Hírlevél feliratkozás
Szentkirályi Balázs
2017. november 16. 17:24 Vállalat

Óriási átalakulást jelentett be a GE, ami Magyarországot is elérheti

Hatalmas átalakulásra készül a GE, a világ egyik legrégebbi és legnagyobb, egyébként Magyarországon aktív vállalatcsoportja. A céget augusztus óta új vezérigazgató irányítja, aki a befektetőket sokkolva bejelentette a hét elején: a GE sokkal kevesebb bevételre számíthat, mint azt korábban gondolták. A nyereség feleakkora lesz, mint korábban ígérték, az osztalékot is a felére vágják, lesznek kirúgások is, és eladják majd a vállalatcsoport egyes részlegeit.

Ezeken éves szinten négymilliárd dollárt spórol a vállalat, amire szüksége is lesz, ha ki akar mászni az utóbbi évek egyik súlyosabb amerikai nagyvállalati válságból – amit ráadásul háborítatlan gazdasági körülmények között sikerült összehozni. De mégis, hogyan?

A korábbi felsővezetés hibás stratégiai döntések sorát hozta – adta meg a kézenfekvő magyarázatot John Flannery, az új igazgató. Egy halom fontos folyamatot nem vettek észre az igazgató urak, ráadásul pont a GE legfontosabb iparágaiban. Flannery egy hétfői befektetői prezentációban azt is elmondta, hogy a menedzsment teljesen elkötelezett, hogy minden korábbi hibát kijavítson. Azért mindenki nem szépíthet, a 18 tagú igazgatóság felét lecserélik. Ez szokatlan egy ekkora vállalatnál, és jelzi a problémák mélységét – és persze azt is, hogy ez a tökéletes pillanat, hogy az új vezető minden problémát az elődjei nyakába varrva valami újba kezdjen.

A legnagyobb baj a GE szempontjából az, hogy elszámolták magukat, azt hitték, hogy a nap- és szélenergia nem terjed majd ilyen gyorsan. Ez meggyengítette a GE egyik meghatározó, energetikai üzletágát. Itt a fosszilis gázerőművek turbináinak és egyéb alkatrészeinek a gyártásán van a hangsúly, ilyesmikből viszont az utóbbi időben egyre kevesebb fogyott, ezért az üzletág jövedelmezősége meredeken csökkent. A GE vezetői elismerték, hogy nem mérték fel időben a piac átalakulását és a várható irányát, ami miatt a vállalatnak számottevő, már csak olcsóbban eladható raktárkészletei halmozódtak fel, és ez hatalmas veszteséget okoz.

Az új vezérigazgató kijelölte az új, pontosabban a régi irányokat. A jövőben az erőművek technológiai kiszolgálásán, a légiközlekedésen és az egészségügyön lesz a hangsúly, azokon a területeken, ahol már most is erős technológiai alapjai vannak a vállalatnak. Ez nagyon erős összehúzódásra utal egy olyan vállalatnál, ami most még a médiától a vasútig, a vegyipartól a tengerészeti gépgyártásig is érdekelt. Az olaj- és gázipari érdekeltségektől meg is válnak, viszont több erőforrást tesznek a a szélenergia tárolására alkalmas technológiák fejlesztésébe.

A portfólió tisztítása és az előremenekülés már évekkel korábban elkezdődött. A GE megvált a Universal filmstúdióban és az NBC-ben meglévő részesedésétől, vagy értékesítette az egyébként sokáig jól működő pénzügyi és a háztartási gépeket gyártó üzletágát is. Flannery egyik kiszólása arra utalhat, hogy itt nem csak egy szokásos hatékonyságnövelő nagyvállalati ráncfelvarrásról van szó:

ez egy életreszóló lehetőség egy ikonikus nagyvállalat újraalapítására.

A bejelentést kommentáló elemzők szerint öt évig is eltarthat a cégcsoport teljes átalakítása. A sokkhatás nem is maradt el, a vállalat papírjainak árfolyama a 2009-es globális válságidőszak óta nem zuhant napon belül akkorát, mint a hét elején a bejelentés után. Egyébként a 2016 végi, eddigi árfolyamcsúcshoz képest majdnem feleződött a vállalat értéke. Kevés híján százmilliárd dollárral ér kevesebbet, mint az év elején.

A GE mérete miatt az átalakulás hatása globális lehet, amit nehéz lenne pontosan felmérni, nyilván iparáganként változó. Annyit lehet tudni, hogy a döntéssel összességében 20 milliárd dollár értékben terveznek eszközeladásokat. Fontolgatják, hogy eladják az olajmezők kiszolgálására szakosodott Baker Hughes nevű cégben szerzett többségi részesedést. A vállalatbirodalom energetikai üzletágának vezetője, Russel Stokes már be is jelentette, hogy egymilliárd dolláros (270 milliárd forintos) költségcsökkentésre készül a GE Power összehúzásával párhuzamosan, és csökkenti a következő évek értékesítési előrejelzéseit is. Ez magyarra fordítva elbocsátásokat, piacvesztést, átmeneti eladósodást és szigorúbb bérgazdálkodást jelent egyszerre.  

Anélkül, hogy minden részletet látnánk, mindenképpen felmerül, hogy a felvázolt tervek érinthetik a GE magyarországi működését is. Az amerikai cég kilenc üzletágban van jelen nálunk, többek között az olaj- és gáziparban, az energiatermelésben és világításban, a légi közlekedésben és különböző digitalizációval foglalkozó területeken (pdf).

A GE az egyik legnagyobb magyar vállalat tizenegy gyárral, öt k+f és három üzleti központtal.

A cég tizenhárom magyar városban tízezernél is több embernek ad munkát, úgy, hogy közel teljes termelését exportálja, ami – ha alapvetően sérülne – esetleg megérződne a magyar gazdaság összteljesítményén is. A GE Power, ahol a nagy költségcsökkentést tervezik, egy elég nagy gyárral van jelen Magyarországon. Az utóbbi időben is voltak leépítések a GE magyarországi részlegein, a GE Currenttől több száz embert bocsátottak el – igaz, pont ebben az időben jelentették be, hogy az energetikai részleghez tartozó veresegyházi üzemhez felvesznek háromszáz embert.

Megkerestük a GE magyarországi illetékeseit, hogy magyarázzák el az anyacéggel kapcsolatos fejleményeket, és mondják el, mindez hogyan érintheti az itteni működést, de az itteni vezetés egyelőre nem kommentálja a fejleményeket. 

(Fotó:AFP/Europress) 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat GE general electric Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.