Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. február 24. 11:33 Vállalat, Világ

Fáj az orosz agresszió az OTP-nek, de az ukrán leánybank teljes elvesztése sem döntené be a csoportot

A magyar tőzsdei cégek részvényárfolyamai is megérezték a csütörtök hajnalban kezdődött széles körű orosz támadást Ukrajna ellen.

A cikk írásakor, nem sokkal 11 óra után

  • az OTP-részvények ára esett a legnagyobbat, az árfolyam csaknem 14 százalékos esés után 13 100 forintra csökkent.
  • De a Richter és a Mol árfolyama is 5-7 százalékkal esett, 7250 és 2400 forint magasságába.

Az elemzők szerint a leginkább az OTP érezheti meg az orosz támadás gazdasági hatásait, és a Mol reménykedhet a legkisebb veszteségben.

Megkeresésünkre az Ukrajnában és Oroszországban is leányvállalatokkal rendelkező OTP közölte, hogy az OTP Csoport egészének működése stabil, likviditási problémáik nincsenek. Azt írták, hogy mivel a OTP ukrán bankjának súlya az OTP Csoporton belül a profit terén kevesebb mint 10 százalék, még az a „teljesen valószínűtlen eset sem jelentene drámai tőkehelyzet-problémát, ha az egész ukrán bankot elveszítenénk”.

Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedéseket hoznak a kialakult helyzetre reagálva, azt írták, hogy folyamatosan elemzik az eseményeket és a havaria forgatókönyvek az éppen aktuális helyzetnek megfelelően lépnek életbe.

Ahol harci események vannak, a fiókokat nem nyitjuk ki. A készpénzellátás folyamatos, és az online szolgáltatásaink is megfelelően működnek, tudatosan törekszünk arra, hogy ez így is maradjon. Ahol a körülmények lehetővé teszik a biztonságos működést, ott folyamatos a fióki szolgáltatásunk is, és amíg ennek a feltételei adottak, a munkatársaink és az ügyfeleink biztonsági érdekeinek figyelembevételével ez fenn is tartjuk”

– írták.

Az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban azt írták, hogy annak a hatásai „még nehezen prognosztizálhatóak”.

Az érintett tőzsdei cégek közül a Richtert értük még el. Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs igazgatója kérdésünkre azt mondta, hogy Kijevben a cég leányvállatánál nagyjából 200 alkalmazottjuk dolgozik, többségében ukrán állampolgár. Egyedül a country manager magyar állampolgár, de visszahívásban nem gondolkodnak.

„A 2014-es konfliktuskor felére esett vissza a cég árbevétele Ukrajnában, több tényező, például a vásárlóerő csökkenése miatt. Valamekkora forgalomcsökkenésre ezért most is lehet számítani, de ennek mértéke nem megjósolható. Egy tőzsdei vállalat esetében a legnagyobb probléma a kiszámíthatatlanság, és ez abszolút fennáll most” – mondta. Az Oroszországgal szembeni szankciók kapcsán Beke Zsuzsa annyit jegyzett még meg, hogy a Richter arra számít, hogy azok a cég oroszországi tevékenységét nem fogják befolyásolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok győzhetnek a csatatéren, de mi lesz utána?Katonai értelemben most az a legnagyobb kérdés, hogy az ukrán hadsereg mennyire elszántan fog harcolni a nyomasztó haditechnikai fölényben lévő oroszokkal szemben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Mol Oroszország OTP Richter Gedeon tőzsde Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Hajdu Miklós
2023. november 24. 16:36 Vállalat

A Budapestre felhőkarcolót álmodó cég neve eddig nem hozott szerencsét Magyarországon

Nemrég még a kormány is idegenkedett a magas épületektől, most viszont nem toronyház, hanem valódi felhőkarcoló építéséről egyeztet.

Fontos

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.