Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 12. 11:15 Vállalat

Nem a koronavírus-oltás miatt megy jól az AstraZenecának

“Annak ellenére, hogy a világjárvány jelentős hatással volt a piacra, az éves bevételünk kétszámjegyű növekedést ért el” – mondta Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója, amikor a 2020-as pénzügyi eredményeket kommentálta. A megfogalmazás ezúttal fontos: a cég bevétele nem “annak köszönhetően” nőtt, hogy világjárvány van, hanem “annak ellenére”.

A társaság 2020-as pénzügyi teljesítményét ugyanis a koronavírus-oltás eleve nem befolyásolta, hiszen annak értékesítése csak az év legvégén kezdődhetett el, de egyelőre egyébként sem keres rajta a cég, mert önköltségi áron értékesíti a vakcinát.

A cég 26,6 milliárd dollár árbevételt ért el 2020-ban, és ez 10 százalékos éves növekedésnek felel meg. A 26,6 milliárdból 11,4 milliárd, azaz a teljes bevétel 43 százaléka az onkológiai gyógyszerek értékesítéséből származott, ez a szegmens 24 százalékkal bővült.

Az AstraZeneca a koronavírus-oltással kapcsolatban azt vállalta, hogy az önköltségi árat a világjárvány végéig megtartja. Az azonban nem egyértelmű, hogy pontosan milyen feltételek teljesülésekor jelenti majd ki a cég, hogy álláspontja szerint vége van a pandémiának, és elkezdheti profittal árulni a készítményt.

Az AstraZeneca oltását az Európai Unió gyógyszerügynöksége is engedélyezte, Magyarországon is oltanak már vele, de számos országban egy bizonyos kor (60-65 év) felett nem használják, mert a klinikai tesztekből erre a korosztályra kinyerhető adatok mennyiségét nem tartják megfelelőnek. Bár a WHO szakmai véleménye szerint a vakcinával be lehet oltani az időseket is, Magyarországon egyelőre csak a 60 év alatti krónikus betegeknek kezdték el adni az oltást.

Egy kis merítésű dél-afrikai vizsgálat szerint az oltás a Dél-Afrikából indult mutáció ellen kevésbé hatásos (az eredményeket még további vizsgálatoknak kell követniük), de a betegség súlyosabb lefolyása így is megelőzhető vele. A cég most azt mondja, hogy már dolgozik a különböző mutációk ellen egyaránt védő vakcinán, de ezt csak 2021 őszére ígéri.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet nyereséget elérni egy 3 dolláros koronavírus-oltáson?Rengeteg pénz emészt fel a fejlesztés, és mégis lesznek 1000 forint alatt elérhető oltások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyiségi áttörést hozhat az AstraZeneca oltásaOlcsóbb és sima hűtőben szállítható a vakcina, amelynek beadását az Egyesült Királyságban elkezdték.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat AstraZeneca bevétel eredmény gyógyszer koronavírus oltás rák Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.