Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. március 4. 06:51 Vállalat

Tömegesen mondják le a budapesti szállásfoglalásokat a koronavírus miatt

Az elmúlt egy hétben rengetegen mondták le szállásfoglalásaikat, és jelen állás szerint fele annyi vendég érkezhet márciusban, mint tavaly ilyenkor – érzékeltette egy budapesti szállásadó munkatársa saját tapasztalata alapján, hogy milyen hatása lehet a koronavírus terjedésének a magyarországi szállodaiparra.

A szálláskezeléssel foglalkozó Diamond Residence nagyjából hatvan lakást ad ki Budapesten. Már akkor nagyjából harminc százalékkal csökkent a kihasználtságuk, amikor a kínai és a dél-koreai vendégeik visszamondták a foglalásukat a koronavírus ázsiai terjedése miatt. Miután pedig bő egy hete Európában elsőként Észak-Olaszországban is jelentős gócpont alakult ki, elkezdek érkezni a lemondások a nyugat-európai utazóktól is.

“Az olasz vendégek nagyjából hatvan százaléka mondta vissza a foglalást, de sok visszamondás jön Angliából és Spanyolországból is” – mondta a szálláshely munkatársa. A cég üzleti modellje szerint nagyjából 25 százalékos jutalékért cserébe adják ki főbérlők lakásait. “Ez az üzlet a bérlőkre épül, és ők is tisztában vannak azzal, hogy ha nincs turista, akkor nincs bevétel” – mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIndokolt a hisztéria az új koronavírus miatt?G7 Podcast! Vendégünk Marton Péter biztonságpolitikai szakértő, akivel a vírusról elérhető információkat és az egyes országok járványellenes intézkedéseit beszéljük végig.

Hasonló tapasztalatai vannak a Budapesten három négycsillagos szállodát működtető Zeina Hotelsnek. Már februári tervüket sem sikerült teljesíteniük, és márciusra is folyamatosak a lemondások a koronavírusra hivatkozva. Mint írták, elsősorban a Távol-Keletről és Olaszországból érkeznek a lemondások, de “sajnos már az amerikai és egyéb európai területekről is egyre több az ilyen tapasztalat”.

Reménykednek abban, hogy a visszaesés csak a márciusi és áprilisi hónapokat érinti, mivel “jelenleg sajnos több a lemondás, mint a bejövő szobafoglalások száma”. A magasabb minőségű szállásokat különösen érzékenyen érinti a vírus terjedése, mivel az üzleti utak a legérzékenyebb terület.

A Gellért-hegy, az Erzsébet híd, a budai Vár, a Mátyás-templom és a Halászbástya Budapesten. Fotó: Mohai Balázs/MTI

Számos globális óriásvállalat megtiltotta a nemzetközi utazásokat, Nyugat-Európában sorra halasztják el a jelentős nemzetközi vásárokat és konferenciákat, az apadó kereslet miatt például a Lufthansa 25 százalékkal csökkentette a rövidtávú járatait. A turizmus az egyik legjelentősebb gazdasági ágazat, és a 2001-es amerikai amerikai terrortámadás óta a mostani lehet a legválságosabb időszaka.

Az általam megkeresett magyarországi szálláshelyeknek eddig eltérő tapasztalatai vannak a koronavírus hatásairól, nem mindenkire jellemző a cikk elején említett jelentős visszaesés. A kisebb apartmanos cégeket, hosteleket vagy vidéki szálláshelyeket eddig a jelek szerint kevésbé érintette a visszaesés. Bár ebben annak is lehet szerepe, hogy nagyon friss a változás, különösen az elmúlt egy hétben szaporodtak meg a lemondások.

“Február utolsó heteire is voltak visszamondások, de annyira nem volt durva” – mondta Novák Viktor, a szálláshelyek árazásának optimalizálásával foglalkozó Rate Republic alapítója, aki több hostel bevételét is kezeli. Szerinte márciusban már jelentős, 20-25 százalékos forgalomcsökkenés várható az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, az április foglalásokon azonban egyelőre nem látszik csökkenés. “Lehetne rosszabb is, volt már rosszabb is” – mondta.

Három kisebb-nagyobb apartmankiadással foglalkozó céggel is beszéltem. Egyelőre nem igazán éreznek visszaesést, közülük többen is azt mondták, hogy a február valamivel még erősebb is volt az előző évhez képest. Náluk is vannak lemondások, főleg az elmúlt egy héten, de érdemben ez még nem befolyásolta a forgalmukat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖrökre velünk maradhat az új koronavírusKínai kutatók szerint a vírusnak az ebolához és a HIV-hez hasonló tulajdonságai vannak.

A legkevésbé érintettek a vidéki szálláshelyek, amelyek vendégei jellemzően belföldről vagy a régiós országoktól érkeznek. A tiszafüredi Tisza Balneum Hotel azt írta, hogy fő vendégkörük magyar, így nem tapasztalnak a megszokottnál több lemondást. A siófoki Hotel Yacht ugyan kapott lemondásokat márciusra, de még nem egyértelmű, hogy hogyan alakul a kihasználtságuk az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

A Magyarországon 18 szállodát üzemeltető Hotel & More tulajdonosa, Klemm Balázs azt mondta, hogy a belföldi turizmusban nincs csökkenés, a vidéki szállodáiknál egyáltalán nem érezhető a koronavírus hatása. Egyetlen budapesti szállodájuknál azonban más fővárosi hotelekhez hasonlóan jelentős a visszaesés, márciusra ötven százalékkal kevesebb forgalommal számolnak. “Sok előfoglalást mondtak le, főleg kínai és koreai csoportok. Emiatt már az áprilisi csoportok is elkezdtek visszaesni” – mondta Klemm.

Számos jelentős szállodaláncot és a Szállodaszövetséget (MSZÉSZ) is megkerestem, de egyedül a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels válaszolt, amely Magyarországon és külföldön összesen 26 szállodát üzemeltet (ebből Budapesten kettőt). Azt írták, hogy ugyan előfordultak lemondások, de pánikhangulatra utaló jeleket nem látnak, a foglalási hajlandóságban jelentős visszaesést nem tapasztaltak. “Február utolsó hetének szobafoglaltsága a tavalyi év felett zárt. A márciusi hónap foglalásai minimálisan a tavalyi év hasonló időszaka alatt vannak, viszont április hónap közel 3 százalékkal fölötte” – írták.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Budapest koronavírus szállás szálloda turizmus vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.