Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 7. 14:38 Vállalat

Újabb autógyártó akarja abbahagyni a belső égésű modellek gyártását

Az 500-as képében a Fiat jelenleg egyetlen elektromos személyautót gyárt, de a cégvezetés elkötelezte magát, hogy 2030-ban már kizárólag elektromos kocsikat kínál majd a vevőknek.

A márka anyavállalata, a Stellantis által publikált dokumentum szerint – amely a Fiat-vezérigazgató Olivier Francois és Stefano Boeri építész beszélgetésének kivonata – az olasz autógyártó termékpalettáját 2025 és 2030 között fokozatosan az elektromos járművek felé tolják el, és végül nem is maradnak belső égésű motor által hajtottak. A menedzser hozzátette: az egyre olcsóbb akkumulátorokat kihasználva olyan gyorsan jönnek ki az új modellekkel, amennyire csak lehetséges.

Ez a fejlemény azért is figyelemre méltó, mert a Fiat-Chrysler finoman szólva nem járt élen az elektromos autózásban, csak úgy tudta elkerülni a túl magas flottaszintű károsanyag-kibocsátás miatti uniós büntetést, hogy kibocsátási krediteket vásárolt a Teslától. Miután azonban a Fiat-Chrysler egyesült az Opelt is magában foglaló Peugeot-Citroennel (PSA), megváltozott a helyzet. Az így létrejött Stellantisban immár házon belül van egy olyan alváz, amelyet az elektromos Opel Corsánál, Peugeot 208-asnál és DS 3 Crossbacknél is használnak, és amelyre a jövőben Fiatok is épülhetnek.

Ahogy a bejelentésről beszámoló golem.de emlékeztet, a Fiat már egészen hosszú sorba állt be azzal, hogy bejelentette a belső égésű modellek kivezetését. A Jaguar 2025-től akar csak elektromos autókat gyártani, a Volvo, valamint a BMW a Minivel 2030-at jelölte ki erre, míg a General Motors 2035-as dátumot tűzött ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég az autóipari jó hírek mögött is nagy bizonytalanság látszikA magyar járműgyártás meglehetősen kiszolgáltatott a külföldi vállalatoknak, miközben az ágazat hazai kézben lévő része nincs könnyű helyzetben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autógyártás autógyártó elektromos autó Fiat stellantis üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.