Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 12. 11:15 Vállalat

Nem a koronavírus-oltás miatt megy jól az AstraZenecának

“Annak ellenére, hogy a világjárvány jelentős hatással volt a piacra, az éves bevételünk kétszámjegyű növekedést ért el” – mondta Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója, amikor a 2020-as pénzügyi eredményeket kommentálta. A megfogalmazás ezúttal fontos: a cég bevétele nem “annak köszönhetően” nőtt, hogy világjárvány van, hanem “annak ellenére”.

A társaság 2020-as pénzügyi teljesítményét ugyanis a koronavírus-oltás eleve nem befolyásolta, hiszen annak értékesítése csak az év legvégén kezdődhetett el, de egyelőre egyébként sem keres rajta a cég, mert önköltségi áron értékesíti a vakcinát.

A cég 26,6 milliárd dollár árbevételt ért el 2020-ban, és ez 10 százalékos éves növekedésnek felel meg. A 26,6 milliárdból 11,4 milliárd, azaz a teljes bevétel 43 százaléka az onkológiai gyógyszerek értékesítéséből származott, ez a szegmens 24 százalékkal bővült.

Az AstraZeneca a koronavírus-oltással kapcsolatban azt vállalta, hogy az önköltségi árat a világjárvány végéig megtartja. Az azonban nem egyértelmű, hogy pontosan milyen feltételek teljesülésekor jelenti majd ki a cég, hogy álláspontja szerint vége van a pandémiának, és elkezdheti profittal árulni a készítményt.

Az AstraZeneca oltását az Európai Unió gyógyszerügynöksége is engedélyezte, Magyarországon is oltanak már vele, de számos országban egy bizonyos kor (60-65 év) felett nem használják, mert a klinikai tesztekből erre a korosztályra kinyerhető adatok mennyiségét nem tartják megfelelőnek. Bár a WHO szakmai véleménye szerint a vakcinával be lehet oltani az időseket is, Magyarországon egyelőre csak a 60 év alatti krónikus betegeknek kezdték el adni az oltást.

Egy kis merítésű dél-afrikai vizsgálat szerint az oltás a Dél-Afrikából indult mutáció ellen kevésbé hatásos (az eredményeket még további vizsgálatoknak kell követniük), de a betegség súlyosabb lefolyása így is megelőzhető vele. A cég most azt mondja, hogy már dolgozik a különböző mutációk ellen egyaránt védő vakcinán, de ezt csak 2021 őszére ígéri.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet nyereséget elérni egy 3 dolláros koronavírus-oltáson?Rengeteg pénz emészt fel a fejlesztés, és mégis lesznek 1000 forint alatt elérhető oltások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyiségi áttörést hozhat az AstraZeneca oltásaOlcsóbb és sima hűtőben szállítható a vakcina, amelynek beadását az Egyesült Királyságban elkezdték.

Vállalat AstraZeneca bevétel eredmény gyógyszer koronavírus oltás rák Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2022. október 5. 12:51 Vállalat

Új konkurenciát kaptak a nagy drogériák, a Kifli.hu után újabb cseh szereplő érkezett a magyar piacra

A Pilulka leginkább egy drogéria áruválasztékát fedi le, a raktárbázisa pedig Szlovákiában van.

Jandó Zoltán
2022. október 4. 15:57 Vállalat

Két év alatt 35 milliárdnyi profitot hozott az állami megrendelésekkel kitömött takarítócég

A B+N Zrt. felfutása valószínűleg semmi máshoz nem mérhető, még Mészáros Lőrinc birodalmának zászlóshajója, sem fejlődött ilyen ütemben.

Bucsky Péter
2022. szeptember 29. 04:34 Adat, Vállalat

Tíz év alatt eltűnnek az országból az ütött-kopott vonatok, ha folytatódnak a beszerzések

A legutóbb bejelentett vásárlások költsége az 500 milliárdot közelítheti, de ha minden selejtezésre érett eszközt lecserélnének, nagyjából még háromszor ennyire lenne szükség.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. október 6. 11:47 Közélet

A zaporizzsjai erőmű körül dúló harcok megmutatták az atomerőművekkel kapcsolatos legnagyobb dilemmát

A fosszilis üzemanyagárak növekedésével megnőtt az atomenergia vonzereje, ugyanakkor Zaporizzsja esete jól mutatja, hogy a reaktorok mennyire kitettek a háborús fenyegetésnek.

Pálos Máté
2022. október 5. 16:48 Közélet

Egy dolog, hogy elértéktelenedett a bérük, de össze is omlott az oktatás körülöttük

Bár a tanárbéreket még 2014-ben fagyasztotta be a kormány, évtizedes tendenciák jutottak el nagyjából mostanra arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút, ahol már nincs veszítenivaló. 

Avatar
2022. október 5. 10:35 Világ

Tálib Afganisztán: lehet (nemzet)gazdaságot építeni gránátalmára és görögdinnyére?

Interjú a régi-új iszlamista rezsim működéséről, a nem ok nélkül a „birodalmak temetőjének” becézett ország jelenéről és jövőjéről, az afgánok előtt álló gazdasági lehetőségről Dr. Wagner Péterrel a HOLDBLOG-on.