Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. szeptember 1. 12:03 Élet

Eltűnnek a hűtőszekrények a tehetős háztartások konyháiból

Nincs egyszerű dolguk a vendégeknek, ha jégkockát vagy egy hideg italt szeretnének kivenni a hűtőből a jobb módú amerikai háztartásokban a New York Times cikke szerint. Egy hírességekhez is bejáratos lakberendező elmondta a lapnak, hogy a múlt század közepe óta jól ismert és alapvetően változatlan kinézetű nagy konyhai gépeket mostanra kivétel nélkül igyekeznek a bútorzatba rejteni az ügyfelei, a Magyarországon is jól ismert, konyhaszekrénybe építhető készülékek a legnépszerűbbek.

A mostani divat szerint épített konyhák egyre inkább az 1800-as évek szatócsboltjait idézik, ebbe a miliőbe pedig egyáltalán nem illik bele egy hatalmas fémből készült hűtőszekrény, sokak szerint még akkor sem, ha faborítás fedi. Persze mindez nem jelenti, hogy ne lenne hűtő ezekben a konyhákban, a legmodernebb elvárások alapján készült bútorokban egy-egy hűtött fiókban lehet elhelyezni a romlandó ételeket és az italokat. Ezek kialakítása pedig leginkább az utóbbiak tárolásának kedvez, többnyire a hűthető tér kétharmadába borokat és más italokat szándékoznak elrakni a megrendelők.

Igaz, a háztartások rejtettebb zugaiban – például az alagsorban vagy a garázsban – még gyakran megtalálhatók a hagyományos hűtőszekrény-óriások, de ezek használata is változóban van. Az organikus táplálkozás és a friss ételek iránti igények fokozódásával egyre kevesebb étel kerül a hűtőkbe, főleg fagyasztókba, amelyekben jobbára már csak fagylaltot, esetleg jeget tárolnak a jómódban élők. Az amerikai háztartásokban gyakran a hűtő funkciója volt a jégkocka-készítés és a csapvíz tisztítása, de ezeket most már jellemzően a mosogató környékén elhelyezett, sokszor látványos készülékek végzik el.

Nemcsak a megváltozó étrend, hanem a konyha átalakuló szerepe is indokolja, hogy az egykor jellemzően a helyiség enteriőrjét meghatározó hűtőszekrények eltűnőben vannak az amerikai lapnak nyilatkozó dizájnerek szerint. A jómódban élő háztartásokban a nappali helyett egyre inkább a konyha adja a kötetlenebb összejövetelek helyszínét, ahelyett, hogy a főzésnek biztosítana teret: a konyhaszigeteket például már nem munkaterületként, hanem zömmel étkezőasztalként használják. Mindez pedig lassacskán lecsorog a társadalom kevésbé fényűző rétegeibe is a hírességek Instagram-bejegyzései és az életmódjukat firtató műsorok jóvoltából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Egyesült Királyságban leszámolnának azzal, hogy a háztartási gépek túl korán a szemétben végzikAkár 10 évvel is növelheti a hűtők, mosógépek és társaik élettartamát az új törvény, ami kötelezi a gyártókat, hogy hosszabb ideig tegyék elérhető az alkatrészeket.

Élet háztartások hűtő konyha konyhai gépek Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. szeptember 21. 12:38 Élet

A könyvesboltból eltűnnek a „csak nézelődők”, de a piac megy előre

Tízéves könyvkiadási csúcs dölt meg 2020-ban, a pandémia begyűrűzésének és a boltzárak évében.

Stubnya Bence
2021. szeptember 16. 13:11 Élet

Az otthonról dolgozók kétszer akkora eséllyel szaladnak bele hatnapos munkahétbe

Szlovákiában például már törvényt is hoztak annak érdekében, hogy ne lehessen negatív következménye, ha valaki nem elérhető online a munkaidején kívül.

Debreczeni Anna
2021. szeptember 16. 11:14 Élet, Támogatói tartalom

Jól hangzik, de a műanyagevő baktériumok egyedül nem oldják meg a globális szemétproblémát

Minél fiatalabb egy vásárló, annál több pénzt hajlandó fizetni a zöld termékekért.

Fontos

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.