Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 9. 14:47 Tech

Nincs elég kínai munkás Kínában, a fiatalok már ott sem akarnak gyárakban robotolni

A demográfiai változások és a gazdasági fejlődés, illetve az életszínvonal emelkedésének együttes hatásaként eljutottunk annak a korszaknak a küszöbére, amikor a fejlett világból nézve olcsó kínai munkások mítosza elkezd szertefoszlani. A CNBC ma hosszas összefoglalóban mutatja be azt, amire régebben még aligha számíthattunk: Kínában egyre nehezebb gyári munkásokat találni.

Ahogy írják, a hivatalos adatok szerint a munkaképes kínai népesség az elmúlt 10 évben 5 millió fővel csökkent, mert a gyerekvállalási hajlandóság (a fejlett országokban már régóta tapasztalt mintát átvéve) folyamatosan csökken. A kevesebb munkás értelemszerűen magasabb bérekhez vezet, de ennél is fontosabb jelenségnek látszik, hogy a fiatal kínaiak már nem úgy képzelik el a jövőjüket, hogy egész életükben egy szalag mellett dolgoznak.

Úgy tűnik tehát, hogy Kína is vastagon elérkezett oda, ahol a fejlett világ nyugati része tart: munkaerő híján minél gyorsabban automatizálnia kell a termelést. A cikkben megszólaló szakértők szerint csak a technológiai értelemben vett okos ipari termelési megoldások elterjesztésével lehet elérni azt, hogy az ország versenyképesen alacsony szinten tartsa a gyártási költségeket.

Az automatizációt a járvány okozta gazdasági változások miatt fel kellett gyorsítani, és ennek hatására a kékgalléros munkakörök aránya ma már erősen csökken. Helyettük sokkal inkább képzettebb munkaerőre van szükség, olyanokra, akik a digitalizált, robotizált gyártósorokat működtetni képesek.

Ezzel pedig a gyári munkák nagy részénél értelmét veszti a “fizikai munkás” meghatározása, mert az új feladatokhoz nem kell feltétlenül jó fizikum. Ez megnyitja az utat az idősebb munkások felvételéhez, hiszen ha valaki képes megtanulni a gépek kezelését, annak nem kell feltétlenül fiatalnak lennie.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech digitalizáció fiatalok gyár ipar Kína munkás robotok Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.