Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. november 18. 16:14 Tech

A Google új platformjával zöldítenék a divatcégek ellátási láncait

Egy új divatipari kezdeményezés a Google által fejlesztett nyílt forráskódú platform segítségével igyekszik a résztvevő cégek ellátási láncainak fenntarthatóságát előmozdítani. A techóriáson kívül Stella McCartney angol divattervező, a Természetvédelmi Világalap (WWF), és a The Textile Exchange nevű nemzetközi nonprofit szervezet is beszállt a kezdeményezésbe – írja a Financial Times.

A divatipar egyes becslések szerint több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország együttvéve.

Az iparágat ellepő „fenntartható” és „környezetbarát” marketing ellenére csak az iparág szereplőinek töredéke, mintegy 50 márka vállalta, hogy teljesíti az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) éghajlatváltozással kapcsolatos chartájában meghatározott kibocsátáscsökkentési célokat. A McKinsey becslése szerint az iparágnak még a vállalásai ellenére is közel kétszer akkora lesz a kibocsátása, mint ami ahhoz szükséges, hogy a globális átlaghőmérséklet ne emelkedjen 1,5 Celsius-fokkal az iparosodás előtti időszakhoz képest. 

A Google szerint az Impact Fibre Explorer névre hallgató platform lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy azonosítsák az ellátási láncukban lévő több mint 20 anyagfajtához kapcsolódó legnagyobb kockázatokat. A tesztidőszakban a H&M, az Adidas és az Allbirds már feltöltötte a rendszerbe a beszerzési adatait, amiket számos régióspecifikus környezeti tényező – többek között a légszennyezés, a biológiai sokféleség, az üvegházhatású gázok kibocsátása és a vízminőség – alapján értékeltek. 

Stella McCartney arról számolt be, hogy a platform jelzése alapján vette észre, hogy a Törökország délnyugati részén fekvő Büyük Menderes folyó mentén vízellátási problémákat eredményezhet a felmelegedés, ezért a helyi farmerekkel együttműködve kezdeményezték, hogy a hagyományos helyett regeneratív mezőgazdasági módszerekre álljanak át a régióban.

A tervek szerint a platform segítségével el lehet majd dönteni, hogy egy adott anyagnak, például a gyapjúnak mennyire térnek el a környezeti hatásai és termelési kockázatai a különböző régiókban.

Hana Kajimura, az Allbirds cipőgyártó fenntarthatósági menedzsere a Financial Times-nak azt mondta, a szoftver segített beazonosítani az Allbirds három legnagyobb beszerzési kockázatát, és hogy mit lehetne tenni ezek mérséklése érdekében. Kajimura szerint amíg más hasonló szoftverek csak azt mutatják ki, ha egy anyaggal valami probléma van, az Explorer abban is segít, hogy mik lehetnek a következő lépések. Tehát hogy például milyen alternatív beszállítókat lehet megkeresni, akik megfelelnek a fenntarthatósági szabványoknak.

A Google-nél egy 80 fős csapat fejleszti az Explorert, amely a terv szerint jövőre ingyenesen elérhetővé válik. A Google igyekszik zöldíteni a márkáját, miután a vállalat Cloud részlegét tavaly sok kritika érte, amikor egy Greenpeace jelentésből kiderült, olaj- és gázipari vállalatoknak biztosít egyedi eszközöket, amelyek a fosszilis tüzelőanyagok felkutatásában és kitermelésében segítenek. A Google azóta vállalta, hogy felhagy ezekkel a szolgáltatásokkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az idő felhagyni a kényszeres ruhavásárlássalA fast fashion olcsóságának nehéz ellenállni, azonban az impulzusvásárlásra felépített modellnek az olajiparhoz hasonlítható pusztító hatása van az élővilágra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech divat divatipar ellátási lánc fenntarthatóság google Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.