Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 18. 12:47 Vállalat

A Dunaferr szempontjából is fontos üzlet hiúsult meg

Eredmény nélkül lezárta az acélipari ágazata eladásáról szóló tárgyalásokat a Thyssenkrupp a Liberty Steellel – jelentette be tegnap a németországi központú vállalat.

A Thyssenkrupp pénzügyi vezetője azt mondta, túl messze voltak az álláspontok a részleg értékével, valamint a reménybeli tranzakció szerkezetével kapcsolatban. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a felek nemcsak az árban nem tudtak megegyezni, hanem abban sem, hogy az összeg milyen arányban tartalmazzon készpénzt, részvényt vagy egyéb ellenértéket.

Klaus Keysberg szavaiból az is kiderült, hogy nem keresnek új vevőt az üzletágukra, hanem házon belül igyekeznek életképessé tenné az évek óta sok gondot okozó ágazatot.

A bejelentés meglepetésnek számít, miután a londoni központú, de indiai tulajdonosi hátterű Liberty Steel az első tárgyalások után átdolgozott ajánlattal rukkolt elő. A Thyssenkrupp részvényesei nem is örültek, a bejelentést követően tegnap a zárás utáni kereskedés során közel öt százalékkal esett a társaság részvényeinek árfolyama. Igaz, ma reggel nagyjából ugyanott nyitottak, ahol tegnap a bejelentés előtt jártak.

Az üzlet meghiúsulásának nagy jelentősége lehet a hónapok óta kritikus helyzetben lévő Dunaferr szempontjából, mert az utóbbi hetek hírei alapján a közép-európai acélipari érdekeltségekkel is rendelkező Liberty Steel az egyik vevőjelölt. Talán a legesélyesebb is, legalábbis erre utalt, hogy múlt héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon a Liberty Steel vezetőjével folytatott tárgyalásáról számolt be.

Azt nehéz lenne megmondani, hogyan hat ennek az üzletnek a megvalósulási esélyeire a Thyssenkrupp-felvásárlás meghiúsulása, az mindenesetre biztos, hogy ez így nem fogja lekötni az indiai csoport anyagi erőforrásait. A Dunaújváros hetilap közelmúltbeli cikke – amelyet a Dunaferr PR-ügynöksége a figyelmünkbe ajánlott – ugyanakkor úgy írt a tranzakcióról, mint ami előnyös lenne a Dunaferr megvásárlásának szempontjából.

A Liberty Steel ugyanakkor nem az egyetlen potenciális vevőjelölt. Az előbb említett cikk szerint bejelentkezett egy ukrán „meghatározó acélipari szereplő”, valamint az a Duferco, amely annak idején részt vett a Dunai Vasmű privatizációjában is, de később kiszállt a vállalatból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell az acél az állami nagyberuházásokba, ezért vehette meg a kormány az ózdi acélgyáratAz állam ideális gazdasági környezetben vásárolt be első ránézésre elég drágán egy válságérzékeny ágazatban. Ez nem túl jó kombináció.

Vállalat acélipar Dunaferr Thyssenkrupp Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2021. február 26. 09:13 Vállalat

A csehek nagyon közel kerültek a Malév-szindrómához

A patinás nemzeti légitársaság, a CSA már csak akkor szállhat le Prágában, ha előre fizet, a csőd valószínűnek tűnik.

Fabók Bálint
2021. február 26. 06:06 Vállalat

A legnagyobb csongrádi cég sztrájkolói azt mondják, megszakadnak a munkában

Lemaradó fizetések, autóipari lassulás, kizsigerelt dolgozók és megnyirbált jogosultságok is szerepet játszanak abban, hogy sztrájkolnak a Continental makói gyáránál.

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 16:55 Vállalat

A műanyagmentes drogéria csak egy álom, de közelíthetünk hozzá

Melyik fontosabb, a profit vagy a környezetvédelem, és szappannal mosakodjunk vagy tusfürdővel? Válaszol a Procter&Gamble, a világ egyik legnagyobb fmcg cégének k+f kommunikációs vezetője.

Fontos

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.