Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 25. 13:07 Adat, Tech

A visegrádi országok felkerültek a világ robotikai térképére, kivéve minket

A most bemutatott World Robotics 2020 című, ipari robotok piacával foglalkozó felmérés szerint 2019 végén világszerte már 2,7 millió ipari robot dolgozott a gyárakban. Az éves növekedés üteme ugyan 2019-ben némileg csökkent (a kereskedelmi háború okozta bizonytalanság, illetve az autóipar és az elektronikai gyártás megtorpanása miatt), a 373 ezer munkába állított új robot így is a harmadik legjobb eredmény volt, amióta az adatokat gyűjtik.

A robotok ipari alkalmazásában hagyományosan az ázsiai országok állnak az élen, a legtöbb új robotot 2019-ben Kínában állították munkába. Az alábbi grafikon a 15 legjobb eredményt mutatja.

 

A lista alja számunkra különösen érdekes lehet, a 14-ik és 15-ik helyen megjelenik két regionális versenytársunk, Csehország és Lengyelország, egyaránt 2600 új telepítéssel.

Kicsit azonban más a kép, ha az ipari robotok 10 ezer munkavállalóra vetített számát nézzük. Ebben az összehasonlításban Kína visszaszorul, de két másik ázsiai ország, Szingapúr és Dél-Korea magasan kiemelkedik. Magyarországról nézve viszont érdekes, hogy Szlovákia mennyire jó helyezést ért el, Franciaország és Kanada között áll, és még Szlovénia is befért az elitbe.

Magyarországot egyelőre nem találjuk meg sem az új telepítések, sem a fajlagos mutatók élbolyában.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar kkv-k nagyon lemaradtak a robotizációban, a csehek és a lengyelek is kétszer jobbak nálukMíg a kelet-európai nagyvállalatok nyitnak az ipari robotok felé, a kis- és közepes vállalatok kevésbé, a magyarok pedig még sokkal kevésbé. Nálunk még azt sem tudják igazán, hogy mit szeretnének kezdeni egy robottal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁtveszik az emberi munkát a robotok a magyar és román autóiparban, még sincs elbocsátásA kolozsvári egyetem egyik kutatócsoportja azt vizsgálja, hogy milyen hatásai vannak az Ipar 4.0 alkalmazásának az emberi erőforrásra, és már az első eredmények azt mutatják, hogy nem félni kell az újítástól, hanem alkalmazkodni hozzá.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Tech felmérés ipari robot robot világpiac visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.