Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. május 16. 10:08 Vállalat

Soros György gesztust tett Elon Musknak, beállt a Tesla mögé

Több mint 35 millió dollár értékben vásárolt Tesla-papírokat a magyar származású milliárdos, Soros György befektetési alapja. A Soros Fund Management átváltható vállalati kötvényeket vett, amelyek jövő márciusban járnak le.

Az összeg nem túl jelentős, inkább gesztus értékű, főleg annak tükrében, hogy a Tesla tulajdonosa maga is milliárdos. A hírről beszámoló Reuters hírügynökség szerint Elon Musk kedveli Soros Györgyöt. Úgy tűnik ez a szimpátia kölcsönös, bár az üzleti életben nehéz értelmezni két milliárdos kapcsolatát.

Sokkal inkább tekinthető ez a 35 millió dolláros befektetés egyfajta piacnyugtató lépésnek, hiszen Soros azáltal, hogy megvásárolta a Tesla kötvényeit, kifejezte bizalmát az elektromosautó-gyártó cég iránt, amelyre mostanában rájár a rúd. Persze Soros Györgynek más okból sem teljesenmindegy, hogy mi lesz a Teslával. 2016-ban Musk egy másik cége, az eladósodott SolarCity Corp napelem-gyártó ugyanis 305 millió dollár friss tőkéhez jutott hozzá Soros közvetett segítségével. A cég a napenergiás projektekből származó jövőbeli bevételeinek terhére kapott ennyi pénzt egy Sorosék által kezelt alaptól. Időközben viszont a SolarCity tulajdonosa a Tesla lett.

A Teslának komoly gondjai vannak, óriási elmaradásban van a Model 3 gyártásával, miközben egymás után mondanak fel nála a vezető beosztású munkatársak. A héten jelentette be a Tesla, hogy május végén hat napra leállítja a gyártást a kaliforniai gyárban, hogy megoldást találjanak a gyártósor problémáira, amelyen a Model 3 készül. Az olcsó elektromos autó sikerén függ a cég jövője.

 

Az eredeti tervek szerint hatezer járműnek kellene a futószalagot hetente elhagynia, de még a múlt hónapban is ennek csak a harmadát, kétezer autót tudott a Tesla heti szinten legyártani. Ahogy korábban megírtuk, Elon Musk teljes egészében robotokkal akarta a Model 3-gyártását megvalósítani, ez azonban nem sült el jól. Erre utal az is, hogy azonnal felvenne háromezer alkalmazottat a gyártósorokra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFogyóban a Tesla pénze, közben a beígért autókat sem szállítjaJúnius végére a Teslának mindenképpen fel kellene pörgetnie a Model 3-as gyártását, mert ha nem tud nagyobb mennyiségben értékesíteni, akkor kifogy a pénzből.

A Tesla adósságbesorolását a Moody’s hitelminősítő márciusban a korábbi B3 kategóriáról B2-re rontotta, arra hivatkozva, hogy jelentős elmaradások vannak a Model 3-as gyártásában. A Teslának egy visszahívási akciót is meg kellett hirdetnie, ugyanis a drágább autóikban, a Model S-ben az egyik csavar könnyen korrodálódhat, ami balesetveszélyes. A 2016 áprilisa előtt gyártott autókból 123 ezer darabot kellett visszahívni.

Az önvezető módban halálos balesetet okozó Tesla X híre sem tett jót a cég részvényeinek. Hétfőn Elon Musk már a Tesla dolgozóit nyugtatta, azt állítva, hogy a cég átesett az „alapos átszervezésen”. Úgy tűnik a befektetőket már nehezebb lesz megnyugtatni, de Soros György személye talán segíthet ebben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autó befektetés kötvény soros györgy tesla Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.