Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. szeptember 29. 11:08 Tech

Már jövőre eladhatják az utolsó benzines új autót egy európai országban

Bár Norvégia eredetileg 2025-re vállalta a tisztán belsőégésű motoros autók kivezetését, az eladások olyan meredeken zuhannak, hogy ez a dátum – amely pedig kivételesen korai világviszonylatban – valószínűleg csak szimbolikus lesz.

Ha az elmúlt évek eladási trendjei folytatódnak, már 2022 közepére megszűnik a kereslet a csak benzines vagy dízelhajtású autókra Norvégiában – közölte a Norvég Automobil Szövetség. Júliusban a norvég piacon már 64,1 százalék volt az alacsony károsanyag-kibocsátású autók aránya, a benzines és dízelautók együtt sem érték el a 8,5 százalékot. (A szövetség előrejelzése az úgynevezett mild hibrideket, vagyis a külső áramforrásra nem kapcsolható hibrid autókat is a nem tisztán belsőégéssel működő kocsik közé sorolja.)

A meredek esésben az is benne van, hogy az állam keményen megadóztatja a csak belsőégésű motoros autókat, ezért az elektromos és hibrid modellek már most is olcsóbbak – európai szinten az előrejelzések ezt 2030-ra prognosztizálják.

A szövetség által közölt lista szerint egyébként idén Norvégiában a Tesla Model 3, a hibrid Toyota RAV4 és a Volkswagen ID.4 voltak a legnépszerűbb típusok.

Várhatóan Norvégia nem fogja teljesen betiltani az új benzines és dízel gépjárművek eladását, ahogy például azt Kalifornia, New York vagy éppen Brüsszel 2035-től tervezi, és a hagyományosan pöfögő autók még sok évig cirkulálnak majd a használtautó-piacon. Az új kocsikat forgalmazó kereskedőknek viszont a fenti tendenciák alapján lassan nem éri meg készleten tartani ezeket az autókat, ezért tűnhetnek el a kínálatból kifejezett tiltás nélkül is.

Európa többi része messze nem tart ott, ahol Norvégia, de a trend ugyanaz. Épp a múlt hónapban történt meg először, hogy európai szinten már több elektromos autót értékesítettek, mint dízelt. A Jato Dynamics statisztikái szerint a tisztán vagy részben elektromos hajtású autók már a teljes piac 21 százalékát teszik ki. Ugyanakkor az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint 2021 második negyedévében Európában az összes eladott autó bő kétharmada dízel vagy benzines volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKovács úr nagyon másképp zöldít, ha e-autóra vált, mint Herr MüllerAz elektromos és belsőégésű motorokkal hajtott autók környezeti összehasonlításai a nyugati szokásokból indulnak ki, az idősebb autóikkal kevesebbet járó magyarokra ezek az eredmények nem jók.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech autópiac elektromos autó norvégia üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.