Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetem végeztével a szaktársak jellemzően követik egymást az első munkahelyeikre, vagyis, ahogy Ilyés Virág és Sebők Anna fogalmaznak tanulmányukban, az abszolválást követően

az állást keresők kimutathatóan nagyobb valószínűséggel nyernek felvételt olyan munkahelyekre, ahol egykori szaktársuk dolgozik.

A szaktársi kapcsolatok az elhelyezkedési esélyek mellett a munkahely minőségére is kedvező hatással vannak, magasabb bérre és pozícióra számíthatnak azok a fiatalok, akik társaikat követve kerülnek egy céghez.

Igaz, a kutatók a hallgatótársak közötti tényleges segítségnyújtást nem tudták megfigyelni, azonban az adminisztratív adatok alapján is valószínűsíthető, hogy az együtt végző fiatalok a munkaerőpiacon is összetartanak. A szaktársi hatás néhány területet kivéve – ilyen az orvos- és egészségtudomány, illetve a sporttudomány – mindenféle képzésben látványos, kiváltképp a természet- és államtudományi, valamint az informatikai szakoknál. Az eredmények arra is rámutatnak, hogy a szaktársi segítség leginkább évfolyamokon belül érvényesül, de a szomszédos évfolyamokra járók is jócskán tudják befolyásolni a hallgatók munkaerőpiaci kilátásait.

Az egyéni kapcsolatok pozitív szerepe a munkahelyek tartósságában is kimutatható, a szaktársak ugyanis hosszabb távon is hatással lehetnek egymás karrierjére. Ugyanakkor a szerzők felhívják a figyelmet a céges szelekció jelentőségére is: a végzettek olyan vállalatoknál igyekeznek elhelyezkedni, ahol a pályakezdők számára eleve kedvezőbbek a bér- és a munkafeltételek. Egymás segítése tehát nem feltétlenül a munkahelyeken való beajánlások útján valósulhat meg, hanem a jó és rossz vállalati tapasztalatok megosztásával is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat egyetemisták kapcsolathálózat munkaerőpiac munkakeresés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.