Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Az adásvételről szóló megállapodást már alá is írták, de az ügylet lezárásához szükség van még az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyére, ezzel együtt a tranzakció márciusban zárulhat le a HCL közleménye szerint.

Bár a HCL közleménye a vételárat nem tartalmazza, az indiai tőzsdén (BSE) benyújtott tájékoztatóból kiderül, hogy teljesen készpénzes tranzakcióról van szó, a vételár pedig 42,5 millió dollár, jelenlegi árfolyamon több mint 13 milliárd forint.

A Starschemát 2006-ban alapította Csillag Péter és Földi Tamás, a magyarországi cég, a Starschema Kft. a legutóbbi elérhető adat szerint 179 főt foglalkoztat, de csoportszinten nagyobb, 200 feletti a létszám. A magyar cég 2020-ban 3,9 milliárd forint árbevételt és 454 millió forint adózott eredményt ért el. Legnagyobb tulajdonosa a PartnerControl adatbázisa szerint a Portfolion Regionális Magántőkealap 34 százalékkal, amelyet Földi Tamás és Csillag Péter követ, utóbbi magánszemélyként és egy vállalkozásán keresztül is tulajdonos.

Ahogy korábbi cégportrénkban írtuk, a Starschema tevékenysége messze nem csak programozásból áll: a kis- és nagyvállalatok is egyre több adatot gyűjtenek különböző rendszereikben, ami egyre csak gyűlik. Az ügyfeleknek az adatok konkrét üzleti döntésekhez történő felhasználásában segítenek, ha például hatékonyabbá akarják tenni a marketinget a bevétel növeléséhez, csökkenteni akarják a gyártási költségeket, vagy éppen a logisztikai folyamaton szeretnének megtakarítást elérni.

Ideális esetben az ügyfél pontosan tudja, hogy mit szeretne, de azért ez nem mindig van így, ezért egy iteratív tanácsadási folyamatra is szükség van, ahol a lehetőségeket és az elvárható eredményeket közelítik egymáshoz. Ha elkészülnek az elemzések, az adatmodellek, akkor meg kell tanítani a cégnek, hogyan kell ezeket a rendszereket működtetni, de egyre gyakrabban az üzemeltetést rájuk bízzák a cégek. Ez pedig igencsak előnyös, mert így a projektalapú fejlesztések mellett egy kiszámítható, folyamatos bevételi láb is kialakult.

A Starschema kezdetben úgy jutott megrendeléskehez, hogy az alapítókról tudták a korábbi megbízóik, hogy milyen típusú fejlesztéseknél, problémák megoldásánál számíthatnak rájuk. Nagy segítség volt az is, hogy a nagy multinacionális cégek hazai leányainak dolgozva eljutott a hírük ezeknél a cégeknél más országokba is, leginkább az Egyesült Államokba. Amikor a központban nem találtak egy-egy adatkezelési problémára megoldást, a magyarországi leányvállalatok be tudták őket ajánlani. A szájról-szájra ajánlás elég volt a kezdetben, de a gyors növekedéshez nem lett volna elegendő.

A marketing egy egyedi megoldását választották: szakmai blogot indítottak, ahol aktuális problémákra adtak konkrét válaszokat. Emellett konferenciákon, meetupokon vettek részt, hogy a szakmai közegben ismertté váljanak – egy-egy esemény kedvéért akár Amerikába is elutaztak. Ezek nagyon hatékonynak bizonyultak, az adatkezelési szakmai körökben gyorsan ismertté váltak. Több olyan eset volt, hogy egyszer csak csöngött a telefon, és egy amerikai cég informatikai vezetője kérte a segítségüket, mert találkozott egy megoldásukkal az interneten, amire éppen nekik is szükségük lett volna.

A növekedést 2018-ig organikusan, a nyereségből finanszírozta a cég. A nagy amerikai piacon azonban drága a terjeszkedés, egy sales szakember éves fizetése több százezer dollár. Az aktív piacépítéshez pedig több millió dollárra van szükség, ezért döntöttek külső forrás bevonása mellett. A Porfolion magántőkealap 2018 februárjában ötmillió dollár (1,4 milliárd forint) friss tőkét adott a cégnek.

Ez a befektetés ahhoz kellett, hogy 2018-ban egy San Franciscó-i céget meg tudjanak vásárolni, és Washingtonban irodát tudjanak nyitni. A személyes jelenlét ugyanis fontos ezeken a piacokon. De az is sokat segít, hogy nagyon jól hangzó a referencia listájuk: a Netflixnek és a Facebooknak is dolgoznak.

Közel három évvel ezelőtti cégportrénkat azzal zártuk, hogy nehéz előre látni, hogy mi lesz a céggel: szeretnék tovább folytatni a növekedést, de mivel már elérték a 10 millió dolláros bevételi határt, ezért egyre inkább felvásárlási célpontnak is tekinthetők. Akkor még nem foglalkoztak a havonta-kéthavonta beérkező ajánlatokkal, de a legutóbbira a jelek szerint már nem tudtak nemet mondani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan jól blogoltak a magyar fiatalok, hogy a Facebook és a Netflix is az ügyfelük lettA 13 éves Starschema Kft. még mindig startupokat megszégyenítő gyorsasággal növekszik, és az ütem fenntartása érdekében az Egyesült Államokban is terjeszkedik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat adatelemzés felvásárlás informatika Starschema Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.