Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. február 3. 07:30 Élet, Vállalat

Duplájára nőtt az iskolai síutak buszos költsége a veronai baleset után hozott rendelet miatt

Nehezen emészti a buszos szakma az Emberi Erőforrások Minisztériumának januártól érvényes rendeletét, amelyet a 17 halálos áldozattal járó veronai buszbalesetre válaszul hozott meg a kormány. Annyira nehéz a jogszabály értelmezése, hogy az egyik legnagyobb érdekvédelmi szervezet, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) 15 pontos jogértelmezést kért a minisztériumtól, a tárca válaszát pedig közzé is tette, a hivatalos levélváltás itt olvasható el.

A kormányzati szándék az, hogy erősen korlátozzák a nemzetközi buszos kirándulásoknál az éjszakai vezetést, és biztosítsák, hogy a sofőrök alkalmasak legyenek a feladatra, a buszok életkora pedig ne haladja meg a 13 évet. (Hogy miért csak a gyerekek, azon belül is csak az iskolai kirándulások, és azon belül is csak a nemzetközi túrák esetében kell a biztonságot növelni, arra a szakmán belül senki sem tud értelmes választ adni.)

A rendelet legérdekesebb értelmezési pontja az, hogy az előírások betartásáért az intézmény vezetője, tehát az iskolaigazgató a felelős. 

Ha nem tartják be a szabályokat, vagyis például nincs meg a sofőrnek a megfelelő orvosi igazolása, akkor az iskolaigazgató vonható felelősségre, és nem a buszos cég.

Ennek hátterében valószínűleg az a szándék állhat, hogy ne lehessen könnyen kikerülni a rendeletet például egy szlovák buszos társaság megbízásával. Egy külföldi cégre nem írhat elő az uniósnál is jóval szigorúbb szabályokat a magyar kormány, az iskolaigazgatókra viszont igen.

Az EMMI azt állítja, hogy az iskolaigazgatónak akkor is kötelessége ellenőrizni a busz életkorát és a sofőrök orvosi igazolásait, ha a cég külföldi. Vita esetén azonban mindez furcsa jogi helyzetet idézhet elő, hiszen az igazgatónak olyan feltételeket kellene számon kérnie a szállítón, amelynek neki nem kell megfelelnie.

A távolabbi utazások (például francia, svájci vagy olasz síterepek) esetében az éjszakai vezetés korlátozása megnövelte a költségeket. Egy nagyobb piaci szereplő azt mondta nekünk, hogy az új feltételek szerint gyakorlatilag duplájára kellett növelnie az árait, és az iskolák egyelőre ezt nem fogadják el, ezért most alig van megrendelése.

Attól tartanak a szakmában, hogy a külföldi cégek rámozdulnak a lehetőségre, hiszen rájuk nem vonatkoznak a szigorúbb szabályok. Egy szlovák buszos társaságnak nem kell éjszaka félúton megállnia, és nem kell szállodában elhelyeznie a (jellemzően párban vezető) sofőrjeit, ami a megrendelő számára kényelmesebbé, gyorsabbá és főleg olcsóbbá teszi az utat. Az iskolaigazgatónak csak a busz életkorát és a sofőrök papírjait kell ellenőrizni, a vezetésre már nem lehet ráhatása, tehát ha ezek stimmelnek, akkor adhat megbízást egy külföldi szállítónak.

Kiskaput jelenthetne a magyar buszos utaztatóknak, ha például szlovák leányvállalatba vinnék ki a szolgáltatásukat, de ez valószínűleg azért nem fog megtörténni, mert túl nagy a lépés egyszeri költsége. Szlovákia egy ideje 20 ezer eurós kauciót kér az ottani fiókcégek adókártyái után, ráadásul a buszokat is ki kell vinni külföldre, és mire egy busz szlovák rendszámot kap, az körülbelül 1500 euróba kerül.

A rendelet kizárólag az iskolai utakra korlátozódik, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a megrendelő lapon egy tanítási intézmény aláírásának kell szerepelnie. 

Ha ez nem teljesül, akkor a gyerekekkel teli busz lehet 13 évnél öregebb, és mehet éjszaka is. Ezért vetődik fel az a lehetőség, hogy ugyanazt az utat ne az iskola, hanem a szülők rendeljék meg, hiszen a költséget amúgy is ők fizetik.

Így sokkal olcsóbb lesz az út, és az egyhetes táborhoz szükséges utazási idő sem növekszik meg két nappal. Csakhogy a buszos cégek egyelőre eléggé tanácstalanok abban, hogy belemehetnek-e egy ilyen üzletbe. Ha ugyanis egy ellenőrzésnél kiderül, hogy a buszos vállalkozó nyilvánvalóan tudta, hogy iskolai kirándulást visz, például azért, mert a gyerekeket az iskola előtt vette fel és oda is vitte vissza, akkor könnyen mondhatja a hatóság, hogy egyértelműen kikerülte a jogszabályt.

Korábban részletesen írtunk arról, hogy szakmai szempontból az új szabályok szükségessége (a borzalmas veronai tragédia ellenére is) erősen megkérdőjelezhető. A baleset utáni közhangulatban azonban az intézkedés támogatottsága elég nagy lehet, ezek után már csak az a kérdés, hogy a szülők hajlandóak lesznek-e megfizetni a magasabb árat, és vállalni az alaposan megnyúló utazási időt, vagy megpróbálják kikerülni a szabályt a költségek lefaragása érdekében. Ha ez megtörténik, akkor a magyar piac egy részét könnyen átvehetik a külföldi szolgáltatók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTeljesen életszerűtlenül szigorítják az iskolai buszkirándulásokatTovább akarják szigorítani azt, ami már eddig is megfelelően szigorú volt. Az eredmény: több költség, fölösleges körök.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat busz buszos kirándulás emmi iskola iskolaigazgató rendelet sofőr veronai buszbaleset Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.