Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 27. 12:33 Vállalat, Világ

Egy jégkrémgyár megpróbál csak saját maga által termelt energiával működni

Olaf Höhn, a berlini központú Florida Eis jégkrémgyár vezetője aggódik az orosz-ukrán háború és a magas energiaárak miatt, de talán kevésbé aggódik, mint a német cégvezetők döntő többsége. Ahogy az ntv írja, a Florida Eis elég régóta és nagyon komolyan zöld irányba ment a fejlesztéseivel, ahogy Höhn mesélte a csatornának, olyan korán kezdtek bele, hogy kezdetben szinte kinevették őket.

A 72 éves Höhn még a nyolcvanas években vette át a cég vezetését, és a fia folyamatos unszolása győzte meg arról, hogy a fenntartható fejlesztésekbe kell tenni a cég befektetéseit. Rengeteget költöttek olyan technológiákra, amelyek csökkentik a gyár energiaveszteségét, illetve segítik az energetikai függetlenség növelését.

Az üzem, amely jelenleg 100 alkalmazottnak ad munkát, és termékeit 2000 környékbeli üzletbe juttatja el, tele van saját napelemekkel, és van egy kétségkívül elég speciális előnye: mindig akkor kell felfuttatnia a termelését, amikor jellemzően süt a nap. A jégkrémeket természetesen saját elektromos furgonjaival szállítja, úgy, hogy a szigetelt rakteret minden töltésnél egészen -78 fokra hűtik, így a benne lévő termékek akár két napig sem engednek ki. Maga a gyártóhelyiség is extrém módon szigetelt, hogy csökkenjen a veszteség, és minél nagyobb arányban lehessen kiváltani a rezsit saját energiával.

Az üzem jelenleg a teljes energiaszükségletének 30 százalékát állítja elő házon belül,

és Höhn azt mondja, ha hirtelen minden energiacsapot elzárnának, bizonyos ideig el tudnák látni magukat, nem feltétlenül kellene leállnia a termelésnek. Mivel saját energiatárolói is vannak a gyárnak, illetve újrahasznosítja annak egy részét, bizonyos fokig a magas árak ellen is védett, legalábbis átmeneti időszakokra.

A következő üzemet Magdeburgban építik, és ott már 99 százalékos önellátásra törekednek, de a minimális cél is 85 százalék lesz. Höhn azt mondja, bárki meg tudná csinálni azt, amit ő tett, mégis nagyon kevesek hajlandóak felvállalni, hogy teljesen átalakítják a gyáraikat, gyakorlatilag átszerelnek mindent.

A cég egyébként a tipikus német középvállalatok közé tartozik, éves árbevétele meghaladja a 10 millió eurót (4 milliárd forintot), modellje csak annyiban különbözik, hogy az önellátásba fektetett rengeteg pénz miatt mindig hosszabb távra kellett terveznie a megtérülést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBemutatjuk, mit miért tesznek a Magnum jégkrémbeAhogy közeledünk a nyárhoz, a hőmérséklet emelkedése ugrásszerűen növeli a jégkrémfogyasztást. Az egyik legkedveltebb termék összetevőit szedtük ízekre. Üdvözlet a vörösalga-fajok sejtjeiből nyert karragének és a poliglicerin-poliricinoleát világában!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet csökkenteni Magyarország orosz energiafüggőségét?Hiába a pénzbőség és az olcsó nyersanyag, elmulasztottuk az energiarendszer több lábra állítását, így ez a következő, gazdaságilag sokkal nehezebbnek ígérkező évtized feladata lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan kiút a rezsicsapdából, ha a kormány is úgy akarjaCsak látszólag áll jól Magyarország a lakóépület-felújításokkal, pedig szándék van a lakosság részéről a nagyobb munkákra, és az EU pénzt is adna, hogy teljesüljenek a klímacélok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ energia fenntartható Florida Eis jégkrém jégkrémgyár napelem önellátás szigetelés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.