Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 6. 15:33 Tech

Nagy magyar lőszervásárlás segítette új rekordhoz a német Rheinmetallt

Azonos forgalom mellett 10 százalékkal növelte nyereségét a német Rheinmetall hadiipari vállalat, az egyre nagyobb rendelésállománynak köszönhetően pedig a jövőben az árbevétel is nő majd – derül ki a társaság ma nyilvánosságra hozott első negyedéves jelentéséből.

A fegyverekkel és lőszerekkel foglalkozó üzletágnál már az idei első három hónapban is volt forgalomnövekedés, 17 százalékkal 258 millió euróra (a teljes negyedéves forgalom 1,27 milliárd euró volt, a cég autóipari beszállítóként is tevékenykedik). A jelentés szerint ez annak köszönhető, hogy a vállalat nagy mennyiségben adott el lőszereket és hajtóanyagot egy meg nem nevezett nemzetközi ügyfél számára.

Az üzletág 1,15 milliárd euró új megrendelést könyvelhetett el a negyedévben, a rendelésállomány így rekord szintre, 3,79 milliárd euróra emelkedett, és ahogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung is kiemelte a jelentés alapján, ez különösen egy magyar szerződésnek köszönhető. Erről a hazai hírekből többet is lehet tudni, a Rheinmetall – amely márciusban résztulajdonosává vált a kormányzat támogatását is maga mögött tudó 4iG-nek, Zalaegerszegen pedig páncélosokat gyártó üzemet létesít – lőszergyárat épít Várpalotán, és a megrendelt hadianyagok nagy részét ott állítja majd elő.

A szállítás 2023 és 2031 között lesz esedékes, és nem meglepő módon része lesz a csomagnak a magyar kormány által megrendelt Leopard 2 tankok, Lynx gyalogsági harcjárművek, valamint Panzerhaubitze 2000 önjáró tarackok fő fegyverzetéhez való lőszer. (Az említett páncélosok közül pedig a Lynxeket Zalaegerszegen gyártja majd a német cég.)

A Rheinmetall az év egészére csoportszinten 15-20 százalékos forgalomnövekedésre számít, ha valóban elkezdődik a német hadseregnek a kormány által – Ukrajna orosz megtámadását követően – beharangozott haditechnikai korszerűsítése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iGSokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHalsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közéHa minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.

Tech 4ig nyrt. hadiipar haditechnika orosz-ukrán háború rheinmetall Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Pálos Máté
2022. augusztus 10. 09:44 Tech

A gyártókon kívül senkinek sem jó, hogy három év után ki kell dobni a telefont, mégis nehéz változtatni

A nagy márkák többsége jelenleg még azt sem teszi meg, hogy elárulja a termékével kapcsolatban a betervezett életciklust.

Avatar
2022. augusztus 7. 04:34 Tech

2035-től ugyan villanyautóké lenne a főszerep Európában, de odáig eljutni nagyon nehéz lesz

2035-től nem lehet olyan új autót forgalomba helyezni az EU-ban, amit fosszilis üzemanyag hajt. A szabályozás elég szigorú, és a szakértők attól tartanak, hogy komoly véráldozatokkal fog járni.

Fontos

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.