Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 30. 10:08 Tech

Nyugdíjba vonult a legnagyobb üzemeltető első A380-asa

Az év elején bejelentett terveknek megfelelően kedden végleg elhagyta az Emirates bázisát a légitársaság egyik A380-as utasszállítója. Ennek kivételesen nincs köze a koronavírus-járványhoz, a gép az utolsó menetrend szerinti útját február 23-án teljesítette, egy hónappal a széles körű légtérzárak életbe lépése előtt. A repülőt még júniusban teljesen fehérre festették, kedden pedig Dubajból átrepült a délnyugat-franciaországi Tarbes repülőterére.

A szóban forgó gép a 13. megépített A380-as, első alkalommal 2008. április 2-án szállt fel, utasokat pedig először 2008. október 27-én szállított, azaz mindössze 12 évvel a talán utolsó útja előtt. Igaz, arról nem írt a pasazer.com, hogy mi lesz a további sorsa; a már leállított „európai Jumbók” közül volt, amelyet szétszereltek, hogy alkatrészként hasznosítsák, míg mások egyelőre várják, hátha lesz új üzemeltetőjük.

A típus legnagyobb használójaként is ismert Emirates már tavaly szeptemberben bejelentette, hogy hamarosan elkezdi nyugdíjazni az idősebb A380-asait, amelyek további üzemeltetése túlságosan karbantartás- és költségigényes, ráadásul már előtte sem sikerült hozniuk a korábban kalkulált gazdaságossági szintet.

A légitársaság közben vesz át új példányokat is, amelyek a rövid életű típus utolsói darabjai között lesznek. Ezek elvileg még a 2030-as években is repülnek majd, bár a légi ipar mostani helyzetében sokkal rövidebb időtávra is meglehetősen nehéz megbízható előrejelzéseket adni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöredékére zuhant a világ legnagyobb utasszállító gépeinek értékeTizenkét év alatt a A380-asok elveszítették értékük 85 százalékát, pár év múlva pedig már csak huszadannyit érnek majd, mint újkorukban.

Tech A380 Airbus A380 Emirates Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2021. május 5. 09:38 Tech

Háztartási hidrogénerőművet fejleszt az egyik vezető német kutatóintézet

Az ötlet technológiai szempontból nem új, de a háztartási méretben való megvalósításhoz rengeteg fejlesztésre van szükség.

Hajdu Miklós
2021. május 2. 12:33 Tech

Alaposan megfigyelt irodákba térhetnek vissza a dolgozók a járvány után

A kereskedelmi ingatlanpiac ugyan nincs valami jó helyzetben, az irodák fejlesztésével foglalkozó tech-cégek mégsem panaszkodhatnak.

Stubnya Bence
2021. április 29. 18:10 Tech

Csaknem duplázódtak az e-autó-eladások a világban az év első három hónapjában

Csökkent az állami támogatások hozzájárulása a teljes forgalomhoz, ami azt jelenti, hogy piaci alapon is közelednek árban az elektromos modellek a hagyományosakhoz.

Fontos

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.