Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 16. 12:05 Vállalat

Több tízmilliárdos üzletet húzott be Tombor András cseh repülőgépgyára

Tizenkét L-39NG kiképző repülőgép leszállításáról írt alá szerződést a gép fejlesztésében résztvevő vállalat és a vietnami védelmi minisztérium.

A hír magyar szempontból azért érdekes, mert a gyártó Aero Vodochody többségi tulajdonosa az idehaza gyakran Habony Árpád hitelezőjeként*Habony Árpád NAV-vizsgálatakor azt mondta, ő adott 20 millió forintos kölcsönt neki. emlegetett Tombor András kormányközeli üzletember, aki tavaly vette meg a vállalat 51 százalékát. A fennmaradó rész az Omnipol védelmi csoporté, cseh részről ők írták alá a szerződést Vietnammal.

A megállapodás szerint az egy repülőszázadnak megfelelő mennyiségű gépet 2023-2024-ben kell átadni a megrendelőnek. A csomag tartalmazza ezen kívül műszaki személyzet és pilóták képzését, alkatrészek, az üzemeltetéshez szükséges berendezések szállítását, továbbá logisztikai támogatást. Az üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra, a cseh sajtó szerint mindenesetre nagyságrendje koronában több milliárdos, így forintban több tízmilliárdos. (Egy cseh korona nagyjából 14 forint.) Ezzel ez a cseh hadiipar legnagyobb értékű szerződése az utóbbi néhány évben.

Vietnam sok évtizeden át használt csehszlovák gyártmányú repülőgépeket, elsősorban pilóták képzésére. Számos országhoz hasonlóan a legnagyobb sikert ott is az L-39 Albatrosz aratta, amelyet a maga korában sokan a világ legjobb sugárhajtású iskolagépének tartottak. Ebből több mint háromezret gyártottak a 60-as évek végétől kezdve 60 ország – köztük hazánk – számára. Mintegy 600 ma is repül, egyebek mellett légibemutató-kötelékekben.

Ahogy a neve is mutatja, az L-39NG ennek minden szempontból korszerűsített változata kisebb fogyasztással és nagyobb hatótávolsággal. Elődjéhez hasonlóan nemcsak kiképzésre alkalmas, hanem könnyű fegyverzettel ellátva harcászati feladatokra is.

Az új gépet mintegy tíz év alatt, több mint egymilliárd koronás befektetéssel fejlesztették ki. Az L-39NG tavaly ősszel szerezte meg a légi alkalmassági bizonyítványt, a vietnami előtt három megrendelés érkezett rá: egy amerikai cég 12-re, egy portugál 10-re írt alá szerződést. Ezek olyan légierők kiképzési programjában kapnak majd szerepet, amelyek együttműködnek ezekkel a vállalkozásokkal. Emellett pedig a szenegáli légierő is rendelt négy darabot könnyű harcászati kivitelben.

Tombor András tulajdonszerzése után idehaza felerősödtek azok az előtte is létező találgatások, hogy az L-39NG idővel a magyar légierő pilótáinak képzését is segítheti. Erről egyelőre nem született döntés, de tavaly ősszel Kecskeméten magyar pilótáknak is bemutatták a gépet, és néhányan repültek is vele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsődközelben van a világ egyik legrégebbi, idehaza is jól ismert légitársaságaHa nem kap segítséget az államtól a fizetési moratórium február végi lejártáig, fizetésképtelenné válik a CSA cseh légitársaság a tulajdonosai szerint.

Vállalat Csehország hadiipar repülőgép tombor andrás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2021. május 14. 14:36 Vállalat

16 milliárdos fizetését magyarázza a Netpincér anyacégének vezére

A német tőzsdén jegyzett vállalatok vezetői közül tavaly a második legnagyobb javadalmazást kapta a Delivery Hero alapító-vezérigazgatója.

Bucsky Péter
2021. május 12. 06:50 Vállalat

Egyre nagyobb az IKEA fölénye, a bútorra költött forintok negyede a cégnél landol

Egész Európát letarolta a svéd gyökerű bútorforgalmazó, de Magyarországon páratlanul magas a piaci részesedése.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Fontos

Kasnyik Márton
2021. május 16. 07:34 Pénz

A kriptovilág megérkezett a teljes nihilizmushoz, és ez meggyorsíthatja a bukását

Elon Musk esete a dogecoinnal és a bitcoinnal jól bemutatja, hogyan uralja a nyers manipuláció a kriptopiacot. De ha megérkezik az állam, mindennek gyorsan vége szakadhat.

Debreczeni Anna
2021. május 15. 16:20 Élet

Az alulról, hálózatosan szerveződő művészeti társulások ideje jöhet el

Globálisan is van egy kiábrándultság a művészeti finanszírozás klasszikus intézményrendszeréből - mondja a most zajló harmadik budapesti OFF Biennálé képzőművészeti eseménysorozat társkurátora és vezetője.

Bucsky Péter
2021. május 15. 06:58 Podcast

Egyre hatékonyabb technológiával éljük fel egyre jobban a természeti erőforrásokat

G7 Podcast! Az ember által okozott egyik negatív környezeti hatás csökkentése együtt jár a másik hatás növelésével, ezért Dombi Mihály szerint újra kéne gondolnunk az alapvető infrastruktúrákhoz való viszonyulásunkat.