Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 23. 09:58 Tech, Vállalat

Tavaly több pénzt hoztak a videojátékok Amerikában, mint a mozifilmek az egész világon

Rekordot döntöttek tavaly a számítógépes játékokhoz kötődő bevételek az Egyesült Államokban. A 43,3 milliárdos dolláros összeg 18 százalékos növekedés 2017-hez képest az ágazat amerikai cégeit összefogó Entertainment Software Association és a piackutató NPD Group adatai szerint.

Ha a számok pontosak, akkor 2018-ban a számítógépes játékok több bevételt termeltek az országban, mint a világ összes mozija együttvéve.

Utóbbiak a tavaly év végi előzetes adatok szerint 41,7 milliárd dollárt hoztak az üzemeltetőik számára. Az előbbinél nemcsak a szoftverek, előfizetések és játékon belüli vásárlások 35,8 milliárd dolláros összegét vették figyelembe, hanem az olyan hardvereket is, mint a konzolok és a játékcélra vett perifériák (például billentyűzetek és egerek). Az utóbbi sorokon 7,5 milliárd dollár bevételt könyvelhettek el a piaci szereplők.

Az teljesen biztosra vehető, hogy a játékipar kényelmesen maga mögé utasította a streamingszolgáltatókat, vagyis azokat a vállalatokat, amelyek az interneten keresztül juttatják el tartalmaikat a fogyasztókhoz, mint például a filmeket terjesztő Netflix vagy a zenére szakosodott Spotify. Utóbbi ágazatnak ugyanis be kellett érnie tavaly mintegy 28,8 milliárd dolláros bevétellel.

A Techcrunch cikke szerint nem véletlen, hogy a streamingszolgáltatók ma már nem a hagyományos médiavállalatokat, hanem a játékfejlesztőket tekintik fő riválisaiknak. A Netflix vezérigazgatója legutóbbi, a részvényeseknek szóló levelében azt írta, hogy cége számára nagyobb veszélyt jelent a világ legnépszerűbb számítógépes játéka, a Fortnite, mint az HBO. Reed Hastings arra is emlékeztetett, hogy amikor tavaly októberben a YouTube néhány percre elérhetetlenné vált, hirtelen megugrott az érdeklődés a Netflix szolgáltatása iránt.

Az NPD Group szerint a játékipar valamennyi szegmense növekedni tudott, azaz nemcsak a mobiltelefonokon és konzolokon, hanem a személyi számítógépeken futó játékok forgalma is nőtt. Ennek pedig örülhetnek a készülékgyártók is. A sokat játszók ugyanis nem elégednek meg az olcsó tucatmegoldásokkal, hajlandók sokat költeni a legjobb videokártyákra vagy éppen egerekre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár százmilliókat lehet kaszálni videójátékozássalAz idén már 906 millió dolláros bevételt hozhat az iparág, amely arra épül, hogy tömegek nézik hogyan játszik néhány profi egy számítógépen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat fortnite mozifilmek netflix számítógépes játékok Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.