Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. augusztus 22. 11:28 Vállalat

Hiába volt gyilkos licit, nem tudta eladni az állam a Dunaferr-részesedését, most újra nekifut

Kissé meglepő árverés jelent meg néhány napja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elektronikus aukciós rendszerében. Az állam ugyanis a Dunaferr acélipari cégben meglévő részesedését ajánlotta fel eladásra. Önmagában ez nem lenne nagy meglepetés, hiszen a dunaújvárosi acélmű komoly gondokkal küzd, az államnak pedig csak minimális, 0,0004 százalékos részesedése van a vállalatban. Ami miatt az aukció mégis furcsa, hogy szinte napra pontosan egy éve egyszer már sor került rá, és akkor komoly licitháború alakult ki a pakettért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEladja részesedését a Dunaferrben az állam, ma estig lehet licitálniMinimális részesedésről van szó, amely néhány ezer forintért cserélhet gazdát, de az ügylet fontos változásokat jelezhet előre a dunaújvárosi acélműnél.

Tavaly még augusztus elején hirdették meg a részvénycsomagot, de úgy, hogy arra csak augusztus 19. és 24. között, tehát szűk hat napig lehetett ajánlatot tenni, amelyből ráadásul akkor három munkaszüneti nap volt. Ennek ellenére az utolsó órákban két piaci szereplő is komoly érdeklődést mutatott a 103 darab részvény iránt.

Amikor tavaly, néhány órával a zárás előtt beszámoltunk az árverésről, még csak 12 ezer forinton állt a licit, az utolsó bő fél órában azonban 2,2 millió forintig srófolták fel az árat. A két licitáló ráadásul ezer forintos lépésekben haladt, így ebben a 32 perces időszakban több mint kétezerszer változott az ár. A licitnapló szerint volt olyan, hogy

egy percen belül több mint 180 ajánlat érkezett, azaz másodpercenként háromszor licitáltak egymásra a vevőjelöltek.

Első ránézésre tehát a tavalyi értékesítési kísérlet sikeres volt. Igen ám, de az új tulajdonost azóta sem jegyezték be az ISD Dunaferr Zrt. könyveibe. Most úgy tűnik, hogy azért, mert valami miatt végül mégis meghiúsult a tranzakció.

A napokban meghirdetett árverésen ugyanis információink szerint ugyanazt a részvénycsomagot dobja piacra az állam. Mást nem is tudna, hiszen ez az összes részesedése a cégben.

Most egyébként magasabb a kikiáltási ár, mint tavaly. A licit ezúttal 117 ezer forintról indulhat, ami nagyjából megfelel a 103 részvény névértékének. A licitlépcső pedig ötezer forint, így ha hasonló helyzet alakul ki mint tavaly, akkor jóval magasabb árig juthatnak a licitálók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Dunaferr szempontjából is fontos üzlet hiúsult megMégsem veszi meg a Thyssenkrupp acélipari részlegét a Liberty Steel, amely a Dunaferr potenciális vevője lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor jelentették be a leépítést Dunaújvárosban, amikor Putyin idelátogatottAz acélgyártó helyzetét ismerőkben egyre erősebb a gyanú, hogy az oroszok nem gazdasági, hanem politikai okok miatt őrzik a Dunaferrt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell az acél az állami nagyberuházásokba, ezért vehette meg a kormány az ózdi acélgyáratAz állam ideális gazdasági környezetben vásárolt be első ránézésre elég drágán egy válságérzékeny ágazatban. Ez nem túl jó kombináció.

Vállalat aukció Dunaferr licit Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Fabók Bálint
2023. március 30. 09:22 Vállalat

Gigantikus mexikói ipari park mutatja a globalizáció új szakaszát

A járvány miatt rövidülnek az ellátási láncok, a gyártás kínai kiszervezése helyett pedig elkezdett közelebb települni az ipar a legnagyobb piacokhoz.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2023. március 31. 04:34 Világ

Tizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaság

A tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.