Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 27. 12:33 Vállalat, Világ

Egy jégkrémgyár megpróbál csak saját maga által termelt energiával működni

Olaf Höhn, a berlini központú Florida Eis jégkrémgyár vezetője aggódik az orosz-ukrán háború és a magas energiaárak miatt, de talán kevésbé aggódik, mint a német cégvezetők döntő többsége. Ahogy az ntv írja, a Florida Eis elég régóta és nagyon komolyan zöld irányba ment a fejlesztéseivel, ahogy Höhn mesélte a csatornának, olyan korán kezdtek bele, hogy kezdetben szinte kinevették őket.

A 72 éves Höhn még a nyolcvanas években vette át a cég vezetését, és a fia folyamatos unszolása győzte meg arról, hogy a fenntartható fejlesztésekbe kell tenni a cég befektetéseit. Rengeteget költöttek olyan technológiákra, amelyek csökkentik a gyár energiaveszteségét, illetve segítik az energetikai függetlenség növelését.

Az üzem, amely jelenleg 100 alkalmazottnak ad munkát, és termékeit 2000 környékbeli üzletbe juttatja el, tele van saját napelemekkel, és van egy kétségkívül elég speciális előnye: mindig akkor kell felfuttatnia a termelését, amikor jellemzően süt a nap. A jégkrémeket természetesen saját elektromos furgonjaival szállítja, úgy, hogy a szigetelt rakteret minden töltésnél egészen -78 fokra hűtik, így a benne lévő termékek akár két napig sem engednek ki. Maga a gyártóhelyiség is extrém módon szigetelt, hogy csökkenjen a veszteség, és minél nagyobb arányban lehessen kiváltani a rezsit saját energiával.

Az üzem jelenleg a teljes energiaszükségletének 30 százalékát állítja elő házon belül,

és Höhn azt mondja, ha hirtelen minden energiacsapot elzárnának, bizonyos ideig el tudnák látni magukat, nem feltétlenül kellene leállnia a termelésnek. Mivel saját energiatárolói is vannak a gyárnak, illetve újrahasznosítja annak egy részét, bizonyos fokig a magas árak ellen is védett, legalábbis átmeneti időszakokra.

A következő üzemet Magdeburgban építik, és ott már 99 százalékos önellátásra törekednek, de a minimális cél is 85 százalék lesz. Höhn azt mondja, bárki meg tudná csinálni azt, amit ő tett, mégis nagyon kevesek hajlandóak felvállalni, hogy teljesen átalakítják a gyáraikat, gyakorlatilag átszerelnek mindent.

A cég egyébként a tipikus német középvállalatok közé tartozik, éves árbevétele meghaladja a 10 millió eurót (4 milliárd forintot), modellje csak annyiban különbözik, hogy az önellátásba fektetett rengeteg pénz miatt mindig hosszabb távra kellett terveznie a megtérülést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBemutatjuk, mit miért tesznek a Magnum jégkrémbeAhogy közeledünk a nyárhoz, a hőmérséklet emelkedése ugrásszerűen növeli a jégkrémfogyasztást. Az egyik legkedveltebb termék összetevőit szedtük ízekre. Üdvözlet a vörösalga-fajok sejtjeiből nyert karragének és a poliglicerin-poliricinoleát világában!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet csökkenteni Magyarország orosz energiafüggőségét?Hiába a pénzbőség és az olcsó nyersanyag, elmulasztottuk az energiarendszer több lábra állítását, így ez a következő, gazdaságilag sokkal nehezebbnek ígérkező évtized feladata lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan kiút a rezsicsapdából, ha a kormány is úgy akarjaCsak látszólag áll jól Magyarország a lakóépület-felújításokkal, pedig szándék van a lakosság részéről a nagyobb munkákra, és az EU pénzt is adna, hogy teljesüljenek a klímacélok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ energia fenntartható Florida Eis jégkrém jégkrémgyár napelem önellátás szigetelés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.