Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 23. 09:58 Tech, Vállalat

Tavaly több pénzt hoztak a videojátékok Amerikában, mint a mozifilmek az egész világon

Rekordot döntöttek tavaly a számítógépes játékokhoz kötődő bevételek az Egyesült Államokban. A 43,3 milliárdos dolláros összeg 18 százalékos növekedés 2017-hez képest az ágazat amerikai cégeit összefogó Entertainment Software Association és a piackutató NPD Group adatai szerint.

Ha a számok pontosak, akkor 2018-ban a számítógépes játékok több bevételt termeltek az országban, mint a világ összes mozija együttvéve.

Utóbbiak a tavaly év végi előzetes adatok szerint 41,7 milliárd dollárt hoztak az üzemeltetőik számára. Az előbbinél nemcsak a szoftverek, előfizetések és játékon belüli vásárlások 35,8 milliárd dolláros összegét vették figyelembe, hanem az olyan hardvereket is, mint a konzolok és a játékcélra vett perifériák (például billentyűzetek és egerek). Az utóbbi sorokon 7,5 milliárd dollár bevételt könyvelhettek el a piaci szereplők.

Az teljesen biztosra vehető, hogy a játékipar kényelmesen maga mögé utasította a streamingszolgáltatókat, vagyis azokat a vállalatokat, amelyek az interneten keresztül juttatják el tartalmaikat a fogyasztókhoz, mint például a filmeket terjesztő Netflix vagy a zenére szakosodott Spotify. Utóbbi ágazatnak ugyanis be kellett érnie tavaly mintegy 28,8 milliárd dolláros bevétellel.

A Techcrunch cikke szerint nem véletlen, hogy a streamingszolgáltatók ma már nem a hagyományos médiavállalatokat, hanem a játékfejlesztőket tekintik fő riválisaiknak. A Netflix vezérigazgatója legutóbbi, a részvényeseknek szóló levelében azt írta, hogy cége számára nagyobb veszélyt jelent a világ legnépszerűbb számítógépes játéka, a Fortnite, mint az HBO. Reed Hastings arra is emlékeztetett, hogy amikor tavaly októberben a YouTube néhány percre elérhetetlenné vált, hirtelen megugrott az érdeklődés a Netflix szolgáltatása iránt.

Az NPD Group szerint a játékipar valamennyi szegmense növekedni tudott, azaz nemcsak a mobiltelefonokon és konzolokon, hanem a személyi számítógépeken futó játékok forgalma is nőtt. Ennek pedig örülhetnek a készülékgyártók is. A sokat játszók ugyanis nem elégednek meg az olcsó tucatmegoldásokkal, hajlandók sokat költeni a legjobb videokártyákra vagy éppen egerekre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár százmilliókat lehet kaszálni videójátékozássalAz idén már 906 millió dolláros bevételt hozhat az iparág, amely arra épül, hogy tömegek nézik hogyan játszik néhány profi egy számítógépen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat fortnite mozifilmek netflix számítógépes játékok Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.