Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 2. 14:07 Vállalat

Annyit bukott egy Magyarországon erős cég, mintha eltűnne a Facebook

Története valószínűleg legsúlyosabb válságát éli át a GE, amely alig több mint egy évvel kinevezése után megvált vezérigazgatójától, hogy egy vállalatátalakítási szakembert ültessen a helyére.

A General Electric részvényárfolyama 2000. augusztus 28-án érte el csúcsát, amikor mintegy 600 milliárd dollárt ért a konglomerátum, amely akkoriban rengeteg dologgal foglalkozott a pénzügyektől az energetikán át a repülőgép-hajtóművekig. Ekkor még a vállalatot két évtizeden keresztül irányító Jack Welch állt a cég élén, aki ünnepelt menedzserként búcsúzhatott, annak ellenére, hogy távozásakor már a harmadával kevesebbet ért a társaság, mint a csúcson.

Ennek egyik oka az volt, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások megviselték a GE számára fontos légi ipart és biztosítási szektort. Később már csak rövid időre sikerült elérni a 400 milliárdos cégértéket, hogy aztán a válság 100 milliárd dollár alá küldje a társaságot. Innen sikerült 300-ig visszakapaszkodni, az utóbbi szűk két év lejtmenete azonban ismét a korábbi mélypontra lökte a vállalatot múlt hét pénteken.

A Bloomberg néhány példát is összegyűjtött annak szemléltetésére, hogy mekkora összeg az az 500 milliárd dollár, amely eltűnt a GE értékéből. Ennyi Belgium GDP-je, a Facebook jelenlegi tőzsdei értéke, ennyi pénzből minden amerikai állampolgár kaphatna egyet a legdrágább iPhone X-esből,

egyetlen ember pedig 464 millió éven keresztül ihatna tejes kávét minden reggel a Starbucksban.

A GE ma már közel sem az, mint 2000-ben volt, az utóbbi években megvált például a Welch által felépített pénzügyi ágazatának nagy részétől. Ennek keretében vette meg a Budapest Bankot is a magyar állam 700 millió dollárért 2015-ben. Közel sem ez volt az egyetlen leépített tevékenység, erre a sorsra jutott a világítástechnika is, amelyből az egész vállalat kinőtt, miután Thomas Edison feltalálta a villanykörtét. Ebben a szektorban szintén fontos szereplő volt a vállalat Magyarországon, a GE Lightning nevű ágazat magyar és régiós részeit egy korábbi itteni GE-menedzser, Jörg Bauer vásárolta meg.

A GE mostani problémáinak legfontosabb egyedi oka talán az, hogy a céget 2001 óta irányító Jeffrey Immelt vezetése alatt teljesen tévesen mérte fel az energetika fejlődési irányát. Arra számítottak, hogy továbbra is nagy igény lesz a hagyományos erőművi turbinákra, amelyeket a társaság veresegyházi üzeme is gyárt, illetve szervizel.*A vállalatnak hazánkban összesen közel 5 ezer alkalmazottja van, akik négy gyárban, három kutató-fejlesztő és egy szolgáltató központban dolgoznak. Ennek jegyében bonyolította le azt a tranzakciót az Alstommal, amelynek keretében az utóbbi energetikai részlege a GE-hez került, míg az amerikaiak közlekedési részlege a franciákhoz.

A megújuló energiaforrások előretörése miatt azonban a turbinák iránti kereslet meredeken visszaesett, drámaian rontva a GE eredményeit. A 126 éves céggel júniusban az a szégyen is megesett, hogy kitették a Dow Jones tőzsdeindexből, ami újabb részvényeladási hullámot generált. Legutóbb pedig az borzolta a befektetők kedélyeit, hogy korróziós problémák léptek fel a vállalat által gyártott erőművi turbinákban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓriási átalakulást jelentett be a GE, ami Magyarországot is elérhetiAz egyik legrégebbi amerikai vállalat január óta a magyar GDP-hez közelítő összeget veszített az értékéből. Lépni kellett, ez lett belőle.

John Flanneryt bő egy éve már kifejezetten a válság kezelése érdekében nevezték ki vezérigazgatónak, de mivel nem haladt elég gyorsan a vállalat átalakításával, most menesztették. Helyére Larry Culp kerül, aki korábban a Danaher vállalat sikeres átalakításával szerzett magának üzleti hírnevet. Ezzel együtt közölték, hogy nem fogják teljesíteni a korábban közzétett idei profitvárakozást, valamint leírnak 23 milliárd dollárt az erőművi üzletágnál.

Bár ez Flannerynek valószínűleg nem esett jól, de a tőzsdén jól fogadták a bejelentést, hétfő délelőtt 10 százalékot emelkedett a GE árfolyama. Az elemzők arra számítanak, hogy Culp folytatja a tevékenység karcsúsítását, a légi ipari, valamint a hagyományos és megújuló energetikai szegmenseket megtartva. Az átalakítást azonban minden bizonnyal fel fogja gyorsítani. Az év eleji tervekben még az egészségipar is fontos szerepet kapott, ezek szerint azóta megváltozott a megítélése.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelszabdalhatja magát Magyarország egyik legnagyobb beruházójaA GE megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy külön vállalatokba szervezze a főbb egységeit, ami tökéletes ellentéte az elmúlt évtizedek törekvéseinek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat átalakítás GE Jack Welch Jeffrey Immelt John Flannery Larry Culp Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.