Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. január 30. 12:55 Tech

A legjobban utált kütyü velünk marad, és egyre jobb lesz

A távirányítókat sokan nem szeretik, egészen szerteágazó okokból. A rengeteg gomb miatt nehéz megtanulni a kezelésüket, legendásan könnyen vesznek el a lakásban – például besüllyednek a fotel párnái közé -, megrágja őket a kutya, és mindig olyankor merülnek le, amikor nincs otthon tartalék elem. Gyakran azt sem könnyű megállapítani, hogy tényleg lemerültek-e, vagy csak érintkezési problémáról van szó.

Emiatt sokan azt gondolták, hogy a távirányítók kihalnak, hiszen az okosnak mondott készülékek többségét telefonos alkalmazásokból is lehet vezérelni. A jelek szerint azonban nem ez történik, ehelyett jócskán megváltoznak a legújabb televíziókhoz adott távirányítók. A január eleji CES-en (a háztartási és szórakoztató elektronikai cikkek egyik legfontosabb, Las Vegas-i kiállításán) némelyik új tévénél érdekesebbnek bizonyult a hozzá adott távkapcsoló a Wall Street Journal cikke szerint, mivel új, izgalmas funkciókkal látták el őket, és kiküszöbölték néhány régi, bosszantó tulajdonságukat.

A komolyabb Samsung készülékeket például olyan távirányítóval szállítják, amely a tápellátását fényből, illetve a lakásban működő rádiófrekvenciás eszközök – mint a router – gerjesztette rádióhullámokból oldja meg, így megúszható az elemcserével járó környezetterhelés és kényelmetlenség. Az elkallódó kapcsolók könnyebb megtalálását pedig például a Sony megoldása segíti, a japán cég új távirányítói a megfelelő hangutasításra fény- és hangjelzésbe kezdenek.

Nem csak a csúcskészülékekre jellemző tendencia, hogy változik a távvezérlők kinézete is: míg az elmúlt húsz-harminc évben egyre több gombot zsúfoltak rájuk a gyártók – igyekezvén a készülékek összes funkcióját vezérelhetővé tenni róluk –, mostanában az egyszerűségre, csak a leglényegesebb gombok elhelyezésére törekszenek.

A vállalatok jó okkal dolgoznak a távirányítók fejlesztésén, hiszen a piac még mindig igényli őket, sokan ugyanis nem kaptak rá az okostelefonos alkalmazások ilyen célú használatára. Ezt például a Google is kénytelen volt belátni a Chromecast értékesítésekor: az eleinte távirányító nélkül forgalmazott multimédiás eszközhöz hét év után már kapcsoló is jár – sokan vannak ugyanis, akik tévénézés közben nem akarnak váltogatni például az üzeneteik és készülékük applikációja között a telefonjukon. Persze vannak olyan készülékek is – például az Amazon Fire TV berendezése –, amelyek távirányítót és alkalmazást sem igényelnek, ezek helyett a felhasználó hangvezérléssel állíthatja működésüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehogy kidobd a régi képcsöves tévédet, lehet, hogy többet ér, mint egy újSokan akár fizetnének is azért, hogy valaki megszabadítsa őket a régi tévéktől és monitoroktól, miközben némelyik típusért egy új lapostévé árát is kifizetik a piacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEltűnnek a hűtőszekrények a tehetős háztartások konyháibólA táplálkozási és a társasági szokások megváltoztatták a konyhák szerepét a háztartásokban, a modern konyhában már nincs helye hagyományos hűtőszekrénynek, legalábbis a tehetősek körében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre többen veszik elő a kazettás magnókatÜzletileg ugyan még mindig nem jelentős a magnókazetták piaca, de a világjárvány furcsa módon felerősíti a növekedést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech elektronikai eszközök okostelefon szórakoztató elektronika távirányító Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.