Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. augusztus 24. 14:03 Vállalat

Eladja részesedését a Dunaferrben az állam, ma estig lehet licitálni

Fél nappal a zárás előtt még 12 ezer forinton állt a licit az ISD Dunaferr Zrt. 0,0004 százalékos állami részesedésére kiírt aukción. Az árverést még augusztus elején hirdették meg, licitálni azonban csak augusztus 19 és 24 között, tehát szűk hat napig lehet, illetve lehetett, amelyből ráadásul három munkaszüneti nap volt.

Jelen állás szerint egyébként az eladási ár a névérték tizedét is alig éri el, hiszen az értékesítésre kínált 103 részvény darabonként 1130, azaz összesen 116 390 forintot ér. Persze ez nem meglepő annak fényében, hogy a cég milyen problémákkal küzd, arról nem is beszélve, hogy a vállalat jóváhagyása nélkül az eladás sem valósulhat meg. Magyarul hiába nyeri meg valaki az árverést, ha az igazgatóság végül megvétózza az állami pakett átadását.

A gond csak az, hogy a Dunaferr körüli botrány egyik alapja, hogy jelenleg nincs igazgatóság.

Legalábbis jogi értelemben, mert egyébként több önjelölt vezető is lenne. A vállalat többségi tulajdonosa a ciprusi bejegyzésű, de orosz-ukrán tulajdonban lévő Steelhold Ltd, amelynek részvényesei között elég erős konfliktus alakult ki az elmúlt években. Tavaszra ez odáig fajult, hogy a magát a Steelhold képviselőjének valló ügyvéd egy biztonsági őrökből álló csapattal próbálta átvenni a céget.

A teljesen átláthatatlan céges szappanoperát akkor a Telex foglalta össze nagyon alapos cikkben. Erősen leegyszerűsítve azonban a lényeg annyi, hogy az amúgy sem éppen jó helyzetben lévő cég fölött marakodni kezdtek a tulajdonosok, és egy jogilag teljesen abszurd helyzet miatt igazgatóság, tehát lényegében vezetés nélkül maradt a vállalat.

A cégnél a korábbi menedzsment van házon belül, ám a működésüknek elvileg nincs jogi alapja. Az elmúlt hónapokban többször is próbáltak új igazgatóságot kinevezni, de ezt a cégbíróság minden esetben elutasította törvényi aggályok miatt. Sokat elárul, hogy a vállalattal kapcsolatban csak az idén több mint hetven különböző cégbírósági bejegyzés történt: változási kérelmek, azok visszavonása, vagy elutasítása, fellebbezések, bírósági döntések, tévesen iktatott iratok. Ennyi bejegyzés a legtöbb cég esetében a teljes működés során sem keletkezik.

Az acélipar felé egyébként kacsintgató állam tehát tényleg kaotikus helyzetben döntött úgy, hogy eladja a részesedését. Ez elsőre nagyon furcsának tűnik, de könnyen lehet, hogy épp a Dunaferr helyzetének rendezése irányába tett lépés. A dunaújvárosi acélmű körüli problémák éleződésével nagyon hamar felmerült, hogy az államnak kellene segítenie, ami egy magáncég esetében egyáltalán nem elvárható. Ebben az esetben azonban nem is védhetetlen, hiszen a térség egyik legfontosabb foglalkoztatójáról, és úgy általában legnagyobb vállalkozásáról van szó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell az acél az állami nagyberuházásokba, ezért vehette meg a kormány az ózdi acélgyáratAz állam ideális gazdasági környezetben vásárolt be első ránézésre elég drágán egy válságérzékeny ágazatban. Ez nem túl jó kombináció.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába szeretné a kormány, nem leszünk a vas és acél országaA nagy építőipari beruházások azonban felszívhatják annak az acélműnek a termelését, amit az állam kinézett magának.

Sokáig érdemi lépés nem történt, ám június végén a 24.hu arról írt, hogy a vállalatnál megjelentek annak a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft-nek (NRN) az emberei, amely alapesetben a kormány által stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánított gazdálkodó szervezetek felszámolását felügyeli. Úgy tudjuk, hogy az NRN azóta is kapcsolatban van a ISD Dunaferr-rel.

Közben pedig a Dunaferr körül feltűnt egy vevőjelölt is.

Külföldi lapértesülések szerint – amit a magyar sajtó is idézett már az elmúlt napokban – az orosz Matalloinvest bánya- és acélipari cég folytat tárgyalásokat a dunaújvárosi acélmű megvásárlásáról az orosz állami fejlesztési bankkal, a Vnyesekonombankkal. Mivel utóbbi a Steelhold Ltd. több mint 50 százalékát birtokolja, ha az ügyletet nyélbe ütik, akkor a Dunaferrnek is új nagytulajdonosa lesz.

A tárgyalásokról ráadásul épp egy nappal azelőtt jelentek meg az első hírek, hogy az állam részesedésére megindult volna a licit. Logikus forgatókönyvnek tűnik tehát, hogy a pakettet a Dunaferr maga vásárolja meg, hiszen így már kisebbségi állami tulajdonos nélkül lehetne továbbadni a társaságot.

Az ISD Dunaferr Zrt. nem kívánta kommentálni az állami pakett eladását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat acél acélipar Dunaferr Dunaújváros Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2023. szeptember 28. 13:22 Támogatói tartalom, Vállalat

Az Excel-mentes pénzügy még a jövő zenéje, de már elindultunk felé

Automatizációra, a kollégák képzésére és riportingra terveznek a legtöbbet költeni a CFO-k a következő években

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 28. 04:34 Vállalat

Logisztikai nyűgből kovácsolt sikeres, profitot termelő vállalkozást a magyar Booklog

A könyvkiadás és -kereskedelem sokszor rögtönzött raktározási megoldásain igyekezett javítani Banyó Péter és Banyó Tamás, aminek egy logisztikai cég alapítása lett a vége.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.