Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 11. 10:34 Vállalat

Tragikus tőzsdére lépéssel is lehet vagyonokat keresni

A telefonjairól idehaza is ismert Xiaomi a hongkongi tőzsde történetének legrosszabbul sikerült részvénykibocsátását hajtotta végre tavaly a 3 milliárd dollár feletti kategóriában, az azóta eltelt fél évben mintegy 30 százalékot esett az árfolyam. A zuhanás ezen a héten még gyorsult is, miután lejárt a részvényesek egy részére vonatkozó eladási korlátozás ideje.

Így is vannak azonban olyan befektetők, akik túlzás nélkül vagyonokat kerestek azzal, hogy bíztak a cég sikerében. Azokról van szó, akik a vállalat (akkor még természetesen tőzsdén kívüli) első tőkebevonásának keretében tettek pénzt a társaságba 2010 szeptembere és 2011 májusa között. Ők mindössze 1,95 hongkongi centért jutottak egy-egy részvényhez, amelyekből ekkor 4 milliárdot értékesítettek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyolc év kellett a Xiaominak, hogy kis garázscégből tőzsdei vállalattá váljonA cég nem árul zsákbamacskát, viszont cserébe olyan telefont gyárt, amelyre az átlagfelhasználónak szüksége van.

Ha ezek a befektetők – miután lejárt az eladási moratórium – ezen a héten értékesítették részesedésüket, csillagászati haszonra tehettek szert. A Bloomberg cikke szerint a keddi záróárfolyammal számolva a nyereség 56 823 százalékos, de ha a péntekivel kalkulálunk, még akkor is 53 ezer százalékos*10,34 hongkongi dolláron zárta a hetet a részvény.

Nem lehet csodálkozni, ha sokan tényleg úgy döntöttek, hogy zsebre teszik a profitot. Az elemzők az utóbbi időben visszavágták a Xiaomi forgalmára és nyereségére adott előrejelzéseiket, mert várhatóan lassul a kínai telefonpiac bővülése, a verseny pedig erősödik.

A Xiaomié volt 2018 egyik legjobban várt részvénykibocsátása, előzetesen többen azzal kalkuláltak, hogy 100 milliárd amerikai dollárt is érhet a cég a tőzsdére lépés után. Ez nem jött össze, a júliusban elért 60 milliárdos csúcsról pedig mostanra 30 milliárd alá esett a cégérték.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt a vége: 1,5 milliárdnál több okostelefon nem kell egy évbenNem okostelefont vettek karácsonyra az emberek, mert azok túl drágának tűntek ahhoz képest, hogy mennyi újdonság volt bennük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Hongkong tőzsde Xiaomi Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.