Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. január 30. 12:55 Tech

A legjobban utált kütyü velünk marad, és egyre jobb lesz

A távirányítókat sokan nem szeretik, egészen szerteágazó okokból. A rengeteg gomb miatt nehéz megtanulni a kezelésüket, legendásan könnyen vesznek el a lakásban – például besüllyednek a fotel párnái közé -, megrágja őket a kutya, és mindig olyankor merülnek le, amikor nincs otthon tartalék elem. Gyakran azt sem könnyű megállapítani, hogy tényleg lemerültek-e, vagy csak érintkezési problémáról van szó.

Emiatt sokan azt gondolták, hogy a távirányítók kihalnak, hiszen az okosnak mondott készülékek többségét telefonos alkalmazásokból is lehet vezérelni. A jelek szerint azonban nem ez történik, ehelyett jócskán megváltoznak a legújabb televíziókhoz adott távirányítók. A január eleji CES-en (a háztartási és szórakoztató elektronikai cikkek egyik legfontosabb, Las Vegas-i kiállításán) némelyik új tévénél érdekesebbnek bizonyult a hozzá adott távkapcsoló a Wall Street Journal cikke szerint, mivel új, izgalmas funkciókkal látták el őket, és kiküszöbölték néhány régi, bosszantó tulajdonságukat.

A komolyabb Samsung készülékeket például olyan távirányítóval szállítják, amely a tápellátását fényből, illetve a lakásban működő rádiófrekvenciás eszközök – mint a router – gerjesztette rádióhullámokból oldja meg, így megúszható az elemcserével járó környezetterhelés és kényelmetlenség. Az elkallódó kapcsolók könnyebb megtalálását pedig például a Sony megoldása segíti, a japán cég új távirányítói a megfelelő hangutasításra fény- és hangjelzésbe kezdenek.

Nem csak a csúcskészülékekre jellemző tendencia, hogy változik a távvezérlők kinézete is: míg az elmúlt húsz-harminc évben egyre több gombot zsúfoltak rájuk a gyártók – igyekezvén a készülékek összes funkcióját vezérelhetővé tenni róluk –, mostanában az egyszerűségre, csak a leglényegesebb gombok elhelyezésére törekszenek.

A vállalatok jó okkal dolgoznak a távirányítók fejlesztésén, hiszen a piac még mindig igényli őket, sokan ugyanis nem kaptak rá az okostelefonos alkalmazások ilyen célú használatára. Ezt például a Google is kénytelen volt belátni a Chromecast értékesítésekor: az eleinte távirányító nélkül forgalmazott multimédiás eszközhöz hét év után már kapcsoló is jár – sokan vannak ugyanis, akik tévénézés közben nem akarnak váltogatni például az üzeneteik és készülékük applikációja között a telefonjukon. Persze vannak olyan készülékek is – például az Amazon Fire TV berendezése –, amelyek távirányítót és alkalmazást sem igényelnek, ezek helyett a felhasználó hangvezérléssel állíthatja működésüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehogy kidobd a régi képcsöves tévédet, lehet, hogy többet ér, mint egy újSokan akár fizetnének is azért, hogy valaki megszabadítsa őket a régi tévéktől és monitoroktól, miközben némelyik típusért egy új lapostévé árát is kifizetik a piacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEltűnnek a hűtőszekrények a tehetős háztartások konyháibólA táplálkozási és a társasági szokások megváltoztatták a konyhák szerepét a háztartásokban, a modern konyhában már nincs helye hagyományos hűtőszekrénynek, legalábbis a tehetősek körében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre többen veszik elő a kazettás magnókatÜzletileg ugyan még mindig nem jelentős a magnókazetták piaca, de a világjárvány furcsa módon felerősíti a növekedést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech elektronikai eszközök okostelefon szórakoztató elektronika távirányító Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.