Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. február 12. 16:19 Élet, Vállalat

Hatvan százalékkal nőhet a munkanélküliség a gyárbezárás miatt Ózdon

A nyilvántartott álláskeresők száma Ózdon 60, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3,5 százalékkal nőhet meg abban a szélsőséges esetben, ha az ABB keddi bejelentése alapján munkáját év végéig elveszítő nagyjából 1200 munkavállaló közül senki nem tudna elhelyezkedni.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján decemberben 2009 ózdi keresett állást, az egész megyében pedig nagyjából 34 ezren kerestek munkát. A leépítés hatására Ózdon 13,7 százalékra nőne a jelenlegi 8,58 százalékról a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez képest.

Az Ózdon főként főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyártó svájci multi által bejelentett leépítés nagyságrendileg az Electrolux jászberényi leépítéséhez hasonlítható, az álláskeresők arányában mindenkét megye a munkaerő-piaci helyzetből szerencsétlenebbek közé tartozik, bár Borsod-Abaúj-Zemplénben még rosszabb is a helyzet, mint Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz első dominó lehet az Electrolux 800 fős leépítéseNem meglepő az adatok tükrében, hogy az Electrolux a létszámleépítés mellett döntött. Ha a közeljövőben több hasonló bejelentést hallunk majd, sajnos akkor sem lesz okunk csodálkozni.

Nagy csapás ez tehát a városnak, ami a Janiczak Dávid ózdi polgármester Facebook-oldalán a bezárásról szóló hír alatt kommentelő ózdiak véleményeinek hangvételén is érezhető. Az ózdiak kommentjei alapján egyébként már régebb óta pletykálták a városban, hogy bajok vannak az ABB gyárával, és a GE már eleve ezért adta el a gyárat 2018-ban az ABB-nek (bár ez egy nemzetközi tranzakció volt, vagyis nem csak a magyar egységet érintette). Janiczak közleménye alapján maga is meglepődött a hír hallatán, ugyanis három hónappal ezelőtt még a cégvezetéssel folytatott egyeztetés alapján közleményben cáfolta azokat a pletykákat, amik leépítésekről szóltak.

Igaz ugyanakkor, hogy a cég november elején azt is jelezte, hogy „az üzleti környezet az utóbbi időben a szokásosnál is kiszámíthatatlanabbá vált, ami megnehezíti a pontos előrejelzést”, és hogy emiatt az ózdi gyárban is nagyobb fluktuációra számítanak a termelés mennyiségében. A cég keddi közleménye szerint a legrosszabb forgatókönyv valósult meg, eszerint ugyanis az ózdi gyár termelési volumene folyamatosan csökken, és hamarosan elér egy olyan szintet, ahol már nem lehet gazdaságosan folytatni a gyártást.

A városi pletykáknak az alapján mindenképpen volt valami alapja, hogy a nyilvános cégadatok alapján a gyárban dolgozók létszáma gyakorlatilag megállás nélkül minden hónapban csökkent, amióta az ABB átvette a gyár üzemeltetését.

Az ábrán látszik, hogy másfél év alatt nagyjából 200 fővel csökkent a létszám, így tavaly decemberben már csak kicsivel több mint 1200 ember dolgozott az üzemben. A cég beszámolója alapján ebből a többség, nagyjából 1000 fő fizikai munkát végzett.

Az ABB közleményben azt is jelezte, hogy az elbocsátott dolgozóknak támogatást kíván nyújtani, kérdésünkre ugyanakkor nem árulták el, hogy pontosan hány embert érintene ez, és hogy pénzbeli kompenzációról, esetleg átképzésről lenne-e szó. Azt írták, a vállalat szorosan együttműködik majd a munkaügyi hivatallal, hogy segítse dolgozóinak elhelyezkedését az ABB valamelyik másik magyarországi telephelyén vagy a térség más vállalatainál, illetve hogy támogassa a szakmai átképzéseket, vagy akár a saját vállalkozások indítását. A vállalat tervei szerint véglegesen 2020 végén áll le az ózdi üzem működése.

A helyiek közül többen is felvetették, hogy a munkájukat elvesztők megpróbálhatnának a környékbeli gép- és autóalkatrész-gyártó multiknál elhelyezkedni, egész konkrétan a Bosch-t emlegették a kommentelők. Az ábrán látszik, hogy a német multi miskolci gyáraiban jelentősen nőtt az alkalmazottak létszáma az elmúlt évben, valamint egy év eleji nagyobb leépítés után a Bosch egri/maklári gyárában is toborzásba kezdtek.

Amennyiben kitart a Bosch-ban a toborzási kedv, az állásukat elvesztők egy részének ténylegesen opció lehet a német multi, bár a helyiek szerint az ingázást jelenleg jelentősen megnehezíti, hogy Ózd és Eger között rossz minőségű az út, Ózd és Miskolc között pedig lassú a vonat.

Szintén megoldást jelenthetne a tömeges munkahelyvesztésre, ha az állam bevásárolná magát az üzembe a munkahelyek megvédése érdekében. Ez opcióként hivatalosan még nem került elő, ugyanakkor beszédes, hogy az Innováció és Technológiai Minisztérium közleménye – amelyben bejelentették, hogy Palkovics László tárcavezető pénteken a városba utazik a gyárbezárásról tárgyalni – megemlíti, hogy a kormány korábban az Ózdi Acélműben 20 százalékos részesedést vásárolt azért, hogy garantálja 500 munkahely megtartását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat abb borsod-abaúj-zemplén megye gépgyártás gyár gyárbezárás leépítés ózd Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 04:34 Élet

Még mindig irdatlan sok csomagolási szeméttel vesszük meg az élelmiszereket

A csomagolástervezés formai szabályai sokszor ezredmilliméterre kötöttek, ezzel szemben a környezetvédelmet még simán felülírhatja a marketing.

Fontos

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?