Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. február 24. 11:33 Vállalat, Világ

Fáj az orosz agresszió az OTP-nek, de az ukrán leánybank teljes elvesztése sem döntené be a csoportot

A magyar tőzsdei cégek részvényárfolyamai is megérezték a csütörtök hajnalban kezdődött széles körű orosz támadást Ukrajna ellen.

A cikk írásakor, nem sokkal 11 óra után

  • az OTP-részvények ára esett a legnagyobbat, az árfolyam csaknem 14 százalékos esés után 13 100 forintra csökkent.
  • De a Richter és a Mol árfolyama is 5-7 százalékkal esett, 7250 és 2400 forint magasságába.

Az elemzők szerint a leginkább az OTP érezheti meg az orosz támadás gazdasági hatásait, és a Mol reménykedhet a legkisebb veszteségben.

Megkeresésünkre az Ukrajnában és Oroszországban is leányvállalatokkal rendelkező OTP közölte, hogy az OTP Csoport egészének működése stabil, likviditási problémáik nincsenek. Azt írták, hogy mivel a OTP ukrán bankjának súlya az OTP Csoporton belül a profit terén kevesebb mint 10 százalék, még az a „teljesen valószínűtlen eset sem jelentene drámai tőkehelyzet-problémát, ha az egész ukrán bankot elveszítenénk”.

Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedéseket hoznak a kialakult helyzetre reagálva, azt írták, hogy folyamatosan elemzik az eseményeket és a havaria forgatókönyvek az éppen aktuális helyzetnek megfelelően lépnek életbe.

Ahol harci események vannak, a fiókokat nem nyitjuk ki. A készpénzellátás folyamatos, és az online szolgáltatásaink is megfelelően működnek, tudatosan törekszünk arra, hogy ez így is maradjon. Ahol a körülmények lehetővé teszik a biztonságos működést, ott folyamatos a fióki szolgáltatásunk is, és amíg ennek a feltételei adottak, a munkatársaink és az ügyfeleink biztonsági érdekeinek figyelembevételével ez fenn is tartjuk”

– írták.

Az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban azt írták, hogy annak a hatásai „még nehezen prognosztizálhatóak”.

Az érintett tőzsdei cégek közül a Richtert értük még el. Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs igazgatója kérdésünkre azt mondta, hogy Kijevben a cég leányvállatánál nagyjából 200 alkalmazottjuk dolgozik, többségében ukrán állampolgár. Egyedül a country manager magyar állampolgár, de visszahívásban nem gondolkodnak.

„A 2014-es konfliktuskor felére esett vissza a cég árbevétele Ukrajnában, több tényező, például a vásárlóerő csökkenése miatt. Valamekkora forgalomcsökkenésre ezért most is lehet számítani, de ennek mértéke nem megjósolható. Egy tőzsdei vállalat esetében a legnagyobb probléma a kiszámíthatatlanság, és ez abszolút fennáll most” – mondta. Az Oroszországgal szembeni szankciók kapcsán Beke Zsuzsa annyit jegyzett még meg, hogy a Richter arra számít, hogy azok a cég oroszországi tevékenységét nem fogják befolyásolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok győzhetnek a csatatéren, de mi lesz utána?Katonai értelemben most az a legnagyobb kérdés, hogy az ukrán hadsereg mennyire elszántan fog harcolni a nyomasztó haditechnikai fölényben lévő oroszokkal szemben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Mol Oroszország OTP Richter Gedeon tőzsde Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.