Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 16. 12:05 Vállalat

Több tízmilliárdos üzletet húzott be Tombor András cseh repülőgépgyára

Tizenkét L-39NG kiképző repülőgép leszállításáról írt alá szerződést a gép fejlesztésében résztvevő vállalat és a vietnami védelmi minisztérium.

A hír magyar szempontból azért érdekes, mert a gyártó Aero Vodochody többségi tulajdonosa az idehaza gyakran Habony Árpád hitelezőjeként*Habony Árpád NAV-vizsgálatakor azt mondta, ő adott 20 millió forintos kölcsönt neki. emlegetett Tombor András kormányközeli üzletember, aki tavaly vette meg a vállalat 51 százalékát. A fennmaradó rész az Omnipol védelmi csoporté, cseh részről ők írták alá a szerződést Vietnammal.

A megállapodás szerint az egy repülőszázadnak megfelelő mennyiségű gépet 2023-2024-ben kell átadni a megrendelőnek. A csomag tartalmazza ezen kívül műszaki személyzet és pilóták képzését, alkatrészek, az üzemeltetéshez szükséges berendezések szállítását, továbbá logisztikai támogatást. Az üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra, a cseh sajtó szerint mindenesetre nagyságrendje koronában több milliárdos, így forintban több tízmilliárdos. (Egy cseh korona nagyjából 14 forint.) Ezzel ez a cseh hadiipar legnagyobb értékű szerződése az utóbbi néhány évben.

Vietnam sok évtizeden át használt csehszlovák gyártmányú repülőgépeket, elsősorban pilóták képzésére. Számos országhoz hasonlóan a legnagyobb sikert ott is az L-39 Albatrosz aratta, amelyet a maga korában sokan a világ legjobb sugárhajtású iskolagépének tartottak. Ebből több mint háromezret gyártottak a 60-as évek végétől kezdve 60 ország – köztük hazánk – számára. Mintegy 600 ma is repül, egyebek mellett légibemutató-kötelékekben.

Ahogy a neve is mutatja, az L-39NG ennek minden szempontból korszerűsített változata kisebb fogyasztással és nagyobb hatótávolsággal. Elődjéhez hasonlóan nemcsak kiképzésre alkalmas, hanem könnyű fegyverzettel ellátva harcászati feladatokra is.

Az új gépet mintegy tíz év alatt, több mint egymilliárd koronás befektetéssel fejlesztették ki. Az L-39NG tavaly ősszel szerezte meg a légi alkalmassági bizonyítványt, a vietnami előtt három megrendelés érkezett rá: egy amerikai cég 12-re, egy portugál 10-re írt alá szerződést. Ezek olyan légierők kiképzési programjában kapnak majd szerepet, amelyek együttműködnek ezekkel a vállalkozásokkal. Emellett pedig a szenegáli légierő is rendelt négy darabot könnyű harcászati kivitelben.

Tombor András tulajdonszerzése után idehaza felerősödtek azok az előtte is létező találgatások, hogy az L-39NG idővel a magyar légierő pilótáinak képzését is segítheti. Erről egyelőre nem született döntés, de tavaly ősszel Kecskeméten magyar pilótáknak is bemutatták a gépet, és néhányan repültek is vele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsődközelben van a világ egyik legrégebbi, idehaza is jól ismert légitársaságaHa nem kap segítséget az államtól a fizetési moratórium február végi lejártáig, fizetésképtelenné válik a CSA cseh légitársaság a tulajdonosai szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Csehország hadiipar repülőgép tombor andrás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.