Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 16. 09:07 Vállalat

Napelemes rendszereivel pár év alatt nőtte ki magát globális szereplővé egy osztrák családi vállalakozás

Harminc évvel ezelőtt az elektronikai iparban dolgozó kisebb családi vállalkozások közül kevesen gondolták azt, hogy eljött az idő egy új üzletág elindítására. Az osztrák Fronius azonban épp ezt tette, invertereket is elkezdett gyártani.

Az inverter a mai fő hétköznapi szóhasználat szerint azt a berendezést takarja, amely lakossági felhasználóknál általában akkora, mint egy légkondicionáló külső egysége, és az a fő feladata, hogy a háztetőre telepített napelemek által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítja, illetve vezérli, hogy ez az áram mikor hova kerüljön.

Annak ellenére, hogy a Fronius 1992-ben még évente csak 50 invertert tudott eladni, belevágott az üzletbe. Ma ennek a réspiacnak az egyik globális méretben is meghatározó szereplője, az elmúlt évben már nem 50, hanem több mint 500 ezer berendezést adott el világszerte. A márka egyébként a magyar napelemes piacon is jól ismert, az egyik leggyakrabban vásárolt eszköznek számít.

A Fronius egészen sokáig egy nem túl jelentős osztrák kisvállalat volt, a céget Günter Fronius 1945-ben alapította a feleségével, és kezdetben csak az volt az egyedisége, hogy elemeket töltő berendezésekkel is foglalkozott. A hatvanas években specializálta magát a hegesztésnél használt eszközökre, és miután Günter Fronius a cég vezetésétől 1980-ban visszavonult, gyermekei már a nemzetközi terjeszkedést is elkezdték. A Froniust ma az alapító unokája, Elisabeth Engelbrechtsmüller-Strauß vezeti.

A cég már 6100 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, és bár bevételének fele még mindig az ipari hegesztés üzletágából származik, a növekedés motorja most már egyértelműen a napelemes rendszerek piaca. Ehhez azonban nagyon kitartónak kellett lenni, mert az 1992-es indulás után ez a szegmens nagyon sokáig csak vitte a pénzt, és a vállalat igazi mostohagyerekének számított.

Ahogy az osztrák lapok beszámoltak róla, a Fronius a központi gyártótelepét éppen most bővíti jelentősen, az új üzemekbe augusztusig költözik be, és 2000 alkalmazottat kell felvennie. Éves árbevétele elérte az egymilliárd eurót, és ennek fele már a napelemes piacról jön. Ahogy a cég marketingigazgatója mondta, hozzá vannak szokva a gyors növekedéshez, de ami az utóbbi pár évben megy a napelemes üzletágban, azt még ők sem látták előre. A fosszilis energiaforrások megújulókra cserélése és az orosz-ukrán háború miatti energetikai bizonytalanság következtében a kereslet minden korábbi várakozást felülmúl.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a napelemes rendszer, amelyet bárki összerakhat otthon, és engedélyeztetni sem kellFelcsíptetik az erkélykorlátra, bedugják a konnektorba, és azonnal nyomja az áramot például a hűtőnek vagy a villanybojlernek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogy lehet egy isten háta mögötti német kisvárosban világrekord magas a GDP?Ahol több a családi tulajdonú közepes méretű vállalat, ott kisebb a munkanélküliség, nagyobb a GDP-növekedés, és kevésbé akarnak elvándorolni a fiatalok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA német gazdaság olyan válságálló gerincre épül, ami nálunk alig vanAz ipari termelés gyengélkedik, de a német ipar gerincét adó kkv-k pénzügyileg stabilak és nyereségesek maradtak a járvány alatt.

Vállalat Fronius inverter megújuló energia mittelstand napelem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2022. június 28. 09:20 Vállalat

A kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kell

Ha a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.

Torontáli Zoltán
2022. június 27. 12:33 Vállalat, Világ

Egy jégkrémgyár megpróbál csak saját maga által termelt energiával működni

Évek óta dolgoznak rajta, most 30 százaléknál tartanak, de a cél a teljes energiafüggetlenség.

Fontos

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Mészáros R. Tamás
2022. június 28. 04:34 Világ

Papíron rendet teremthetne az orosz befolyási övezet, de jönnének újabb problémák

Az ukrajnai orosz invázió visszahozta a történelem sok rossz emlékű jelenségét Európába, így a nagyhatalmi befolyási övezetekről szóló viták is újra aktuálissá váltak.