Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. február 18. 15:08 Vállalat, Világ

Állami programmal készíti fel a stratégiai cégeit kibertámadásokra és a kínai nyomulásra Csehország

Szimulációs gyakorlatokkal készíti fel az öt legnagyobb hadiipari cégét a jövőbeli potenciális kibertámadásokra Csehország. A terv szerint a jövőben a programot más iparágakra is kiterjesztenék annak érdekében, hogy az energetikában, IT-ben, egészségügyben és élelmiszeriparban is készen álljanak a cégeik a Kínából és Oroszországból érkező kibertámadásokra, az ellátási láncokban bekövetkező fennakadásokra, valamint kínai és orosz tulajdonszerzési próbálkozásokra.

A gyakorlatok során a cégek vezetői nemzetbiztonsági tanácsadókkal nézik át a potenciális veszélyforrásokat, és hogy az adott cégek miben lehetnek a leginkább sebezhetőek. Az állam ezen kívül workshopokat szervez a menedzsmentnek arról, hogy hogyan szúrják ki a nem preferált befektetők tulajdonszerzési próbálkozásait.

Az ilyen gyakorlatok annyira újszerűnek számítanak, hogy a Financial Times cikke szerint más NATO-tagállamok figyelmét is felkeltették, akik szeretnének felkészülni a fegyveres konfliktus és a békés viszonyok közé eső úgynevezett szürkezónás támadásokra, amik az utóbbi időszakban megszaporodtak. Ilyennek számított például a orosz hackerek beavatkozása a 2016-os amerikai kampányba.

Tomas Kopecny ipari együttműködésért felelős helyettes védelmi miniszter szerint azzal, hogy Kína az EU globális riválisává vált, az uniós ipar egyre nagyobb mértékben van kitéve a külföldi befektetők szellemi tulajdonjogok eltulajdonítására irányuló kísérleteinek, illetve a stratégiai fontosságú uniós cégek felvásárlására tett próbálkozásoknak.

A Financial Times a chipgyártással foglalkozó angol Imagination Technologies példáját hozza a kínai nyomulásra. Ezt a vállalatot 2017-ben vette meg egy kínai befektető, miután komoly pénzügyi problémai lettek a cégnek, de tavasszal a brit kormány licenc-kimenekítési manőverektől tartva közbelépett, amikor a kínaiak vezetőcseréket akartak végrehajtani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA technológiai hidegháború legforróbb területe lett a chipgyártásAmerika olyan területen támad, ahol komolyan visszavetheti Kína technológiai fejlődését - ám járulékos kárként saját techiparát is megsebezheti.

Kopecny szerint a kínai államtól nem független kínai befektetők kifejezetten a létfontosságú és stratégiai uniós technológiákat célozzák meg.

Ez egyértelműen csökkenti a mozgásterünket, hogy megvédjük magunkat, mivel olyan technológiákat vesztünk el, amik elengedhetetlenek biztonságpolitikai szempontból

– mondta.

Csehország az elmúlt időszakban több alkalommal is szenvedett el ilyen fajta támadásokat. Tavaly februárban Peking azzal fenyegette meg Csehországot, hogy a Kínában jelen lévő cseh cégek látják majd kárát a cseh felsőház elnöke tervezett tajvani látogatásának. Tavasszal, a koronavírus-járvány első napjaiban pedig több cseh kórházat is kibertámadás ért.

Finnországban és Svédországban már eléggé elterjedtek az ilyen jellegű képzések és gyakorlatok, ugyanakkor Csehország az első ország, amely kifejezetten stratégiai ágazatokban gondolkodva alakítja ki a védelmi stratégiáját. Kopecny azt is elmondta, hogy decemberben egy NATO-ülésen is bemutatta a kezdeményezést, és azóta több mint egy tucat, további részletek iránt érdeklődő ország részéről kapott megkeresést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb tízmilliárdos üzletet húzott be Tombor András cseh repülőgépgyáraTizenkét L-39NG kiképző repülőgép leszállításáról írt alá szerződést a gép fejlesztésében résztvevő vállalat és a vietnami védelmi minisztérium.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Csehország geopolitika kibertámadás Kína Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.