Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. február 18. 15:08 Vállalat, Világ

Állami programmal készíti fel a stratégiai cégeit kibertámadásokra és a kínai nyomulásra Csehország

Szimulációs gyakorlatokkal készíti fel az öt legnagyobb hadiipari cégét a jövőbeli potenciális kibertámadásokra Csehország. A terv szerint a jövőben a programot más iparágakra is kiterjesztenék annak érdekében, hogy az energetikában, IT-ben, egészségügyben és élelmiszeriparban is készen álljanak a cégeik a Kínából és Oroszországból érkező kibertámadásokra, az ellátási láncokban bekövetkező fennakadásokra, valamint kínai és orosz tulajdonszerzési próbálkozásokra.

A gyakorlatok során a cégek vezetői nemzetbiztonsági tanácsadókkal nézik át a potenciális veszélyforrásokat, és hogy az adott cégek miben lehetnek a leginkább sebezhetőek. Az állam ezen kívül workshopokat szervez a menedzsmentnek arról, hogy hogyan szúrják ki a nem preferált befektetők tulajdonszerzési próbálkozásait.

Az ilyen gyakorlatok annyira újszerűnek számítanak, hogy a Financial Times cikke szerint más NATO-tagállamok figyelmét is felkeltették, akik szeretnének felkészülni a fegyveres konfliktus és a békés viszonyok közé eső úgynevezett szürkezónás támadásokra, amik az utóbbi időszakban megszaporodtak. Ilyennek számított például a orosz hackerek beavatkozása a 2016-os amerikai kampányba.

Tomas Kopecny ipari együttműködésért felelős helyettes védelmi miniszter szerint azzal, hogy Kína az EU globális riválisává vált, az uniós ipar egyre nagyobb mértékben van kitéve a külföldi befektetők szellemi tulajdonjogok eltulajdonítására irányuló kísérleteinek, illetve a stratégiai fontosságú uniós cégek felvásárlására tett próbálkozásoknak.

A Financial Times a chipgyártással foglalkozó angol Imagination Technologies példáját hozza a kínai nyomulásra. Ezt a vállalatot 2017-ben vette meg egy kínai befektető, miután komoly pénzügyi problémai lettek a cégnek, de tavasszal a brit kormány licenc-kimenekítési manőverektől tartva közbelépett, amikor a kínaiak vezetőcseréket akartak végrehajtani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA technológiai hidegháború legforróbb területe lett a chipgyártásAmerika olyan területen támad, ahol komolyan visszavetheti Kína technológiai fejlődését - ám járulékos kárként saját techiparát is megsebezheti.

Kopecny szerint a kínai államtól nem független kínai befektetők kifejezetten a létfontosságú és stratégiai uniós technológiákat célozzák meg.

Ez egyértelműen csökkenti a mozgásterünket, hogy megvédjük magunkat, mivel olyan technológiákat vesztünk el, amik elengedhetetlenek biztonságpolitikai szempontból

– mondta.

Csehország az elmúlt időszakban több alkalommal is szenvedett el ilyen fajta támadásokat. Tavaly februárban Peking azzal fenyegette meg Csehországot, hogy a Kínában jelen lévő cseh cégek látják majd kárát a cseh felsőház elnöke tervezett tajvani látogatásának. Tavasszal, a koronavírus-járvány első napjaiban pedig több cseh kórházat is kibertámadás ért.

Finnországban és Svédországban már eléggé elterjedtek az ilyen jellegű képzések és gyakorlatok, ugyanakkor Csehország az első ország, amely kifejezetten stratégiai ágazatokban gondolkodva alakítja ki a védelmi stratégiáját. Kopecny azt is elmondta, hogy decemberben egy NATO-ülésen is bemutatta a kezdeményezést, és azóta több mint egy tucat, további részletek iránt érdeklődő ország részéről kapott megkeresést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb tízmilliárdos üzletet húzott be Tombor András cseh repülőgépgyáraTizenkét L-39NG kiképző repülőgép leszállításáról írt alá szerződést a gép fejlesztésében résztvevő vállalat és a vietnami védelmi minisztérium.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Csehország geopolitika kibertámadás Kína Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2023. szeptember 21. 04:34 Vállalat

Darabokban árulják az egyik legnagyobb magyar céget

Garázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 19:41 Közélet, Vállalat

Nem emelheti kedve szerint az új autó árát a kereskedő, amíg a vevő vár a szállításra

Sok esetben tisztességtelen volt az autókereskedők eddigi szerződési gyakorlata, amellyel a nehéz gazdasági helyzet ellen próbáltak védekezni.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 09:53 Vállalat, Világ

Kis e-autók gyártásával is méltányos profit mellett tudna versenyezni Kínával az európai járműipar

Európai gyártók is készíthetnének olyan olcsó e-autókat, mint a kínaiak, de egyelőre nem akarnak, és ez végzetes hiba lehet.

Fontos

Debreczeni Anna
2023. szeptember 21. 10:47 Világ

Külső nyomás vethet véget Ausztria semlegességi politikájának

Osztrák diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben terjed a nézet, hogy a semlegességre való hivatkozás mára elvesztette hitelességét.

Banyár József
2023. szeptember 20. 16:53 Élet

Egy feljavított német nyugdíjpontrendszerre van szükségünk!

Ettől még nem lenne tökéletes a nyugdíjrendszer, de kiszámíthatóbb biztosan.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 13:33 Élet, Közélet

Magyarország MotoGP futamot rendezhet, pedig az új pályát nem építette meg hozzá

A Hungaroring lenne a helyszín 2025-ben, Balatonfőkajáron pedig Superbike futamot rendeznének.