Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 30. 10:08 Tech

Nyugdíjba vonult a legnagyobb üzemeltető első A380-asa

Az év elején bejelentett terveknek megfelelően kedden végleg elhagyta az Emirates bázisát a légitársaság egyik A380-as utasszállítója. Ennek kivételesen nincs köze a koronavírus-járványhoz, a gép az utolsó menetrend szerinti útját február 23-án teljesítette, egy hónappal a széles körű légtérzárak életbe lépése előtt. A repülőt még júniusban teljesen fehérre festették, kedden pedig Dubajból átrepült a délnyugat-franciaországi Tarbes repülőterére.

A szóban forgó gép a 13. megépített A380-as, első alkalommal 2008. április 2-án szállt fel, utasokat pedig először 2008. október 27-én szállított, azaz mindössze 12 évvel a talán utolsó útja előtt. Igaz, arról nem írt a pasazer.com, hogy mi lesz a további sorsa; a már leállított „európai Jumbók” közül volt, amelyet szétszereltek, hogy alkatrészként hasznosítsák, míg mások egyelőre várják, hátha lesz új üzemeltetőjük.

A típus legnagyobb használójaként is ismert Emirates már tavaly szeptemberben bejelentette, hogy hamarosan elkezdi nyugdíjazni az idősebb A380-asait, amelyek további üzemeltetése túlságosan karbantartás- és költségigényes, ráadásul már előtte sem sikerült hozniuk a korábban kalkulált gazdaságossági szintet.

A légitársaság közben vesz át új példányokat is, amelyek a rövid életű típus utolsói darabjai között lesznek. Ezek elvileg még a 2030-as években is repülnek majd, bár a légi ipar mostani helyzetében sokkal rövidebb időtávra is meglehetősen nehéz megbízható előrejelzéseket adni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöredékére zuhant a világ legnagyobb utasszállító gépeinek értékeTizenkét év alatt a A380-asok elveszítették értékük 85 százalékát, pár év múlva pedig már csak huszadannyit érnek majd, mint újkorukban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech A380 Airbus A380 Emirates Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.