Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. szeptember 1. 12:03 Élet

Eltűnnek a hűtőszekrények a tehetős háztartások konyháiból

Nincs egyszerű dolguk a vendégeknek, ha jégkockát vagy egy hideg italt szeretnének kivenni a hűtőből a jobb módú amerikai háztartásokban a New York Times cikke szerint. Egy hírességekhez is bejáratos lakberendező elmondta a lapnak, hogy a múlt század közepe óta jól ismert és alapvetően változatlan kinézetű nagy konyhai gépeket mostanra kivétel nélkül igyekeznek a bútorzatba rejteni az ügyfelei, a Magyarországon is jól ismert, konyhaszekrénybe építhető készülékek a legnépszerűbbek.

A mostani divat szerint épített konyhák egyre inkább az 1800-as évek szatócsboltjait idézik, ebbe a miliőbe pedig egyáltalán nem illik bele egy hatalmas fémből készült hűtőszekrény, sokak szerint még akkor sem, ha faborítás fedi. Persze mindez nem jelenti, hogy ne lenne hűtő ezekben a konyhákban, a legmodernebb elvárások alapján készült bútorokban egy-egy hűtött fiókban lehet elhelyezni a romlandó ételeket és az italokat. Ezek kialakítása pedig leginkább az utóbbiak tárolásának kedvez, többnyire a hűthető tér kétharmadába borokat és más italokat szándékoznak elrakni a megrendelők.

Igaz, a háztartások rejtettebb zugaiban – például az alagsorban vagy a garázsban – még gyakran megtalálhatók a hagyományos hűtőszekrény-óriások, de ezek használata is változóban van. Az organikus táplálkozás és a friss ételek iránti igények fokozódásával egyre kevesebb étel kerül a hűtőkbe, főleg fagyasztókba, amelyekben jobbára már csak fagylaltot, esetleg jeget tárolnak a jómódban élők. Az amerikai háztartásokban gyakran a hűtő funkciója volt a jégkocka-készítés és a csapvíz tisztítása, de ezeket most már jellemzően a mosogató környékén elhelyezett, sokszor látványos készülékek végzik el.

Nemcsak a megváltozó étrend, hanem a konyha átalakuló szerepe is indokolja, hogy az egykor jellemzően a helyiség enteriőrjét meghatározó hűtőszekrények eltűnőben vannak az amerikai lapnak nyilatkozó dizájnerek szerint. A jómódban élő háztartásokban a nappali helyett egyre inkább a konyha adja a kötetlenebb összejövetelek helyszínét, ahelyett, hogy a főzésnek biztosítana teret: a konyhaszigeteket például már nem munkaterületként, hanem zömmel étkezőasztalként használják. Mindez pedig lassacskán lecsorog a társadalom kevésbé fényűző rétegeibe is a hírességek Instagram-bejegyzései és az életmódjukat firtató műsorok jóvoltából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Egyesült Királyságban leszámolnának azzal, hogy a háztartási gépek túl korán a szemétben végzikAkár 10 évvel is növelheti a hűtők, mosógépek és társaik élettartamát az új törvény, ami kötelezi a gyártókat, hogy hosszabb ideig tegyék elérhető az alkatrészeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet háztartások hűtő konyha konyhai gépek Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Torontáli Zoltán
2024. június 3. 15:06 Adat, Élet

Nem a több munkaóra biztosítja a nagyobb gazdasági teljesítményt

Magasabb egy főre jutó GDP-hez jellemzően kevesebb munkaóra társul az unióban, de az összefüggés persze nem ok-okozati, hanem valószínűleg szerkezeti.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?