Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. május 16. 10:08 Vállalat

Soros György gesztust tett Elon Musknak, beállt a Tesla mögé

Több mint 35 millió dollár értékben vásárolt Tesla-papírokat a magyar származású milliárdos, Soros György befektetési alapja. A Soros Fund Management átváltható vállalati kötvényeket vett, amelyek jövő márciusban járnak le.

Az összeg nem túl jelentős, inkább gesztus értékű, főleg annak tükrében, hogy a Tesla tulajdonosa maga is milliárdos. A hírről beszámoló Reuters hírügynökség szerint Elon Musk kedveli Soros Györgyöt. Úgy tűnik ez a szimpátia kölcsönös, bár az üzleti életben nehéz értelmezni két milliárdos kapcsolatát.

Sokkal inkább tekinthető ez a 35 millió dolláros befektetés egyfajta piacnyugtató lépésnek, hiszen Soros azáltal, hogy megvásárolta a Tesla kötvényeit, kifejezte bizalmát az elektromosautó-gyártó cég iránt, amelyre mostanában rájár a rúd. Persze Soros Györgynek más okból sem teljesenmindegy, hogy mi lesz a Teslával. 2016-ban Musk egy másik cége, az eladósodott SolarCity Corp napelem-gyártó ugyanis 305 millió dollár friss tőkéhez jutott hozzá Soros közvetett segítségével. A cég a napenergiás projektekből származó jövőbeli bevételeinek terhére kapott ennyi pénzt egy Sorosék által kezelt alaptól. Időközben viszont a SolarCity tulajdonosa a Tesla lett.

A Teslának komoly gondjai vannak, óriási elmaradásban van a Model 3 gyártásával, miközben egymás után mondanak fel nála a vezető beosztású munkatársak. A héten jelentette be a Tesla, hogy május végén hat napra leállítja a gyártást a kaliforniai gyárban, hogy megoldást találjanak a gyártósor problémáira, amelyen a Model 3 készül. Az olcsó elektromos autó sikerén függ a cég jövője.

 

Az eredeti tervek szerint hatezer járműnek kellene a futószalagot hetente elhagynia, de még a múlt hónapban is ennek csak a harmadát, kétezer autót tudott a Tesla heti szinten legyártani. Ahogy korábban megírtuk, Elon Musk teljes egészében robotokkal akarta a Model 3-gyártását megvalósítani, ez azonban nem sült el jól. Erre utal az is, hogy azonnal felvenne háromezer alkalmazottat a gyártósorokra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFogyóban a Tesla pénze, közben a beígért autókat sem szállítjaJúnius végére a Teslának mindenképpen fel kellene pörgetnie a Model 3-as gyártását, mert ha nem tud nagyobb mennyiségben értékesíteni, akkor kifogy a pénzből.

A Tesla adósságbesorolását a Moody’s hitelminősítő márciusban a korábbi B3 kategóriáról B2-re rontotta, arra hivatkozva, hogy jelentős elmaradások vannak a Model 3-as gyártásában. A Teslának egy visszahívási akciót is meg kellett hirdetnie, ugyanis a drágább autóikban, a Model S-ben az egyik csavar könnyen korrodálódhat, ami balesetveszélyes. A 2016 áprilisa előtt gyártott autókból 123 ezer darabot kellett visszahívni.

Az önvezető módban halálos balesetet okozó Tesla X híre sem tett jót a cég részvényeinek. Hétfőn Elon Musk már a Tesla dolgozóit nyugtatta, azt állítva, hogy a cég átesett az „alapos átszervezésen”. Úgy tűnik a befektetőket már nehezebb lesz megnyugtatni, de Soros György személye talán segíthet ebben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autó befektetés kötvény soros györgy tesla Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.