Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 30. 10:08 Tech

Nyugdíjba vonult a legnagyobb üzemeltető első A380-asa

Az év elején bejelentett terveknek megfelelően kedden végleg elhagyta az Emirates bázisát a légitársaság egyik A380-as utasszállítója. Ennek kivételesen nincs köze a koronavírus-járványhoz, a gép az utolsó menetrend szerinti útját február 23-án teljesítette, egy hónappal a széles körű légtérzárak életbe lépése előtt. A repülőt még júniusban teljesen fehérre festették, kedden pedig Dubajból átrepült a délnyugat-franciaországi Tarbes repülőterére.

A szóban forgó gép a 13. megépített A380-as, első alkalommal 2008. április 2-án szállt fel, utasokat pedig először 2008. október 27-én szállított, azaz mindössze 12 évvel a talán utolsó útja előtt. Igaz, arról nem írt a pasazer.com, hogy mi lesz a további sorsa; a már leállított „európai Jumbók” közül volt, amelyet szétszereltek, hogy alkatrészként hasznosítsák, míg mások egyelőre várják, hátha lesz új üzemeltetőjük.

A típus legnagyobb használójaként is ismert Emirates már tavaly szeptemberben bejelentette, hogy hamarosan elkezdi nyugdíjazni az idősebb A380-asait, amelyek további üzemeltetése túlságosan karbantartás- és költségigényes, ráadásul már előtte sem sikerült hozniuk a korábban kalkulált gazdaságossági szintet.

A légitársaság közben vesz át új példányokat is, amelyek a rövid életű típus utolsói darabjai között lesznek. Ezek elvileg még a 2030-as években is repülnek majd, bár a légi ipar mostani helyzetében sokkal rövidebb időtávra is meglehetősen nehéz megbízható előrejelzéseket adni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöredékére zuhant a világ legnagyobb utasszállító gépeinek értékeTizenkét év alatt a A380-asok elveszítették értékük 85 százalékát, pár év múlva pedig már csak huszadannyit érnek majd, mint újkorukban.

Tech A380 Airbus A380 Emirates Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2020. november 18. 09:29 Támogatói tartalom, Tech

Egy kis gépi tanulás, néhány adatbázis, és máris milliókat lehet keresni

Öt perc alatt lehet olyan adatelemzéseket végezni, amellyel a mesterséges intelligencia megmondja, kinek mit lenne érdemes csinálni.

Mészáros R. Tamás
2020. november 15. 07:39 Pénz, Tech, Világ

Pénzügyi forradalmat ígértek, a pártállam adta a másikat

Az Alibaba pénzügyi ága a világ legnagyobb tőzsdei kibocsátására készült, de a vállalat által ígért technológiai forradalom sok volt a kínai szabályozóknak.

Mészáros R. Tamás
2020. november 7. 17:29 Tech, Világ

Az olcsó mobilok egyre inkább ismeretlen bértervezők munkái, a márka csak matrica rajtuk

Márkajelzésüket sehol nem látni, de ma már a Samsung, az LG és számos feltörekvő márka olcsóbb telefonjait is kínai beszállítók tervezik.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Bucsky Péter
2020. november 23. 06:31 Közélet

A számokat nézve Parragh László adócsökkentése vélhetően egy blöff

Ha az iparűzési adó elengedése bedönti az önkormányzati megrendeléseket és szolgáltatásokat, akkor recessziós lavinát indíthat el.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Ne hagyd ki