Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. február 24. 11:33 Vállalat, Világ

Fáj az orosz agresszió az OTP-nek, de az ukrán leánybank teljes elvesztése sem döntené be a csoportot

A magyar tőzsdei cégek részvényárfolyamai is megérezték a csütörtök hajnalban kezdődött széles körű orosz támadást Ukrajna ellen.

A cikk írásakor, nem sokkal 11 óra után

  • az OTP-részvények ára esett a legnagyobbat, az árfolyam csaknem 14 százalékos esés után 13 100 forintra csökkent.
  • De a Richter és a Mol árfolyama is 5-7 százalékkal esett, 7250 és 2400 forint magasságába.

Az elemzők szerint a leginkább az OTP érezheti meg az orosz támadás gazdasági hatásait, és a Mol reménykedhet a legkisebb veszteségben.

Megkeresésünkre az Ukrajnában és Oroszországban is leányvállalatokkal rendelkező OTP közölte, hogy az OTP Csoport egészének működése stabil, likviditási problémáik nincsenek. Azt írták, hogy mivel a OTP ukrán bankjának súlya az OTP Csoporton belül a profit terén kevesebb mint 10 százalék, még az a „teljesen valószínűtlen eset sem jelentene drámai tőkehelyzet-problémát, ha az egész ukrán bankot elveszítenénk”.

Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedéseket hoznak a kialakult helyzetre reagálva, azt írták, hogy folyamatosan elemzik az eseményeket és a havaria forgatókönyvek az éppen aktuális helyzetnek megfelelően lépnek életbe.

Ahol harci események vannak, a fiókokat nem nyitjuk ki. A készpénzellátás folyamatos, és az online szolgáltatásaink is megfelelően működnek, tudatosan törekszünk arra, hogy ez így is maradjon. Ahol a körülmények lehetővé teszik a biztonságos működést, ott folyamatos a fióki szolgáltatásunk is, és amíg ennek a feltételei adottak, a munkatársaink és az ügyfeleink biztonsági érdekeinek figyelembevételével ez fenn is tartjuk”

– írták.

Az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban azt írták, hogy annak a hatásai „még nehezen prognosztizálhatóak”.

Az érintett tőzsdei cégek közül a Richtert értük még el. Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs igazgatója kérdésünkre azt mondta, hogy Kijevben a cég leányvállatánál nagyjából 200 alkalmazottjuk dolgozik, többségében ukrán állampolgár. Egyedül a country manager magyar állampolgár, de visszahívásban nem gondolkodnak.

„A 2014-es konfliktuskor felére esett vissza a cég árbevétele Ukrajnában, több tényező, például a vásárlóerő csökkenése miatt. Valamekkora forgalomcsökkenésre ezért most is lehet számítani, de ennek mértéke nem megjósolható. Egy tőzsdei vállalat esetében a legnagyobb probléma a kiszámíthatatlanság, és ez abszolút fennáll most” – mondta. Az Oroszországgal szembeni szankciók kapcsán Beke Zsuzsa annyit jegyzett még meg, hogy a Richter arra számít, hogy azok a cég oroszországi tevékenységét nem fogják befolyásolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok győzhetnek a csatatéren, de mi lesz utána?Katonai értelemben most az a legnagyobb kérdés, hogy az ukrán hadsereg mennyire elszántan fog harcolni a nyomasztó haditechnikai fölényben lévő oroszokkal szemben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Mol Oroszország OTP Richter Gedeon tőzsde Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.