Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. április 8. 07:27 Élet, Vállalat

Ideje volt már, hogy közellenség legyen a műanyag szívószálból

Ha elmúltál 3-4 éves, és nincs rá egészségügyi okod, akkor valószínűleg otthon nem használod már azokat a csőrös poharakat vagy cumisüvegeket, amelyekből úgy lehet inni, hogy biztosan nem folyik ki a szád mellett az ital. Ez azért van, mert megtanultál pohárból inni, segédeszközök nélkül.

Ha viszont elmész egy étterembe, lehet, hogy jól esik szívószálon keresztül szürcsölni az italt, már csak azért is, mert például a gyorskiszolgáló éttermekben vagy a bárokban eleve úgy nyomják a kezedbe a poharat, hogy benne van a szívószál, vagy végtelen mennyiségben vehetsz belőle a szalvétád mellé. Sőt, annak érdekében, hogy a szívószál jól álljon, és az ital ne folyjon ki, gyakran még egy középen lyukas műanyag fedelet is kapsz, akkor is, ha nem elvitelre kéred a kávét vagy az üdítőt.

Nem lenne ezzel nagy baj, ha őrületes mennyiségben nem növelné meg a műanyag szemetet. De sajnos ez a helyzet. A szívószálat általában kevesebb mint tíz percig használják, majd eldobják, és sajnos a szelektív gyűjtés elterjedtsége ellenére is nagyon sok jut belőle a környezetbe. A szelektív gyűjtésre a szívószál kis mérete és alakja miatt sok étteremben nincs idő és akarat, de sokszor még a hulladékfeldolgozó gépek is nehezen bírnak vele, mert könnyen átcsúsznak a válogatáson.

De még ha újra is hasznosítják a szívószálat, a kérdés akkor is marad, hogy minek gyártunk, szelektálunk és hasznosítunk újra nagy mennyiségben egy olyan tárgyat, amelyre nincs feltétlenül szükségünk.

A felmérések szerint egy tengeri teknős ma 50 százalékkal nagyobb eséllyel eszik műanyagot, mint 30 évvel ezelőtt, és a szívószálat gyakran nézi élelemnek. Amikor pedig eldugul tőle az orra, az tényleg ki tud akasztani, az alábbi videót ezért csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

A teknősök sorsa azonban a mi sorsunk is, mert a tengerben élő állatok műanyag fogyasztása közvetve elmérgezi a táplálékláncot, így a környezetünk elszennyezése nyomokban visszakerülhet az ebédlőasztalunkra. A Világgazdasági Fórum azt jósolja, hogy 2050-re az óceánokban lévő műanyagok tömege már nagyobb lesz, mint az összes halé együttvéve.

A szívószál az utóbbi időben azért került a középpontba, mert nagy szennyező és tényleg könnyű lenne lemondani róla. Az Egyesült Államokban 325 millióan élnek jelenleg, és naponta 500 millió szívószálat használnak el, döntő részben csak megszokásból. Európában az Egyesült Királyság vezet, az amerikainál lényegesen jobb aránnyal, de 65 millió lakosra ott is napi 23 millió szívószál jut.

Szerencsére a szívószálellenes kampányok világszerte egyre több éttermet érnek el, és a tulajdonosok legalább nem automatikusan tolják az italba, hanem csak akkor, ha a vendég külön kéri.

A sarki vendéglő akciója persze fontos, de csak kis lépés, ezért jelentős hír, hogy végre a McDonald’s is beszállt a szívószál elleni nemes harcba. Az Egyesült Királyságban májusban kezdődik a teszt, amelynek során csak kérésre adnak szívószálat, és a műanyagról áttérnek a papír alapra. Ezzel vissza is mennek kicsit az időben, hiszen a hatvanas évek elejéig a szívószál még papírból készült, és csak azért tért át az ipar a műanyagra, mert az olcsóbb és könnyebben gyártható lett.

Ez azt is jelenti, hogy ha tömeges mértékben hagyjuk el a műanyagot, akkor a környezetvédelem árát az éttermekben a vendégek fogják megfizetni. Készülnek már szívószálak bambuszból, fémből és üvegből is, de ezek jóval drágábbak, mint a műanyag.

A szívószálak egyik legnagyobb gyártója, a Primaplast vezérigazgatója nemrég a BBC egyik műsorában elismerte, hogy egyre nagyobb nyomás alatt van a piac, de ő is arra hivatkozott, hogy az alternatív, gazdaságos megoldások fejlesztése megakadt. Ő nyilván nem örülne, de minden jel arra mutat, hogy célszerűbb lenne egyszerűen leszokni a szívószálról, és csak azoknál használni, akik egészségügyi vagy egyéb okok miatt tényleg rászorulnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat környezetvédelem műanyag szívószál teknős tenger Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.