezt a vállalását még a mostani inflációs környezetben is tartja. A régebb óta tartós árú termékekre rá is írja azt a dátumot, amióta az ár nem változott.

A Rossmann azt emelte ki, hogy az inflációs hatást megpróbálják ellensúlyozni a saját márkás termékekkel, amelyek iránt egyébként az utóbbi időben nagyon megnőtt a kereslet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden eddigit felülmúló tempóban drágultak az élelmiszerek szeptemberbenMár a sima vizes zsemle kilója is 1000 forint, és az inflációt az árstop sokszor csak papíron húzza le.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába emelnek bért év közben is, megeszi a magyar fizetéseket a drágulásA kétarcúvá váló munkaerőpiacon az emberek egy része már annak is örül, ha megmarad a munkahelye. Az infláció miatt elszállnak a bérigények, ebből jövőre nagy konfliktusok, de brutális reálbércsökkenés is lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj konkurenciát kaptak a nagy drogériák, a Kifli.hu után újabb cseh szereplő érkezett a magyar piacraA Pilulka leginkább egy drogéria áruválasztékát fedi le, a raktárbázisa pedig Szlovákiában van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat áremelkedés dm drogéria infláció Rossmann Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.