Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. január 30. 12:55 Tech

A legjobban utált kütyü velünk marad, és egyre jobb lesz

A távirányítókat sokan nem szeretik, egészen szerteágazó okokból. A rengeteg gomb miatt nehéz megtanulni a kezelésüket, legendásan könnyen vesznek el a lakásban – például besüllyednek a fotel párnái közé -, megrágja őket a kutya, és mindig olyankor merülnek le, amikor nincs otthon tartalék elem. Gyakran azt sem könnyű megállapítani, hogy tényleg lemerültek-e, vagy csak érintkezési problémáról van szó.

Emiatt sokan azt gondolták, hogy a távirányítók kihalnak, hiszen az okosnak mondott készülékek többségét telefonos alkalmazásokból is lehet vezérelni. A jelek szerint azonban nem ez történik, ehelyett jócskán megváltoznak a legújabb televíziókhoz adott távirányítók. A január eleji CES-en (a háztartási és szórakoztató elektronikai cikkek egyik legfontosabb, Las Vegas-i kiállításán) némelyik új tévénél érdekesebbnek bizonyult a hozzá adott távkapcsoló a Wall Street Journal cikke szerint, mivel új, izgalmas funkciókkal látták el őket, és kiküszöbölték néhány régi, bosszantó tulajdonságukat.

A komolyabb Samsung készülékeket például olyan távirányítóval szállítják, amely a tápellátását fényből, illetve a lakásban működő rádiófrekvenciás eszközök – mint a router – gerjesztette rádióhullámokból oldja meg, így megúszható az elemcserével járó környezetterhelés és kényelmetlenség. Az elkallódó kapcsolók könnyebb megtalálását pedig például a Sony megoldása segíti, a japán cég új távirányítói a megfelelő hangutasításra fény- és hangjelzésbe kezdenek.

Nem csak a csúcskészülékekre jellemző tendencia, hogy változik a távvezérlők kinézete is: míg az elmúlt húsz-harminc évben egyre több gombot zsúfoltak rájuk a gyártók – igyekezvén a készülékek összes funkcióját vezérelhetővé tenni róluk –, mostanában az egyszerűségre, csak a leglényegesebb gombok elhelyezésére törekszenek.

A vállalatok jó okkal dolgoznak a távirányítók fejlesztésén, hiszen a piac még mindig igényli őket, sokan ugyanis nem kaptak rá az okostelefonos alkalmazások ilyen célú használatára. Ezt például a Google is kénytelen volt belátni a Chromecast értékesítésekor: az eleinte távirányító nélkül forgalmazott multimédiás eszközhöz hét év után már kapcsoló is jár – sokan vannak ugyanis, akik tévénézés közben nem akarnak váltogatni például az üzeneteik és készülékük applikációja között a telefonjukon. Persze vannak olyan készülékek is – például az Amazon Fire TV berendezése –, amelyek távirányítót és alkalmazást sem igényelnek, ezek helyett a felhasználó hangvezérléssel állíthatja működésüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehogy kidobd a régi képcsöves tévédet, lehet, hogy többet ér, mint egy újSokan akár fizetnének is azért, hogy valaki megszabadítsa őket a régi tévéktől és monitoroktól, miközben némelyik típusért egy új lapostévé árát is kifizetik a piacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEltűnnek a hűtőszekrények a tehetős háztartások konyháibólA táplálkozási és a társasági szokások megváltoztatták a konyhák szerepét a háztartásokban, a modern konyhában már nincs helye hagyományos hűtőszekrénynek, legalábbis a tehetősek körében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre többen veszik elő a kazettás magnókatÜzletileg ugyan még mindig nem jelentős a magnókazetták piaca, de a világjárvány furcsa módon felerősíti a növekedést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech elektronikai eszközök okostelefon szórakoztató elektronika távirányító Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. november 24. 09:19 Tech, Vállalat

Sokkal olcsóbbá válhatnak az e-autók a következő pár évben

A Goldman Sachs kutatói szerint két év múlva már azonos költségszintre kerülnek az elektromos autók a benzinesekkel és a dízelekkel.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

A jelek szerint a szakmának sikerült meggyőznie a minisztériumot, hogy a piaci körülményeknek megfelelően alakítsa a feltételeket.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 04:37 Élet, Tech

Később szabadulunk meg a bolti papírnyugtától, de kapunk több hasznos funkciót

Jövő július volt a terv, az adótörvény módosításában azonban már 2025 szerepel, de legalább megágyaztak az okos megoldások lehetőségének is.

Fontos

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Pálos Máté
2023. december 5. 12:42 Közélet

Sosem teljesítettek ilyen rosszul a magyar diákok matekból a PISA-teszten

A friss adatok szerint a magyar oktatási rendszer a nemzetközi átlagnál lényegesen kevésbé képes kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket.

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.