Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 18. 12:47 Vállalat

A Dunaferr szempontjából is fontos üzlet hiúsult meg

Eredmény nélkül lezárta az acélipari ágazata eladásáról szóló tárgyalásokat a Thyssenkrupp a Liberty Steellel – jelentette be tegnap a németországi központú vállalat.

A Thyssenkrupp pénzügyi vezetője azt mondta, túl messze voltak az álláspontok a részleg értékével, valamint a reménybeli tranzakció szerkezetével kapcsolatban. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a felek nemcsak az árban nem tudtak megegyezni, hanem abban sem, hogy az összeg milyen arányban tartalmazzon készpénzt, részvényt vagy egyéb ellenértéket.

Klaus Keysberg szavaiból az is kiderült, hogy nem keresnek új vevőt az üzletágukra, hanem házon belül igyekeznek életképessé tenné az évek óta sok gondot okozó ágazatot.

A bejelentés meglepetésnek számít, miután a londoni központú, de indiai tulajdonosi hátterű Liberty Steel az első tárgyalások után átdolgozott ajánlattal rukkolt elő. A Thyssenkrupp részvényesei nem is örültek, a bejelentést követően tegnap a zárás utáni kereskedés során közel öt százalékkal esett a társaság részvényeinek árfolyama. Igaz, ma reggel nagyjából ugyanott nyitottak, ahol tegnap a bejelentés előtt jártak.

Az üzlet meghiúsulásának nagy jelentősége lehet a hónapok óta kritikus helyzetben lévő Dunaferr szempontjából, mert az utóbbi hetek hírei alapján a közép-európai acélipari érdekeltségekkel is rendelkező Liberty Steel az egyik vevőjelölt. Talán a legesélyesebb is, legalábbis erre utalt, hogy múlt héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon a Liberty Steel vezetőjével folytatott tárgyalásáról számolt be.

Azt nehéz lenne megmondani, hogyan hat ennek az üzletnek a megvalósulási esélyeire a Thyssenkrupp-felvásárlás meghiúsulása, az mindenesetre biztos, hogy ez így nem fogja lekötni az indiai csoport anyagi erőforrásait. A Dunaújváros hetilap közelmúltbeli cikke – amelyet a Dunaferr PR-ügynöksége a figyelmünkbe ajánlott – ugyanakkor úgy írt a tranzakcióról, mint ami előnyös lenne a Dunaferr megvásárlásának szempontjából.

A Liberty Steel ugyanakkor nem az egyetlen potenciális vevőjelölt. Az előbb említett cikk szerint bejelentkezett egy ukrán „meghatározó acélipari szereplő”, valamint az a Duferco, amely annak idején részt vett a Dunai Vasmű privatizációjában is, de később kiszállt a vállalatból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell az acél az állami nagyberuházásokba, ezért vehette meg a kormány az ózdi acélgyáratAz állam ideális gazdasági környezetben vásárolt be első ránézésre elég drágán egy válságérzékeny ágazatban. Ez nem túl jó kombináció.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat acélipar Dunaferr Thyssenkrupp Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 15:22 Vállalat, Világ

Újabb országban mondták ki, nem munkavállalók az ételfutárok, de bekerülhetnek az ágazati kollektív szerződésbe

Hiányzik az unióban az egységes szabályozás, a finn bíróság a magyarral megegyező állásfoglalást hozott.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 23. 15:42 Közélet

Az akkugyárak után erőmű is érkezik a Távol-Keletről

Kínai befektetők által telepített naperőművekkel oldódna meg az akkumulátorgyárak energiaellátása.

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.