Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. február 18. 15:08 Vállalat, Világ

Állami programmal készíti fel a stratégiai cégeit kibertámadásokra és a kínai nyomulásra Csehország

Szimulációs gyakorlatokkal készíti fel az öt legnagyobb hadiipari cégét a jövőbeli potenciális kibertámadásokra Csehország. A terv szerint a jövőben a programot más iparágakra is kiterjesztenék annak érdekében, hogy az energetikában, IT-ben, egészségügyben és élelmiszeriparban is készen álljanak a cégeik a Kínából és Oroszországból érkező kibertámadásokra, az ellátási láncokban bekövetkező fennakadásokra, valamint kínai és orosz tulajdonszerzési próbálkozásokra.

A gyakorlatok során a cégek vezetői nemzetbiztonsági tanácsadókkal nézik át a potenciális veszélyforrásokat, és hogy az adott cégek miben lehetnek a leginkább sebezhetőek. Az állam ezen kívül workshopokat szervez a menedzsmentnek arról, hogy hogyan szúrják ki a nem preferált befektetők tulajdonszerzési próbálkozásait.

Az ilyen gyakorlatok annyira újszerűnek számítanak, hogy a Financial Times cikke szerint más NATO-tagállamok figyelmét is felkeltették, akik szeretnének felkészülni a fegyveres konfliktus és a békés viszonyok közé eső úgynevezett szürkezónás támadásokra, amik az utóbbi időszakban megszaporodtak. Ilyennek számított például a orosz hackerek beavatkozása a 2016-os amerikai kampányba.

Tomas Kopecny ipari együttműködésért felelős helyettes védelmi miniszter szerint azzal, hogy Kína az EU globális riválisává vált, az uniós ipar egyre nagyobb mértékben van kitéve a külföldi befektetők szellemi tulajdonjogok eltulajdonítására irányuló kísérleteinek, illetve a stratégiai fontosságú uniós cégek felvásárlására tett próbálkozásoknak.

A Financial Times a chipgyártással foglalkozó angol Imagination Technologies példáját hozza a kínai nyomulásra. Ezt a vállalatot 2017-ben vette meg egy kínai befektető, miután komoly pénzügyi problémai lettek a cégnek, de tavasszal a brit kormány licenc-kimenekítési manőverektől tartva közbelépett, amikor a kínaiak vezetőcseréket akartak végrehajtani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA technológiai hidegháború legforróbb területe lett a chipgyártásAmerika olyan területen támad, ahol komolyan visszavetheti Kína technológiai fejlődését - ám járulékos kárként saját techiparát is megsebezheti.

Kopecny szerint a kínai államtól nem független kínai befektetők kifejezetten a létfontosságú és stratégiai uniós technológiákat célozzák meg.

Ez egyértelműen csökkenti a mozgásterünket, hogy megvédjük magunkat, mivel olyan technológiákat vesztünk el, amik elengedhetetlenek biztonságpolitikai szempontból

– mondta.

Csehország az elmúlt időszakban több alkalommal is szenvedett el ilyen fajta támadásokat. Tavaly februárban Peking azzal fenyegette meg Csehországot, hogy a Kínában jelen lévő cseh cégek látják majd kárát a cseh felsőház elnöke tervezett tajvani látogatásának. Tavasszal, a koronavírus-járvány első napjaiban pedig több cseh kórházat is kibertámadás ért.

Finnországban és Svédországban már eléggé elterjedtek az ilyen jellegű képzések és gyakorlatok, ugyanakkor Csehország az első ország, amely kifejezetten stratégiai ágazatokban gondolkodva alakítja ki a védelmi stratégiáját. Kopecny azt is elmondta, hogy decemberben egy NATO-ülésen is bemutatta a kezdeményezést, és azóta több mint egy tucat, további részletek iránt érdeklődő ország részéről kapott megkeresést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb tízmilliárdos üzletet húzott be Tombor András cseh repülőgépgyáraTizenkét L-39NG kiképző repülőgép leszállításáról írt alá szerződést a gép fejlesztésében résztvevő vállalat és a vietnami védelmi minisztérium.

Vállalat Világ Csehország geopolitika kibertámadás Kína Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán Stubnya Bence
2021. szeptember 17. 06:44 Vállalat

Kozmetikázhatják a tízmilliárdos veszteséget, amit Mészáros Lőrinctől vállalt át az állam

Hatalmasat fordult idén az energiaszektor, és ennek köszönhetően nyár végén elkezdhetett nyereséget termelni az évek óta veszteséges Mátrai Erőmű.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 14:13 Vállalat

Bedobja a törölközőt a gyártó, amelynek oltásából félmilliót vett volna Magyarország

Nem kezdi el a gyártást a Curevac, de nem száll ki teljesen a piacból.

Jandó Zoltán
2021. szeptember 13. 13:42 Vállalat

Milliárdokat bukott egyetlen félidő alatt a Fradi

Az Európa Liga menetrendje és a jegyárak ismeretében már elég jól megbecsülhető, mennyi bevételtől esett el az FTC azzal, hogy a BL helyett az EL-ben indul.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 19. 07:11 Adat

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

Elvégeztük ugyanazt a nagy bevásárlást egy francia és egy magyar Lidlben, és az eredmény több szempontból is tanulságos lett.