Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. október 7. 18:58 Vállalat

Több mint havi 1,2 millió forintra és egy 3-as BMW-re tette az Aldi a pályakezdő vezetőinek fizetését

Több mint három éve írtunk arról, hogy az Aldi a kezdő diplomás regionális értékesítési vezetőknek milyen bért és juttatási csomagot ajánl. Akkor havi bruttó 812 ezer forinton húzták meg a belépő szintű fizetést, ami gyermektelen munkavállalóknál 540 ezres nettónak felelt meg. Az állás nem kis terheléssel és felelősséggel jár, hiszen a regionális vezetők 4-5 bolt üzletmenetét koordinálják,akár 150 dolgozó is tartozhat hozzájuk, és alapvetően nekik kell felelni azért, hogy a területen a lánc hozza az elvárt forgalmat. A csomag fő részét képezte három éve az Audi A4-es céges autó, illetve azzal is csábították a fiatal menedzser-jelölteket, hogy a kilencedik évtől kezdve a járandóságuk bruttó 1,3 millió forintra emelkedik.

A ma megtartott karriereseményén azonban az Aldi vezetői már azzal rukkoltak elő, hogy a belépő szintű vezetői bért (a 9 hónapos betanulás után) bruttó 1,2 millió forint fölé emelték, az Audit pedig 3-as BMW-re cserélték. Sőt, míg három éve még alapelvárás volt, hogy a jelentkezők szakirányú (vagy ahhoz közeli) felsőfokú végzettséget mutassanak fel, ma már ezt is enyhébben kezelik.

Az 1,2 millió forintos bruttó bér jelenleg 798 ezer forintos nettónak felel meg, ha a jelentkezőnek még nincs eltartott gyermeke. A legutóbbi mérések szerint a medián nettó bér a nyár végén Magyarországon 233 ezer forint volt, ez az az összeg, amelytől felfelé és lefelé is ugyanannyi ember fizetése található (vagyis ez nem az átlagbér, amely sokkal pontatlanabb, ha a fizetési skála közepét keressük).

A havi nettó 800 ezres fizetés tehát majdnem 3,5-szerese az országos középértéknek.

A kiskereskedelmet évek óta sújtja a munkaerőhiány, a szektorban kulcsfontosságú lesz ennek a nehézségnek a kezelése. A diszkont modellben működő három német gyökerű multi, az Aldi, a piacvezető Lidl és a Penny Market abból a szempontból előnyben lehet, hogy Magyarországon az utóbbi években egyértelműen ennek az üzlettípusnak nő leginkább a népszerűsége. A GfK piackutató nemrég közölt felmérése szerint a diszkontok részesedése a napi fogyasztási cikkek teljes forgalmán belül 2010-ben még csak 16 százalék volt, jelenleg már 30 százalék, 2024-re pedig elérheti a 34-36 százalékot.

A Lidl részben ennek is köszönheti, hogy tavalyi forgalmával átvette a piaci elsőséget a Tescótól, de a másik két diszkont is átlagon felüli növekedést mutatott fel.

A bolti dolgozókért folyó versenyben a láncokhoz nem tartozó kis üzletek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, mert bár a most bejelentett 1,2 millió forinton felüli kezdőfizetés természetesen csak a menedzserkarriert építőkre vonatkozik, az eladótérben dolgozók juttatásainál is előnyben vannak a nagy diszkontláncok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHavi nettó 540 ezret ad az Aldi azoknak a kezdőknek, akik nem is a pénz miatt mennek hozzáA cégnél eltöltött kilencedik évtől bruttó 1,3 millió forintra emelkedik a regionális vezetők fizetése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Aldi diszkont fizetés kiskereskedelem Lidl Penny Market Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.