Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. szeptember 29. 11:08 Tech

Már jövőre eladhatják az utolsó benzines új autót egy európai országban

Bár Norvégia eredetileg 2025-re vállalta a tisztán belsőégésű motoros autók kivezetését, az eladások olyan meredeken zuhannak, hogy ez a dátum – amely pedig kivételesen korai világviszonylatban – valószínűleg csak szimbolikus lesz.

Ha az elmúlt évek eladási trendjei folytatódnak, már 2022 közepére megszűnik a kereslet a csak benzines vagy dízelhajtású autókra Norvégiában – közölte a Norvég Automobil Szövetség. Júliusban a norvég piacon már 64,1 százalék volt az alacsony károsanyag-kibocsátású autók aránya, a benzines és dízelautók együtt sem érték el a 8,5 százalékot. (A szövetség előrejelzése az úgynevezett mild hibrideket, vagyis a külső áramforrásra nem kapcsolható hibrid autókat is a nem tisztán belsőégéssel működő kocsik közé sorolja.)

A meredek esésben az is benne van, hogy az állam keményen megadóztatja a csak belsőégésű motoros autókat, ezért az elektromos és hibrid modellek már most is olcsóbbak – európai szinten az előrejelzések ezt 2030-ra prognosztizálják.

A szövetség által közölt lista szerint egyébként idén Norvégiában a Tesla Model 3, a hibrid Toyota RAV4 és a Volkswagen ID.4 voltak a legnépszerűbb típusok.

Várhatóan Norvégia nem fogja teljesen betiltani az új benzines és dízel gépjárművek eladását, ahogy például azt Kalifornia, New York vagy éppen Brüsszel 2035-től tervezi, és a hagyományosan pöfögő autók még sok évig cirkulálnak majd a használtautó-piacon. Az új kocsikat forgalmazó kereskedőknek viszont a fenti tendenciák alapján lassan nem éri meg készleten tartani ezeket az autókat, ezért tűnhetnek el a kínálatból kifejezett tiltás nélkül is.

Európa többi része messze nem tart ott, ahol Norvégia, de a trend ugyanaz. Épp a múlt hónapban történt meg először, hogy európai szinten már több elektromos autót értékesítettek, mint dízelt. A Jato Dynamics statisztikái szerint a tisztán vagy részben elektromos hajtású autók már a teljes piac 21 százalékát teszik ki. Ugyanakkor az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint 2021 második negyedévében Európában az összes eladott autó bő kétharmada dízel vagy benzines volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKovács úr nagyon másképp zöldít, ha e-autóra vált, mint Herr MüllerAz elektromos és belsőégésű motorokkal hajtott autók környezeti összehasonlításai a nyugati szokásokból indulnak ki, az idősebb autóikkal kevesebbet járó magyarokra ezek az eredmények nem jók.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech autópiac elektromos autó norvégia üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.