Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 20. 10:10 Tech

Sosem költött még a világ annyit az energiaátmenetre, mint tavaly

Minden korábbinál többet, 501,3 milliárd dollárt költött a világ megújuló energetikai beruházásokra, elektromos autókra és más olyan technológiákra, amelyek a fosszilis energiaforrásoktól történő elszakadást segítik.

Ez 9 százalékkal több a 2019-es értéknél, ami egyrészt figyelemre méltó a koronavírus-járvány évében, másrészt még így sem elegendő ahhoz, hogy reálissá tegye a párizsi klímaegyezmény célját, a felmelegedés 1,5-2 fokra korlátozását az iparosodás előtti időszakhoz képest.

Európa eltökéltségére ezúttal nem lehet panasz, leginkább az itteni 52 százalékos növekedésnek köszönhető, hogy globálisan is pozitív a mutató. Az Egyesült Államokban ugyanis tavaly 20, Kínában 12 százalékkal csökkentek ezek a költések az adatokat összesítő BloombergNEF szerint.

Ha csak kifejezetten a megújuló energiaforrásokra költött összegeket nézzük, akkor 2 százalékos a globális növekedés. A napenergia bővülése rekordot döntött, és tengeri szélerőműparkok létesítésére is 56 százalékkal többet költöttek, mint 2019-ben, 50 milliárd dollárt. A fejlesztőket a csökkenő költségek is segítették, így 132 gigawatt nap- és 73 gigawatt szélerőmű-kapacitást helyeztek üzembe, ami szintén rekord.

Emellett a közlekedés elektromos alapokra helyezésébe is sok forrás áramlott, Európában 64,7 milliárd dollár, amivel a kontinens először előzte meg Ázsiát ebben a tekintetben. Kína itt is visszavett a tempóból, a 45,3 milliárd dollárnyi beruházás a legkevesebb 2016 óta. Az elektromos autók gyártói nagyon könnyen juthattak forráshoz a tőkepiacokon: tavaly 24,5 milliárd dollárt vontak be a tőzsdén keresztül, míg 2019-ben csak 1,9 milliárd volt ez az összeg.

A szénleválasztási és –tárolási technológiára 3 milliárd dollár jutott tavaly, ami háromszoros növekedés. Ez nagyrészt egyetlen döntésnek köszönhető: a norvég kormány jóváhagyta azt a projektet, amelynek keretében az Északi-tenger alatt tárolnának rengeteg szénmolekulát, hogy ne kerüljön a légkörbe, fokozva a felmelegedést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA technológia, amit ha nem fejlesztünk ki, akkor befellegzettHa meg tudnánk akadályozni, hogy a szén a légkörbe jusson, tovább használhatnánk a fosszilis üzemanyagokat. Dolgoznak is sokan a nyerő módszeren.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech beruházások elektromos autók megújuló energia Párizsi Egyezmény Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.