Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 27. 12:33 Vállalat, Világ

Egy jégkrémgyár megpróbál csak saját maga által termelt energiával működni

Olaf Höhn, a berlini központú Florida Eis jégkrémgyár vezetője aggódik az orosz-ukrán háború és a magas energiaárak miatt, de talán kevésbé aggódik, mint a német cégvezetők döntő többsége. Ahogy az ntv írja, a Florida Eis elég régóta és nagyon komolyan zöld irányba ment a fejlesztéseivel, ahogy Höhn mesélte a csatornának, olyan korán kezdtek bele, hogy kezdetben szinte kinevették őket.

A 72 éves Höhn még a nyolcvanas években vette át a cég vezetését, és a fia folyamatos unszolása győzte meg arról, hogy a fenntartható fejlesztésekbe kell tenni a cég befektetéseit. Rengeteget költöttek olyan technológiákra, amelyek csökkentik a gyár energiaveszteségét, illetve segítik az energetikai függetlenség növelését.

Az üzem, amely jelenleg 100 alkalmazottnak ad munkát, és termékeit 2000 környékbeli üzletbe juttatja el, tele van saját napelemekkel, és van egy kétségkívül elég speciális előnye: mindig akkor kell felfuttatnia a termelését, amikor jellemzően süt a nap. A jégkrémeket természetesen saját elektromos furgonjaival szállítja, úgy, hogy a szigetelt rakteret minden töltésnél egészen -78 fokra hűtik, így a benne lévő termékek akár két napig sem engednek ki. Maga a gyártóhelyiség is extrém módon szigetelt, hogy csökkenjen a veszteség, és minél nagyobb arányban lehessen kiváltani a rezsit saját energiával.

Az üzem jelenleg a teljes energiaszükségletének 30 százalékát állítja elő házon belül,

és Höhn azt mondja, ha hirtelen minden energiacsapot elzárnának, bizonyos ideig el tudnák látni magukat, nem feltétlenül kellene leállnia a termelésnek. Mivel saját energiatárolói is vannak a gyárnak, illetve újrahasznosítja annak egy részét, bizonyos fokig a magas árak ellen is védett, legalábbis átmeneti időszakokra.

A következő üzemet Magdeburgban építik, és ott már 99 százalékos önellátásra törekednek, de a minimális cél is 85 százalék lesz. Höhn azt mondja, bárki meg tudná csinálni azt, amit ő tett, mégis nagyon kevesek hajlandóak felvállalni, hogy teljesen átalakítják a gyáraikat, gyakorlatilag átszerelnek mindent.

A cég egyébként a tipikus német középvállalatok közé tartozik, éves árbevétele meghaladja a 10 millió eurót (4 milliárd forintot), modellje csak annyiban különbözik, hogy az önellátásba fektetett rengeteg pénz miatt mindig hosszabb távra kellett terveznie a megtérülést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBemutatjuk, mit miért tesznek a Magnum jégkrémbeAhogy közeledünk a nyárhoz, a hőmérséklet emelkedése ugrásszerűen növeli a jégkrémfogyasztást. Az egyik legkedveltebb termék összetevőit szedtük ízekre. Üdvözlet a vörösalga-fajok sejtjeiből nyert karragének és a poliglicerin-poliricinoleát világában!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet csökkenteni Magyarország orosz energiafüggőségét?Hiába a pénzbőség és az olcsó nyersanyag, elmulasztottuk az energiarendszer több lábra állítását, így ez a következő, gazdaságilag sokkal nehezebbnek ígérkező évtized feladata lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan kiút a rezsicsapdából, ha a kormány is úgy akarjaCsak látszólag áll jól Magyarország a lakóépület-felújításokkal, pedig szándék van a lakosság részéről a nagyobb munkákra, és az EU pénzt is adna, hogy teljesüljenek a klímacélok.

Vállalat Világ energia fenntartható Florida Eis jégkrém jégkrémgyár napelem önellátás szigetelés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 18:37 Vállalat

Az egyik leggazdagabb kínai üzletember cége igyekszik Magyarországon keresztül a német autógyárak közelébe férkőzni

A Debrecenbe települő CATL alapítója előbb a hordozható készülékek, majd pedig a villanyautók terjedésével kialakult akkumulátorkeresletből kovácsolt sikert.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 12. 17:43 Közélet, Vállalat

A magyar benzinkutak harmada-negyede zár be jövő pénteken

Augusztus 19-én és 20-án nem szolgálnak ki üzemanyagot a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak. A szövetséghez 500-600 töltőállomás tartozik.

Stubnya Bence
2022. augusztus 12. 10:11 Vállalat

Lítiumhiánytól szenvednek a nagy nyugati autógyártók, és más kulcsnyersanyagból is küszöbön a szűkösség

Masszív beruházási hullám zajlik az akkumulátorgyártásban, de a későn kapcsoló európai és amerikai cégek lemaradnak a kínai cégeknél koncentrálódó nyersanyagokról.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.