Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 27. 16:02 Tech

Nehogy kidobd a régi képcsöves tévédet, lehet, hogy többet ér, mint egy új

Akár több százezer forintot is elkérnek manapság az eBay-en egy-egy különlegesebb képcsöves televízióért vagy monitorért, de az átlagos darabok ára is gyakran vetekszik a jellemzően sokkal nagyobb képátlójú és felbontású folyadékkristályos és egyéb modern kijelzőkével. A katódsugárcsöves (angolul cathode ray tube, rövidítve CRT) megjelenítők zöme ráadásul bőven elmúlt tízéves, a kialakításuk a legkevésbé sem praktikus, bizonyos körökben mégis rendkívül kelendők.

Egyre több film- és videojáték-kedvelő kezdte el értékelni a képcsövek előnyeit, leginkább a színhűséget és a válaszidőt, amely jobb az LCD-panelekhez képest. A hagyományos megjelenítők színei sok esetben élethűbbek a manapság elterjedt lapos képernyőkénél (főleg a fekete és az ahhoz közeli árnyalatoknál), és hamarabb tudnak reagálni a megjelenített kép változásaira. Az LCD-k viszonylagos lassúsága főleg sportközvetítések, akciófilmek nézése, illetve játék közben nyilvánul meg, ilyenkor a gyors mozgások sokszor homályossá, szellemképessé válnak a modern tévéken és monitorokon, ami a komolyabb játékosoknak, e-sportolóknak gondot jelenthet.

Az alacsonyabb felbontású tartalmak sokkal élvezhetőbb módon jelennek meg a CRT-képernyőkön, mint a modernebb eszközökön. Ez a szempont különösen fontos a régi filmek kedvelőinek, főleg amióta a bakelitlemezekhez és a magnókazettákhoz hasonlóan a videokazetták is kezdenek ismét divatba jönni a formátum nyújtotta sajátos látványvilág miatt. Az e-játékosok körében sem közömbös a képcsövek jellegzetessége: egyrészt elég kisebb felbontásra állítani a mai játékokat, így azok akár régebbi számítógépeken is akadozás nélkül futtathatók, másrészt az eleve kis felbontású régi videojátékok megjelenése is mutatós marad – sőt, egy régi szoftverrel egy korabeli TV-készülék előtt játszva fokozható a múltidézés élménye.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre többen veszik elő a kazettás magnókatÜzletileg ugyan még mindig nem jelentős a magnókazetták piaca, de a világjárvány furcsa módon felerősíti a növekedést.

A képcsöves tévék és monitorok áremelkedése persze csak a legjobb típusoknál tapasztalható igazán. Ilyenek például a Sony Trinitron képcsöves készülékei, amelyekért az eBay-es kínálatot végignézve jellemzően több tízezer forintot kérnek, de akadnak egészen elképesztő ajánlatok is: cikkünk megjelenésekor például egy nagyjából 25 éves, akkoriban szokványosnak számító 51 centis képátmérőjű Sony tévét 1300 dollárért igyekszik eladni valaki – a hirdetésben jól látszik, hogy az eladó leginkább a régi videojátékok kedvelőinek szánja a készüléket, és óránként ketten rá is néznek a régi tévé adatlapjára, ami jelentős érdeklődésnek számít az eBay-en (persze ennek oka lehet az ár okozta meglepetés is).

A piac másik érdekes jellegzetessége, hogy jellemzően a kisebb képernyős készülékeket keresik a vevők. A mai, egy méter feletti átmérőjű tévékhez képest nevetségesen kicsinek tűnő darabokon látszanak igazán szépnek a régi, alacsony felbontású játékok, illetve a legjobb minőségű képcsöveket a sokszor csak néhány colos, de profi felhasználásra szánt stúdiómonitorokba szerelték – az eBay-en ezekért is jellemzően több tízezer forintot kérnek, de olykor százezres összegekért is felkerül egy-egy darab az oldalra. És persze a hagyományos számítógép-monitorok között is találni olyan, mára kultikussá vált típusokat, amelyek akár ezer dolláros áron cserélnek gazdát még manapság is.

Az olykor hajmeresztő hirdetési árak persze nem jelentik azt, hogy el is kelnek ennyi pénzért a termékek. Az eBay-en előforduló készülékek gyakori túlárazottságára a játékosok is felhívják egymás figyelmét, és jól tudják, hogy a batár tévék és monitorok tulajdonosai sokszor még akár fizetnének is azért, hogy valaki megszabadítsa őket az elavult daraboktól. A képcsövek mellesleg rendkívül veszélyes hulladéknak számítanak, legális és környezettudatos módon egyáltalán nem könnyű megválni ezektől a régi készülékektől, például a lomtalanítás során se szabadna kitenni az útban lévő CRT-készülékeket. Egyes modellek esetében azonban a tévészerelők tapasztalata is alátámasztja az áremelkedést, a The Verge riportjában 2018-ban egy szakember egy Sony Trinitron tévét mutatott büszkén az újságírónak, amiről elmondta, hogy

Tíz éve még 100 dollár alatt megkaptam volna, most 2000 dollár az ára. Bizonyos tévéket mindenki meg akar szerezni.

A képcsövek mérete, súlya – a legnagyobbak több száz kilót is nyomhatnak – és sérülékenysége miatt a régi tévék sokkal nehezebben válhatnak olyan divatos retró tárgyakká, mint a már említett bakelitek és kazetták. A képernyőkre felvitt foszforréteg és az azokat pásztázó elektronágyúk idővel elhasználódnak, és érdemi utánpótlás híján – ma már leginkább csak speciális eszközökbe való katódsugárcsöveket gyártanak – ténylegesen felértékelődnek a még működő, minőségi képcsövek, illetve az azok felújítására szakosodott szerelők munkája.

Magyarországon mindenesetre a legnagyobb apróhirdetési és aukciós oldalak kínálatát átböngészve úgy látszik, hogy még várat magára a CRT-megjelenítők piacának felfutása, a legtöbb terméket akár ingyen, vagy néhány ezer forintos áron hirdetik, ideértve a legtöbbre tartott Sony tévéket is.

Tech crt képcső televízió tévé Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. január 18. 11:14 Tech

Két választásunk van a mesterséges intelligenciával: segít nekünk, vagy magunk ellen fordítjuk

Az újabb kutatások szerint az automatizáció központi szerepet tölt be a jövedelmek közti különbségek növekedésében.

Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Pletser Tamás
2022. január 13. 06:57 Tech

Sokat kell még várni az olcsó elektromos autókra

A növekvő nyersanyagárak megakaszthatják az elektromos autók forradalmát, miközben az akkumulátorok gyártásához szükséges értékláncok kiépítése nagyon hosszú folyamat.

Fontos

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Török Zoltán
2022. január 18. 15:59 Közélet

Egyre közelebb van, amikor már nem egészségügyi válsághelyzetként tekintünk a járványra

Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság – talán ez a két jelző írja le legtalálóbban az elmúlt két évet, és nem lehetünk biztosak benne hogy 2022 mást hoz.