Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. július 1. 16:23 Világ

Az Egyesült Királyságban leszámolnának azzal, hogy a háztartási gépek túl korán a szemétben végzik

Életbe léptek az Egyesült Királyságban azok az új fogyasztóvédelmi előírások, amelyek kötelezik a mosógépek, tévék, hűtők és hasonló elektronikai eszközök gyártóit, hogy a termékeik alkatrészeit meghatározott ideig hozzáférhetővé tegyék annak érdekében, hogy meg lehessen javítani az eszközöket. Így akár 10 évvel nőhet a termékek élettartama – írja a BBC.

A kormány ezzel párhuzamosan szigorította az energetikai előírásokat is, ami becslések szerint átlagosan évi 75 fonttal (nagyjából 30 ezer forinttal) csökkentheti a rezsiszámlákat, és hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkenéséhez.

A szabályozás célja az, hogy visszaszorítsa a tervezett elavulást, aminek az a lényege, hogy a gyártók kifejezetten úgy tervezik meg a termékeiket, hogy azok bizonyos idő után elromoljanak, ezzel hosszabb távon is biztosítva a keresletet az új termékeikre.

Adam French, a Which? fogyasztóvédelmi szervezet szakértője szerint a szabályok hozzájárulnak ahhoz, hogy a termékek élettartama növekedjen és csökkenjen az elektronikai hulladék mennyisége. A szabályozás alapján a fogyasztók számára csak a biztonságosan és egyszerűen cserélhető alkatrészeket kell elérhetővé tenni, mint például a csuklópánt a mosógépen, vagy a tárolódobozok a hűtőben. A bonyolultabb javításhoz szükséges alkatrészek elérhetőségét csak a szakemberek számára kell majd biztosítani.

Libby Peake, a Green Alliance szakpolitikai vezetője éppen amiatt kritizálta a szabályozást, hogy az nem teremti meg teljes körűen a javításhoz való jogot a fogyasztók számára, hiszen az alkatrészek egy részéhez való hozzáférést csak a szakemberek számára kell biztosítani. Emellett azt sem biztosítja semmi, hogy a lakosság számára hozzáférhető alkatrészek megfizethetőek legyenek, szerinte így a változtatások ellenére is jelentős korlátai lesznek annak, hogy a javítás legyen a legjobb opció, ha elromlik egy termék.

John Elliot, az Ebac nevű mosógépgyártó cég vezetője a lapnak azt nyilatkozta, hogy bár az ő cégét nem érinti negatívan a szabályozás, mert eddig is egyensúlyt keresett az ár és a megbízhatóság között, az árral versenyző versenytársainak fehéráruit megdrágíthatják a szigorúbb előírások.

A YouGov közvélemény-kutatása szerint az Egyesült Királyságban a lakosság ellentmondásosan viszonyul a háztartási gépek otthoni javításához. A férfiak például nagyobb arányban nyilatkoztak úgy, hogy nem jelentene nekik gondot egy háztartási eszköz megjavítása, mint a nők. A törvény által érintett eszközök többsége ugyanakkor konyhai eszköz, és ezek megjavítása a felmérés szerint nem igazán menne a lakosságnak. Csak a megkérdezettek 22 százaléka mondta például azt, hogy meg tudna szerelni egy mosógépet, és még kevesebben (16 százalék) vállalnák a mosogatógépük javítását.

Világ fehéráru fenntarthatóság hűtő javítás mosogatógép mosógép right to repair Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.