Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. augusztus 22. 11:28 Vállalat

Hiába volt gyilkos licit, nem tudta eladni az állam a Dunaferr-részesedését, most újra nekifut

Kissé meglepő árverés jelent meg néhány napja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elektronikus aukciós rendszerében. Az állam ugyanis a Dunaferr acélipari cégben meglévő részesedését ajánlotta fel eladásra. Önmagában ez nem lenne nagy meglepetés, hiszen a dunaújvárosi acélmű komoly gondokkal küzd, az államnak pedig csak minimális, 0,0004 százalékos részesedése van a vállalatban. Ami miatt az aukció mégis furcsa, hogy szinte napra pontosan egy éve egyszer már sor került rá, és akkor komoly licitháború alakult ki a pakettért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEladja részesedését a Dunaferrben az állam, ma estig lehet licitálniMinimális részesedésről van szó, amely néhány ezer forintért cserélhet gazdát, de az ügylet fontos változásokat jelezhet előre a dunaújvárosi acélműnél.

Tavaly még augusztus elején hirdették meg a részvénycsomagot, de úgy, hogy arra csak augusztus 19. és 24. között, tehát szűk hat napig lehetett ajánlatot tenni, amelyből ráadásul akkor három munkaszüneti nap volt. Ennek ellenére az utolsó órákban két piaci szereplő is komoly érdeklődést mutatott a 103 darab részvény iránt.

Amikor tavaly, néhány órával a zárás előtt beszámoltunk az árverésről, még csak 12 ezer forinton állt a licit, az utolsó bő fél órában azonban 2,2 millió forintig srófolták fel az árat. A két licitáló ráadásul ezer forintos lépésekben haladt, így ebben a 32 perces időszakban több mint kétezerszer változott az ár. A licitnapló szerint volt olyan, hogy

egy percen belül több mint 180 ajánlat érkezett, azaz másodpercenként háromszor licitáltak egymásra a vevőjelöltek.

Első ránézésre tehát a tavalyi értékesítési kísérlet sikeres volt. Igen ám, de az új tulajdonost azóta sem jegyezték be az ISD Dunaferr Zrt. könyveibe. Most úgy tűnik, hogy azért, mert valami miatt végül mégis meghiúsult a tranzakció.

A napokban meghirdetett árverésen ugyanis információink szerint ugyanazt a részvénycsomagot dobja piacra az állam. Mást nem is tudna, hiszen ez az összes részesedése a cégben.

Most egyébként magasabb a kikiáltási ár, mint tavaly. A licit ezúttal 117 ezer forintról indulhat, ami nagyjából megfelel a 103 részvény névértékének. A licitlépcső pedig ötezer forint, így ha hasonló helyzet alakul ki mint tavaly, akkor jóval magasabb árig juthatnak a licitálók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Dunaferr szempontjából is fontos üzlet hiúsult megMégsem veszi meg a Thyssenkrupp acélipari részlegét a Liberty Steel, amely a Dunaferr potenciális vevője lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor jelentették be a leépítést Dunaújvárosban, amikor Putyin idelátogatottAz acélgyártó helyzetét ismerőkben egyre erősebb a gyanú, hogy az oroszok nem gazdasági, hanem politikai okok miatt őrzik a Dunaferrt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell az acél az állami nagyberuházásokba, ezért vehette meg a kormány az ózdi acélgyáratAz állam ideális gazdasági környezetben vásárolt be első ránézésre elég drágán egy válságérzékeny ágazatban. Ez nem túl jó kombináció.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat aukció Dunaferr licit Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Torontáli Zoltán
2024. február 17. 17:12 Élet, Vállalat

Mások számára is tanulságos lehet a Telekom kudarca a négynapos munkahéttel

Ígéretes volt a kísérlet, de rájött a Magyar Telekom, hogy miért nem vezetheti be a négynapos munkahetet.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.