Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 16. 12:05 Vállalat

Több tízmilliárdos üzletet húzott be Tombor András cseh repülőgépgyára

Tizenkét L-39NG kiképző repülőgép leszállításáról írt alá szerződést a gép fejlesztésében résztvevő vállalat és a vietnami védelmi minisztérium.

A hír magyar szempontból azért érdekes, mert a gyártó Aero Vodochody többségi tulajdonosa az idehaza gyakran Habony Árpád hitelezőjeként*Habony Árpád NAV-vizsgálatakor azt mondta, ő adott 20 millió forintos kölcsönt neki. emlegetett Tombor András kormányközeli üzletember, aki tavaly vette meg a vállalat 51 százalékát. A fennmaradó rész az Omnipol védelmi csoporté, cseh részről ők írták alá a szerződést Vietnammal.

A megállapodás szerint az egy repülőszázadnak megfelelő mennyiségű gépet 2023-2024-ben kell átadni a megrendelőnek. A csomag tartalmazza ezen kívül műszaki személyzet és pilóták képzését, alkatrészek, az üzemeltetéshez szükséges berendezések szállítását, továbbá logisztikai támogatást. Az üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra, a cseh sajtó szerint mindenesetre nagyságrendje koronában több milliárdos, így forintban több tízmilliárdos. (Egy cseh korona nagyjából 14 forint.) Ezzel ez a cseh hadiipar legnagyobb értékű szerződése az utóbbi néhány évben.

Vietnam sok évtizeden át használt csehszlovák gyártmányú repülőgépeket, elsősorban pilóták képzésére. Számos országhoz hasonlóan a legnagyobb sikert ott is az L-39 Albatrosz aratta, amelyet a maga korában sokan a világ legjobb sugárhajtású iskolagépének tartottak. Ebből több mint háromezret gyártottak a 60-as évek végétől kezdve 60 ország – köztük hazánk – számára. Mintegy 600 ma is repül, egyebek mellett légibemutató-kötelékekben.

Ahogy a neve is mutatja, az L-39NG ennek minden szempontból korszerűsített változata kisebb fogyasztással és nagyobb hatótávolsággal. Elődjéhez hasonlóan nemcsak kiképzésre alkalmas, hanem könnyű fegyverzettel ellátva harcászati feladatokra is.

Az új gépet mintegy tíz év alatt, több mint egymilliárd koronás befektetéssel fejlesztették ki. Az L-39NG tavaly ősszel szerezte meg a légi alkalmassági bizonyítványt, a vietnami előtt három megrendelés érkezett rá: egy amerikai cég 12-re, egy portugál 10-re írt alá szerződést. Ezek olyan légierők kiképzési programjában kapnak majd szerepet, amelyek együttműködnek ezekkel a vállalkozásokkal. Emellett pedig a szenegáli légierő is rendelt négy darabot könnyű harcászati kivitelben.

Tombor András tulajdonszerzése után idehaza felerősödtek azok az előtte is létező találgatások, hogy az L-39NG idővel a magyar légierő pilótáinak képzését is segítheti. Erről egyelőre nem született döntés, de tavaly ősszel Kecskeméten magyar pilótáknak is bemutatták a gépet, és néhányan repültek is vele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsődközelben van a világ egyik legrégebbi, idehaza is jól ismert légitársaságaHa nem kap segítséget az államtól a fizetési moratórium február végi lejártáig, fizetésképtelenné válik a CSA cseh légitársaság a tulajdonosai szerint.

Vállalat Csehország hadiipar repülőgép tombor andrás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2021. február 26. 09:13 Vállalat

A csehek nagyon közel kerültek a Malév-szindrómához

A patinás nemzeti légitársaság, a CSA már csak akkor szállhat le Prágában, ha előre fizet, a csőd valószínűnek tűnik.

Fabók Bálint
2021. február 26. 06:06 Vállalat

A legnagyobb csongrádi cég sztrájkolói azt mondják, megszakadnak a munkában

Lemaradó fizetések, autóipari lassulás, kizsigerelt dolgozók és megnyirbált jogosultságok is szerepet játszanak abban, hogy sztrájkolnak a Continental makói gyáránál.

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 16:55 Vállalat

A műanyagmentes drogéria csak egy álom, de közelíthetünk hozzá

Melyik fontosabb, a profit vagy a környezetvédelem, és szappannal mosakodjunk vagy tusfürdővel? Válaszol a Procter&Gamble, a világ egyik legnagyobb fmcg cégének k+f kommunikációs vezetője.

Fontos

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.