Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. január 30. 12:55 Tech

A legjobban utált kütyü velünk marad, és egyre jobb lesz

A távirányítókat sokan nem szeretik, egészen szerteágazó okokból. A rengeteg gomb miatt nehéz megtanulni a kezelésüket, legendásan könnyen vesznek el a lakásban – például besüllyednek a fotel párnái közé -, megrágja őket a kutya, és mindig olyankor merülnek le, amikor nincs otthon tartalék elem. Gyakran azt sem könnyű megállapítani, hogy tényleg lemerültek-e, vagy csak érintkezési problémáról van szó.

Emiatt sokan azt gondolták, hogy a távirányítók kihalnak, hiszen az okosnak mondott készülékek többségét telefonos alkalmazásokból is lehet vezérelni. A jelek szerint azonban nem ez történik, ehelyett jócskán megváltoznak a legújabb televíziókhoz adott távirányítók. A január eleji CES-en (a háztartási és szórakoztató elektronikai cikkek egyik legfontosabb, Las Vegas-i kiállításán) némelyik új tévénél érdekesebbnek bizonyult a hozzá adott távkapcsoló a Wall Street Journal cikke szerint, mivel új, izgalmas funkciókkal látták el őket, és kiküszöbölték néhány régi, bosszantó tulajdonságukat.

A komolyabb Samsung készülékeket például olyan távirányítóval szállítják, amely a tápellátását fényből, illetve a lakásban működő rádiófrekvenciás eszközök – mint a router – gerjesztette rádióhullámokból oldja meg, így megúszható az elemcserével járó környezetterhelés és kényelmetlenség. Az elkallódó kapcsolók könnyebb megtalálását pedig például a Sony megoldása segíti, a japán cég új távirányítói a megfelelő hangutasításra fény- és hangjelzésbe kezdenek.

Nem csak a csúcskészülékekre jellemző tendencia, hogy változik a távvezérlők kinézete is: míg az elmúlt húsz-harminc évben egyre több gombot zsúfoltak rájuk a gyártók – igyekezvén a készülékek összes funkcióját vezérelhetővé tenni róluk –, mostanában az egyszerűségre, csak a leglényegesebb gombok elhelyezésére törekszenek.

A vállalatok jó okkal dolgoznak a távirányítók fejlesztésén, hiszen a piac még mindig igényli őket, sokan ugyanis nem kaptak rá az okostelefonos alkalmazások ilyen célú használatára. Ezt például a Google is kénytelen volt belátni a Chromecast értékesítésekor: az eleinte távirányító nélkül forgalmazott multimédiás eszközhöz hét év után már kapcsoló is jár – sokan vannak ugyanis, akik tévénézés közben nem akarnak váltogatni például az üzeneteik és készülékük applikációja között a telefonjukon. Persze vannak olyan készülékek is – például az Amazon Fire TV berendezése –, amelyek távirányítót és alkalmazást sem igényelnek, ezek helyett a felhasználó hangvezérléssel állíthatja működésüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehogy kidobd a régi képcsöves tévédet, lehet, hogy többet ér, mint egy újSokan akár fizetnének is azért, hogy valaki megszabadítsa őket a régi tévéktől és monitoroktól, miközben némelyik típusért egy új lapostévé árát is kifizetik a piacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEltűnnek a hűtőszekrények a tehetős háztartások konyháibólA táplálkozási és a társasági szokások megváltoztatták a konyhák szerepét a háztartásokban, a modern konyhában már nincs helye hagyományos hűtőszekrénynek, legalábbis a tehetősek körében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre többen veszik elő a kazettás magnókatÜzletileg ugyan még mindig nem jelentős a magnókazetták piaca, de a világjárvány furcsa módon felerősíti a növekedést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech elektronikai eszközök okostelefon szórakoztató elektronika távirányító Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.